Læsetid: 4 min.

'Ingen har lyst til at skabe et nyt Abu Ghraib'

De amerikanske tropper i Helmand har implementeret en forsoningsstrategi over for Taliban, som blev et vendepunkt i krigen i Irak. Men de afghanske sikkerhedsstyrker er skeptiske over for amerikanernes initiativ
Amerikanske soldater i byen Kunar. Med troppeforstærkning-erne er også kommet en ny stra-tegi, hvor man håber en mere lempelig kurs over for lavere rangerende Taleban-krigere vil få dem til at vende sig fra oprøret.

Amerikanske soldater i byen Kunar. Med troppeforstærkning-erne er også kommet en ny stra-tegi, hvor man håber en mere lempelig kurs over for lavere rangerende Taleban-krigere vil få dem til at vende sig fra oprøret.

tauseef mustafa

Udland
18. december 2009

HELMAND - Mændene så forskræmte ud, da de blev lagt i håndjern. Deres fremtid så dyster ud, etfter at amerikanske marinesoldater ved husundersøgelser i forbindelse med en stor offensiv mod Taleban havde fundet gemmesteder for kalashnikov-geværer, materiale til fremstilling af bomber og opium. Men 48 timer senere blev fangerne bragt tilbage til deres landsbyer og frigivet.

Det usædvanlige optrin var et af de første eksempler på implementeringen af den nye amerikanske 'forsoningspolitik' i forhold til Taleban. Forbilledet er den måde, hvorpå nationalistiske sunni-grupper (den såkaldte »sunni-vækkelse«) i Irak blev overtalt til at vende al-Qaeda ryggen. Et initiativ der nu betragtes som et vigtigt vendepunkt i krigen.

De afghanske fanger blev ført tilbage til landsbyen Changowlak i slutningen af sidste uge, da de første militære operationer blev iværksat efter Barack Obamas meddelelse om troppeforstærkninger. Målet med Operation Khareh Cobra (kobraslangens vrede på pashtun) var at genindtage Naw Zad, som i to år havde været i oprørernes hænder. Offensivens doktrin går ud på, at brugen af overvældende militærmagt så hurtigt som muligt skal følges op med interaktion med lokalbefolkningen og forsøg på at overtale oprørerne til at lægge våbnene. Men den hastighed, som mændene blev løsladt med, kom som en overraskelse, ikke mindst for de tilfangetagne selv. De blev kørt fra deres bure på den amerikanske base, Camp Cafaretto, til et skyndsomt sammenkaldt shura (en møde for landsbyens ældre stammemedlemmer, red.), uvidende om den kommende goodwill.

En omvendt oprører?

Fangerne sad på hug på en støvet mark og blev én efter én kaldt frem for en forsamling, der bestod af omkring 50 mænd og en række børn. En af de første, der trådte frem, var Izatullah Ali, en kraftigt bygget, 38-årig bonde, som havde skjult våben og opiumsvalmuer på sin ejendom. Med hjælp fra en tolk hørte han kaptajn Andrew Terrel sige: »Vi fandt mortergranater, som er meget farlige våben, ved denne mands hus. Vi fandt også stoffer, som er en dårlig ting. Men vi har hørt, at han er en god mand, som arbejder hårdt, så vi leverer ham tilbage til hans far, som vil sørge for, at han ikke gør det igen.«

Izatullahs håndjern blev højtideligt taget af, hvorefter han smilende sluttede sig til sine, som sad på hug. Hans far, en foroverbøjet skikkelse med bølgende hvidt skæg, underskrev møjsommeligt en formular, hvormed han påtog sig ansvaret for sin søns opførsel. Der lød et bifald fra forsamlingen, men også lavmælte bandeord fra nogle mænd fra de afghanske sikkerhedsstyrker, som tydeligvis tvivlede på, at de så en omvendt oprører.

Forsoningsprocessen, der skal omvende Taliban-krigere, er et nøgleelement i den plan, som general Stanley McChrystal, NATO-styrkernes amerikanske øverstkommanderende i Afghanistan, har lagt. En britisk officer, generalløjtnant Sir Graeme Lamb, har ansvaret for implementeringen af strategien, der af højtrangerende amerikanske officerer betragtes som afgørende for omvendelsen af militante sunnier i Irak. General McChrystal har sagt, at mange i fjendernes rækker i Afghanistan »ikke har gjort noget galt«.

Tillid og ansvar

De amerikanske soldater var under alle omstændigheder indstillet på at se, om eksperimentet med at løslade menige Taleban-krigere ville fungere. En af officererne sagde, at man lærer af sine fejltagelser: »Der er ingen grund til at ophobe fanger. Ingen har lyst til at skabe et nyt Abu Ghraib,« siger han med henvisning til det berygtede fængsel i Irak.

Brigadegeneral Larry Nicholson, øverstkommanderende i 2nd Marine Expeditionary Brigade, siger: »Vi har tænkt grundigt over tingene, og ved at give ældre stammemedlemmer ansvar for at holde opsyn med yngre viser vi lokalsamfundet tillid. Vi løslader selvfølgelig ikke sprængstofseksperter, men dem, som vi mener kan omvendes fra vold og terrorisme. Vi lader tvivlen komme disse mennesker til gode, og vi giver lokalsamfundet ansvaret for, at denne tillid ikke bliver misbrugt.«

Under en inspektion af fængselsfaciliteterne på Camp Cafaretto sagde lederen af de afghanske styrker i Helmand, general Mohieddin Ghouri, at løsladelsen af menige Taleban-fanger var »et interessant og positivt skridt«, men understregede også, at man ikke skulle lade sig narre til at frigive Talebans ledere. »Se den mand,« sagde han og pegede på en af de tilfangetagne. »Han vil sige, at han aldrig før har gjort noget. Men vi ved, at han tilhører Taleban, og vi ved, at han er en af lederne.«

Taktikken med at overlade ansvaret for sikkerheden til ældre stammemedlemmer er omstridt. Britiske tropper trak sig tilbage fra Musa Qala efter en lignende garanti fra lokalsamfundets ledere. I stedet blev området forvandlet til en Taleban-base, der fungerede som udgangspunkt for angreb i hele Helmand-provinsen, og det måtte senere generobres. Det store indryk af amerikanske marinesoldater i Helmand - foreløbig 11.000 med 9.000 mere på vej - skal sikre den tilstedeværelsen af NATO-tropper i områder, erobret fra Taleban. Amerikanerne siger, at de ikke har til hensigt at forlade Naw Zad.

»Vi har kæmpet hårdt for at erobre dette område, og nu tilhører det jer,« sagde kaptajn Terrell til folkemængden i Changowlak. »Det er jeres, denne vej tilhører nu jer og ikke Taleban. Hvis vi ser jer skjule noget i jorden, skyder vi jer. Hvis vi ser jer med våben, skyder vi jer. De regler er i nødt til at lære fra nu af.«

© The Independent og Informa-tion. Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her