Nyhed
Læsetid: 2 min.

Irans præstestyre arresterer opposition og lancerer modoffensiv

Irans præsident, Mah-moud Ahmadinejad, kalder demonstrationer for 'kvalmende maske-rader' støttet af udlan-det, mens reformkræfter mødes af moddemon-strationer og arresta-tioner af flere af de mest markante oppositions-kræfter
Udland
30. december 2009

Hvis løsningen på en matematisk ligning er for svær, så bør man hurtigt hviske den ud, lyder et persisk ordsprog, som den iranske regering synes at have taget til sig i dens reaktion på de vedvarende protestaktioner. De politiske uroligheder er gået ind i en ny hård fase, hvor mindst 18 fremtrædende personer fra oppositionen er blevet anholdt siden søndag, deriblandt tre toprådgivere til oppositionslederen Mir Hossein Mousavi, dennes svoger samt søsteren til Shirin Ebadi, som har modtaget Nobel Fredspris.

Anholdelsen er sket, selv om forskeren Nooshin Ebadi aldrig har været politisk aktiv.

»Det er kun et spørgsmål om tid, før oppositionslederen bliver anholdt,« siger et medlem af Den Grønne Bevægelse, der bliver ledet af den tidligere regeringschef Mousavi, ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Flere iagttagere venter også, at ekspræsident Mohammad Khatami og andre ledere vil blive fængslet. Myndighederne siger, at otte mennesker er blevet dræbt under den politiske uro, deriblandt en nevø til Mousavi. Tidligere havde det statslige tv sat antallet af dødsofre til 15, men det tal er nu nedjusteret igen. Flere end 300 er ifølge politiet anholdt i Teheran, mens oppositionens hjemmesider skriver, at 900 blev anholdt i hovedstaden og Isfahan alene søndag.

Moddemonstrationer

Rundt om i Iran er titusinder af mennesker dog også på gaden for at støtte præstestyret. De kræver hårde straffe til oppositionslederne for at opildne til optøjer efter præsidentvalget i juni.

Den indflydelsesrige Revolutionsgarde har udsendt en erklæring, hvori den beskylder udenlandske medier og fjender af den islamiske revolution for i fællesskab at ville skade det iranske styre. Det statslige tv beretter, at titusinder råber, at 'vi er parat til at ofre vort liv for vores øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei'.

»Demonstranterne kræver straf til dem, der står bag søndagens protester, som fornærmede religionen,« fortæller stats-tv med henvisning til weekendens første demonstrationer, hvor Mousavis tilhængere gik på gaden i forbindelse med markeringen af den shiamuslimske helligdag Ashura.

Ifølge politiet er de 'mistænkelige dødsfald' ved at blive efterforsket, og mange sikkerhedsfolk meldes kvæstet under sammenstødene. Myndighederne har gentagne gange beskyldt udenlandske magter for at opildne til de regeringsfjendtlige uroligheder. Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, siger da også, at weekendens demonstrationer var »kvalmende maskerader« støttet af udlandet.

»Den iranske nation har set en masse af sådanne maskerader. En maskerade beordret af zionisterne og amerikanerne,« sagde Ahmadinejad til Irans officielle nyhedsbureau Irna tirsdag.

USA's præsident, Barack Obama, fordømte mandag det iranske præstestyres fremfærd mod demonstranterne.

»USA slutter sig til det internationale samfund i en stærk fordømmelse af den voldelige og uretfærdige undertrykkelse af uskyldige iranske borgere, sagde Obama og tilføjede, at det ikke vil lykkes de iranske ledere at styre ved hjælp af frygt og tyranni«. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her