Læsetid: 4 min.

Klimaindsats fordriver afrikanske bønder

Afrikanske bønder tvinges til at afgive jord til klimainitiativer, internationale kulstoflagre og produktion af biobrændsel. I Kenya fordrives 20.000 mennesker fra Mau-skoven i klimaets navn
Fordrevne fra Mau-skoven hugger brænde i udkanten af en flygtningelejr ved Lokichar i det nordvestlige Kenya. Menneskerettighedsgrupper kritiserer Kenyas regering for at lade hånt om bøndernes rettigheder i klimaets navn.

Fordrevne fra Mau-skoven hugger brænde i udkanten af en flygtningelejr ved Lokichar i det nordvestlige Kenya. Menneskerettighedsgrupper kritiserer Kenyas regering for at lade hånt om bøndernes rettigheder i klimaets navn.

STEPHEN MORRISON

22. december 2009

ARUSHA, Tanzania -20.000 mennesker i det sydvestlige Kenya er blevet hjemløse. De er tvunget til at flytte, fordi den jord, de bor på, skal gøres til skov igen - en beslutning, Kenyas regering har truffet med stærk opbakning og tilsagn om økonomisk støtte fra FN's miljøprogram, UNEP.

Mau-skoven skal gendannes på grund af dens vigtige funktion som vand-opsamler for hele regionen, hvor mangel på drikkevand og vand til landbrugsproduktion er et voksende problem. Desuden ønsker Kenyas regering at gå forrest med et godt eksempel på, hvordan afrikanske lande selv kan gøre noget ved klimaforandringerne.

»Desværre er mit eget land kendetegnet af de problemer, der følger efter års grådig uansvarlighed og dårlig forvaltning af miljøet globalt og lokalt,« siger Kenyas premierminister, Raila Odinga.

»Men vi i Kenya er ikke interesserede i at pege fingre eller vente på internationale initiativer. Vi er allerede begyndt at træffe meget tunge politiske beslutninger for at gøre skaderne gode igen.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eksemplet viser hvor afgørende det er at man har lokalbefolkning med når der laves den slags indgribende initiativer - i længden vil det lægge gift for en miljøinsats i ulandene hvis det lokal bliver opfattet som endnu et overgreb.

Hvis der var nogen retfærdighed til, så skulle de fordrevne bønder i Mau-skovene selvfølgelig have tildelt ny jord af Kenya regering, men retfærdighed i Afrika er som vi siger i Danmark en by i Rusland. Nå dette så er sagt, er det en nødvendighed at plante ny skov i Mau-skovene samt flere andre steder Kenya. Var i Kenya i sep/okt og kunne med egne øjne se den udbredte tørke der var i hele det centrale Kenya og i Masai Mara reservatet var vandstanden i Mara-floden på der laveste jeg nogen sinde har set. Hvis tørken og dermed udtørringen af Mara-floden fortsætter, vil det være en katastrofe for dyrelivet i verdens største økosystem, Masai Mara reservatet i Kenya og Serengetisletten i Tanzania.
I disse klimadage sættes der så meget fokus på mennesker hvilker nok er meget naturligt, men hvad med verdens natur og dyreliv? Naturen kan ikke protestere!