Interview
Læsetid: 4 min.

'Klimakrisen løses kun med kapitalismens endeligt

Bolivias præsident tror ikke på, at politikerne i Bella Center kan løse klimaproblemerne. Kun et folkeligt opgør med kapitalismen kan løse krisen
Bolivias præsident Evo Morales, der selv har en baggrund som aktivist, mener, at det er de folkelige bevægelser, der skal løse klimakrisen ved at gøre op med kapitalismens mangler..

Bolivias præsident Evo Morales, der selv har en baggrund som aktivist, mener, at det er de folkelige bevægelser, der skal løse klimakrisen ved at gøre op med kapitalismens mangler..

Kristine Kiilerich

Udland
17. december 2009

Inden for Bella Centers forjættede mure udtrykker Bolivias præsident Evo Morales støtte til de protesterende græsrødder, der i går forgæves forsøgte at komme ind på centrets område for at fremføre de fattige landes krav.

»Klimakrisen løses kun med kapitalismens endeligt,« siger den tidligere fagforeningsleder.

Mens politiet kæmper mod demonstranter på resten af Amager, slap verdens største aktivist, Bolivias præsident Evo Morales med at blive jagtet af pressen.

»Jeg har selv været der,« siger præsidenten for det fattige sydamerikanske land om hans holdning til de demonstrerende sociale organisationer. Han henviser til sin tilstedeværelse som aktivist på parallelle begivenheder på utallige internationale topmøder, inden han i 2005 blev båret frem til Bolivias præsidentpost af landets kampivrige organisationer og fagforeninger, der havde jaget to præsidenter på porten.

»Lidt senere skal jeg mødes med repræsentanter fra indianske organisationer, som er til stede her i København,« siger Morales, som beklager, at hver præsident kun får tre minutters taletid i Bella Centers plenarforsamling. Han ville gerne fremføre de sociale organisationers krav. Morales er fortsat formand for de seks føderationer af kokabønder i Chapare i Bolivia.

Manipulation

Den garvede, 50-årige fagforeningsmand oplever en hel anderledes form for debatterende demokratisk ånd i de sociale organisationer, han er rundet af.

»På topmødet her til morges blev de tekniske sekretariaters månedlange arbejde pludselig tilsidesat af nye dokumenter, der blev fremtryllet,« forklarer Morales. Kritikken af det danske formandskab er underforstået, en kritik, som - refererer han - også blev fremført af Kina og Brasilien.

Som fagforeningsleder har Evo Morales på egen krop oplevet politiets brutalitet, spark, tortur og fængsling, mediernes hetz og magthavernes foragt. Han har fortalt, hvordan han som barn samlede appelsinskræller op, som blev smidt ud af forbikørende busser i hjemregionen i Bolivias vestlige bjerge. Tre år i skolen blev det til. Senere arbejdede han sig op i kokabønderens fagforening. Heller ikke hans fire år ved magten har været en dans på roser. Sidste år satte en såkaldt selvstyrebevægelse anført af godsejere og virksomhedsledere det østlige Bolivia i brand, angreb regeringsvenlige medier og massakrerede en halv snes demonstrerende bønder. I perioder var det endog umuligt for præsidentflyet at lande i dele af landet. Men forrige søndag blev Evo Morales genvalgt som Bolivias præsident med 64 procent af stemmerne.

Støtte til demonstranter

Det er med hele sin vægt som hæderkronet fagforeningsleder og en af verdens mest populære ledere - som siden 2005 har søgt at gøre op med udstødningen af Bolivias indianske befolkningsflertal, at Evo Morales udtrykker sin fulde støtte til de mange demonstranter uden for Bella Center.

For Morales kommer løsningen kun fra folkelige organisationer, som får bugt med kapitalismen. Men han nærer ikke stor optimisme.

»Måske tager jeg fejl, men jeg tror ikke, at mentaliteten i de rige lande ændrer sig.«

»Jeg har ingen tiltro til topmødet,« siger Morales, som med henvisning til videnskabsfolk ønsker at begrænse temperaturstigningen til én grad for ikke at bringe planetens biodiversitet yderligere i fare. Topmødets danske formandskabs mål er to grader.

»Her inde bliver der intet resultat,« siger han, »det bliver der først med kapitalismens fald. Det ville være et forræderi fra min side over for folket at indgå en aftale med de kapitalistiske lande. Mange præsidenter taler kujonagtigt om konsekvensen af klimaændringerne - men ikke om dens årsager! Der findes ingen løsning, uden at tage fat på dens årsager, den irrationelle industrialisering.«

»Kun med verdensopinionens kraft kan vi vinde denne kamp. Jeg er overbevist om, at verdensopinionen ender med at trække det længste strå. Men det bliver en hård kamp. Folket, de sociale organisationer - som er til stede uden for centret her - støtter livet, menneskeheden og jordkloden. Kapitalismens kultur er dødens kultur. Derfor er det her en kamp mod kapitalismen. Jeg tror mere på folkene end på imperierne eller kapitalismens præsidenter.«

- Hvad er Deres råd til de folkelige organisationer, som forsøger at demonstrere i København?

»De skal forberede sig på en kamp på kort og på lang sigt. Jeg skal ikke føre dem bag lyset. Jeg er blevet bombarderet af møder, taler og oplysninger her på topmødet, og jeg kan kun konkludere: Dette møde forbliver uden resultat!«

Den indianske præsident peger på, at Bolivia har fået FN til at indføre en international dag for Moder Jord. Han håber nu på en universel erklæring til fordel for Moder Jords rettigheder, der skal bringe en ende på kapitalismens omdannelse af Moder Jorden til et simpelt udnyttelsesobjekt. Med henvisning til den indianske opfattelse af Moder Jord siger han: »En mor er noget helligt, som skal beskyttes mod voldtægt, som ikke kan udlejes eller sælges, som skal forsvares.«

Adspurgt af det tilstedeværende bolivianske oppositionsblad La Prensa om en kontroversiel overdragelse af retten til udvinding af kobber i Coro Coro-området til et sydkoreansk selskab afviser præsidenten kritikken.

»Ethvert nyt indgreb i Bolivias natur sker ud fra en forudgående miljøstudie, som sker i samarbejde med den berørte lokalbefolkning. Det er den nye politik,« lover præsidenten, som i aften er vært sammen med Hugo Chávez ved et stort folkemøde i Valby Hallen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Evo Morales' budskab er lige så indlysende som det er et skrækscenarium for højrefløjen.
Hedegaard og Løkke Rasmussens klimaoplæg var dømt til nederlag af samme grund, og alligevel får de to repræsentanter for regeringspartierne deres politik gennemført, eftersom alle de såkaldte store ledere stort set er af den samme politiske overbevisning, den kapitalistiske løsning.
Morales, der netop er genvalgt med allerstørste tilslutning, må efterthånden ane, at socialister her i landet, hvortil ikke længere kan regnes S og SF, har været ildesete siden 1940'erne - og antagelig på grund af samme politiske modsætning som under besættelsen. Det er ifølge dagens danske lovgivning blevet ligefrem kriminelt at støtte socialistgrupper i latinamerikanske lande uden for ALBA., navnlig de USA-infiltrerede, og i morgen kommer Hillery og Obama for at bestemme, hvad klima er.

Stor respekt til Evo Morales. Han er en af verdens mest progressive præsidenter trods sin stilling, og han har helt ret i sin kritik af vores økonomiske system.

http://www.youtube.com/watch?v=6FGTGAPYrm0

This week Max Keiser and co-host, Stacy Herbert, look at food stamps in the U.S. and how drug money saved the global banking system. Keiser also speaks to Charles Goyette, author of NY Times bestse...

Tom W. Petersen

Hvad er forjættede mure for noget??

Evo Morales: »Ethvert nyt indgreb i Bolivias natur sker ud fra en forudgående miljøstudie, som sker i samarbejde med den berørte lokalbefolkning. Det er den nye politik,«

En bæredygtig kapitalisme, kunne man kalde den. Godt for dem og resten af verden.

Evo Morales er et bæredygtigt lys i mørket. Vi har altid brug for den lille dreng der råber : "Men han har jo ikke noget tøj på!".
De fleste (bilder jeg mig ind) ved godt at manden har ret - Det er griskhedens overhøjhed, der styrer de dominerende magter.
Så aftalen bliver i bedste fald ekstremt middelmådig og helt utilstrækkelig. GOD JUL !

Metoden til afskaffelse af kapitalisme blev opfundet for årtusinder siden.

"Lad den ene dele - og den anden vælge først".

Metoden kan udvides til at omfatte mere end 2 personer. Lad os sige 10 mennesker skal på lejrtur og skal finde ud af at fordele rettigheder og pligter.

Alle 10 forhandler sig sammen til fordeling af rettigheder og pligter for 10 personer.

Fidusen er, at man ikke forhandler på egne vegne, men på vegne af 10 nummererede papæsker, hvor rettigheder og pligter puttes i - i form af små sedler.

Når parterne er enige om, at de 10 kasser har et rimeligt indhold, afgøres det ved en lodtrækning hvem af de 10 personer der svarer til de 10 kasser.

Der er således ingen andre problemer i at afskaffe kapitalismen end at afvæbne USA. De ville (Obama eller ej) straks sætte ind med tæppebombardementer hvis nogen i praksis demonstrerede, hvor let kapitalismen lod sig afskaffe.

Niels Henriksen

Gorm Petersen:

"Fidusen er, at man ikke forhandler på egne vegne, men på vegne af 10 nummererede papæsker, hvor rettigheder og pligter puttes i - i form af små sedler."

Det har man jo prøvet adskillige gange på de såkaldte Robinson ekspeditioner, hvergang med samme resultat, nogle føler sig alligevel snydt, intrigerne begynder for alvor og efter et par dage er gruppen delt i flere mindre grupper med hver deres dagsorden.

I øvrigt, din skudsikre metode kræver jo også, at alle ønsker at deltage i projektet og her har vi allerede det første problem!

Også dette er der taget højde for. Hvis blot een deltager ønsker det, skal alle 10 bokse genforhandles.

Når genforhandlingen er slut, vil en ny lodtrækning afgøre hvilke af de 10 bokse der kommer til at svare til de 10 personer.

Metoden er lige så uangribelig som princippet om at lade den ene dele og den anden vælge først.

Mig bekendt har hverken "Robinson" eller andet fået folk til at holde op med at bruge princippet om at lade den ene dele og den anden vælge først.

Med hensyn til om alle ønsker at deltage, har vi allerede nu et system hvor 49% af befolkningen kan tvinges til at deltage i hvad som helst.

Enhver der oplevede Evo Morales i går i Valby Hallen kan ikke et øjeblik være i tvivl om, at han er folkets mand! Jeg har i over 25 år beskæftiget mig med, urfolks politik og jeg kan garantere, at valget af Evo til præsident i Bolivia blev et virkeligt vendepunkt – for de udbyttede masser, for indianerne der har måtte tåle 500 års diskrimination og undertrykkelse. Evo Morales og hans regering satte en stopper for udenlandske selskabers udplyndring af landes resurser.
Den rige verden reagerede også prompte. Danmark på sin egen særlige perfide måde – støtten til projekter til fordel for indianerne i Bolivia er prompte skåret væk! Fy for satan siger jeg bare!

Lars Bruun Larsen

@Gorm Petersen

Din metode synes kun at virke for så vidt som parterne som udgangspunkt er nogenlunde ens stillede. Problemet er jo netop at der i den virkelige verden er så voldsomme forskelle, at der reelt er tale om flere verdener (beskrevet gennem termerne den 1. og den 3. verden. Den 2. verden led skibsbrud i 1989).

Kan man eventuelt med fordel lave flere lodtrækninger, hvor udgangspunktet stadig er de goder og byrder, der påhviler hele verden, men hvor kun en del af "deltagerne" skal trække lod, nemlig dem, der er nogenlunde ens stillede?

Her kan man eventuelt starte med de svageste, som kan trække lod om det de mener er deres andel af byrden og så fremdeles indtil man når til de stærkeste, der så skal trække lod om resten. I vurderingen af, hvilken byrde der skal trækkes lod om skal der naturligvis tages udgangspunkt i en viden, der er tilgængelig for alle og som opfattes som relevant.

Ensartetheden blandt folk er et af flere problemer.

Det afgørende er, at ingen forhandler kan vide, om de fordele/ulemper det lykkes at få i den papkasse han selv repræsenterer, vil ende med at komme ham selv eller en af de 9 andre til gode.

Det afgøres efterfølgende ved en lodtrækning, hvor sandsynligheden for at han selv får den papkasse, på hvis vegne han forhandlede, kun er 10%.

Tillægsgevinsten er, at det "belønning for risiko" moment kapitalismens fortalere plejer at bruge, faktisk stadig er til stede.

Hvis de lykkes virkelig at skaffe en masse privilegier til egen papkasse, er der trods alt 10% chance for at han selv får den ved lodtrækningen - men 90% chance for at en af de øvrige får den urimeligt priviligerede papkasse.

Det burde fremme samarbejdsånden og svække "nak-eller-bliv-selv-nakket" mentaliteten (kapitalisme/junglelov).

Det er ikke folk af Stein Bagger/Klaus Riskjær typen et samfund har brug for. De hører hjemme i fængslerne.
Folk der producerer efterspurgte ydelser er gjort af et helt andet stof. Ofte er de så opslugte af deres arbejde, at de dårligt husker, hvad de får i løn.

Er Morales, Chavez og alle de andre socialister dømt ude i DR's aktueltudsendelser, fordi man har smugkikket i klimamødets facitliste?

- Hvad er Deres råd til de folkelige organisationer, som forsøger at demonstrere i København?

»De skal forberede sig på en kamp på kort og på lang sigt. Jeg skal ikke føre dem bag lyset. Jeg er blevet bombarderet af møder, taler og oplysninger her på topmødet, og jeg kan kun konkludere: Dette møde forbliver uden resultat!«
---------------------------

Ja det ser ikke lovende ud lige nu - vestens ungdom følger p.t. hellere stjernetydere og andre kristne præster, fremfor at gøre oprør.

tilføjelse

...og andre kristne præster

bortset fra at det er meget tvivlsom om der KAN gives nogen kristendom udenfor stjernetydningen.

Som efterkommer af Inkaerne,
ved Evo Morales, hvad det vil sige,
at forhandle med "Den Hvide Mand".

........Sympatisk Leder! ~~*~~

Thomas Petersen

Hvor er det dog godt at der er så få mennesker som Bolivias præsident....
-og forhåbentlig ligeså få mennesker der kan tage hans ord alvorligt!
Evo Morales vil selvfølgelig erstatte kapitalismen med socialisme (ondskabens ideologi) Det er jo ikke fordi socialismen ikke har været afprøvet i alle sine afskygninger... men efter millioner af døde og ufattelige mængder tabte ressourcer samt økologiske katastrofer, så skal man være statsstøttede RUC tåbe for overhovedet at tage socialismen seriøst som et konstruktiv system.
Morales forsøger nu at indoktrinere socialisme som et super grønt begreb... intet kunne være mere forkert! Dynamik, driftighed og lysten til at forske i grøn teknologi har aldrig gået hånd i hånd med den ideologi han repræsenterer!!
Nej - han appellerer blot til den indre socialistiske svinehund, den der giver én falsk følelse af at være "god"

@Gorm

Hvis du undrer dig over min bestandige rakken ned på astrologien: stjernelæren, skyldes at det er den der imo. bærer en stor del af skylden for den udbredte opretholdelse af: falsk bevidsthed - det er mestensdels den (stjernelæren ) der fik og får selv mange temmeligt venstreorienterede til at tro at: Det at stemme på DKP, VS eller Ø , kunne være TILSTRÆKKELIGT.

@Thomas Petersen

"Det er jo ikke fordi socialismen ikke har været afprøvet i alle sine afskygninger… men efter millioner af døde og ufattelige mængder tabte ressourcer samt økologiske katastrofer"

---

mht. de spørgsmål ville det nok være meget klogt kun at godtage det man evt. selv derom evt. måttet have
(sanse)erfaret.

Rettelse:

..ville det nok... -> .. ER det nok

Klimakrisen løses kun med kapitalismens endeligt

Men desværre er der jo p.t. ingen udsiger til at det endeligt - kommer i en biograf nærved.

Øhhhh, har man ikke også brug for varme under et socialistisk styre???
Øhhhh, har man ikke også brug for mad under et socialistisk styre???
Øhhhh, har man ikke også brug for at flyve en tur under et socialistisk styre???
Øhhhh, har man ikke også brug for at kunne sejle et skib under et socialistisk styre???
Øhhhh, har man ikke også brug for elektricitet under et socialistisk styre???
Øhhhh, kører man ikke også i biler under et socialistisk styre???

Øøøøøhhhhhhh, hvor er lige koblingen imellem afskaffelsen af kapitalismen og et grønnere klima???

Øøøøøøhhhhh, kan nogen give et eksempel på et socialistisk styre, som har været klimavenligt???

@Mikkel Kaels

Øøøøøøhhhhh, kan nogen give et eksempel på et socialistisk styre, som har været klimavenligt???

-----------

Det har de da alle været!

......Danmark før 2001 ( var om ikke andet på rette spor. )

@Mikkel Kaels

Igen: M.h.t. disse sager: Man skal der kun stole på egne sanseerfaringer - mht. det kapitalistiske system og det's følger har vi der egne sanseerfaringer, og fra vor omgang med andre mennesker har vi også egne sanseerfaringer på de områder : De sociale.

Men mht.: Virkeliggjort Kommunisme ( Den mere videnskabeligt indstillede socialisme ) har vi jo p.t. der ingen egne sanseerfaringer.

@ Kim Gram

"Det har de da alle været!"

Jeg ved godt det er fredag aften og at der måske er gået lidt weekenddruk i den Kim Gram.
Så jeg går ud fra at der er tale om fuldemandssnak!!!

@ Thorsten Lind

"....Danmark før 2001"

Kan du ikke uddybe dit udsagn lidt mere Thorsten Lind?
Både i forhold til om DK havde et socialistisk styre før 2001 og om at DK var mere klimavenligt før 2001!

Så kunne du ikke være lidt mere konkret i din analyse?

@Mikkel Kaels

."Så kunne du ikke være lidt mere konkret i din analyse?"

Nej!............Men siden det nu er dig, får du en til:
Bolivia!

@ Thorsten Lind

Hvad har Bolivia at gøre med DK før 2001?

@Mikkel Kaels

."Øøøøøøhhhhh, kan nogen give et eksempel på et socialistisk styre, som har været klimavenligt???"

Jeg deltager blot i din spørgeleg. Alt er relativt, og som udgangspunkt, er menneskelig aktivitet, vel ikke ´klimavenlig´. Naturfolk belaster ikke kloden,
i samme grad, som os andre, så Bolivia er stadig et bud. Ellers skal vi over i dyreriget - røde myrer!
Har jeg vundet noget?

Chavez fik 100% ret - mødet blev uden resultat!

@Jørgen Nielsen. Du skriver: ” historien taler sit tydelige (og blodige) sprog om kommunismens “succes”. Skulle der ikke stå: løgnen og den historiske revisionisme samt diverse manipuleringer med fakta taler deres tydelige sprog om kommunismen?

Om at forudse, hvad ske vil:
Det ligner et varsel, at den socialistiske kritik af kapitalismen ikke kom til orde blandt magtens elitære. Man har endnu ikke forvundet fejlskønnet fra 30'erne og den halve og hele tilslutning til nazismen, når man i dag plejer sin dårlige samvittighed med overfald på kommunisterne, tværtimod ligner situationen en historisk reprise. Kapitalismen vil/kan ikke forklare kriserne, og miljøkrisen er et naturfænomen.

Sovjet afprøvede kapitalismen - brød sig ikke om den - og er mere eller mindre (for manden på gaden) vendt tilbage til det gamle system, hvor de ældre kunne stole på, at pensioner blev udbetalt o.s.v.

Putins enorme folkelige popularitet (som har irriteret vestlige journalister grænseløst) skyldes netop, at han for manden på gaden ses som den der genindførte det gode gamle system.

Jeg ser i denne tråd mange indlæg der synes at postulere, at sovjetborgerne var glade for kapitalismen, og over at være sluppet væk fra det gamle system.

Det stik modsatte er tilfældet - og dette er en af mange grunde til Putins popularitet.

Randstaterne er derimod virkelig glade, men det ville mellemamerika da også være hvis USA brød sammen.

Siden USAs økonomiske mirakel blev annekteret i Sovjet og Kina, hvilket et par år senere førte til verdenskrisen, har de to lande ikke været socialistiske, derimod Bolivia, hvor rigtig mange danske udvekslingsstuderende igennem årene boet i kortere og længere perioder. Og dronningens hofetikette markerede glimrende de politiske præferencer i borgerskabet ved at tage Columbias præsident til bords under banketten på Christiansborg, et historisk spejlbillede af besættelsen.

Anders Vang Nielsen

Det ligger lidt uden for debatten, men jeg mener foelgende kort-dokumentar som en kollega og jeg netop har produceret op til COP 15, kan vaere spaendende for laeserne her. Don Alivio fra videoen var i oevrigt blandt den bolivianske (regeringsuafhaengige) delegation i Koebenhavn: http://democracyctr.org/blog/2009/12/visit-to-cemetery-of-glaciers.html

Er man interesseret i et stykke knap saa oekologisk virkelighed som det Morales postulerer er regeringens politik (det er ikke det samme som at han og MAS-partiet noedvendigvis er skyld i problemerne), er foelgende blog ogsaa interessant: http://democracyctr.org/blog/2009/12/bolivia-ecological-paradise.html

kapitalismens grådighed, at sætte profitten før mennesket er det, som gør at kapitalismen ikke kan redde klimakrisen. den evige søgen for mere profit og vækst, på bekostninger af klodens økologiske balance og menneskeliv, er efter min mening gode grunde til at vi ikke kan tro på at markedet kan løse klimakrisen.
hvorfor er det at alle kan blive enige om vi skal gøre noget ved krisen, og der så ikke sker noget, hvis det ikke var for økonomiske interesser, der bliver sat højest?
bare i en socialistisk light version (måske DK før 2001?), ville man måske være gået i gang med at lave nogle justeringer for klimaet; f.eks. ikke at indgå et trafikforlig, som udbygger vores motorveje, men investere i kollektiv trafik. måske begynde at se det fuldstændig absurde i at det i dagens Danmark er billigere et tage et fly fra københavn til ålborg? hvorfor? fordi staten subventionerer flyvemaskinernes brændstof i stedet for at investere i bæredygtig kollektiv trafik! løsningerne er så enkle og lige til, hvis ikke det var vi skulle tage hensyn til profit og erhvervsinteresser før mennesket og klimaet!