Nyhed
Læsetid: 2 min.

Korruptionsanklager mod præsident Zardari skaber politisk krise i Pakistan

En højesteretskendelse, som ophæver politikernes juridiske immunitet, kaster landet ud i en politisk krise. En svækkelse af præsident Zardaris position vil gøre det sværere for de amerikanske tropper at gennemføre operationer ved grænsen til Afghanistan
Udland
19. december 2009

ISLAMABAD - Pakistan blev onsdag kastet ud i en ny politisk krise, da landets højesteret underkendte en amnestilov, der havde beskyttet præsident Asif Ali Zardari og andre ledende politikere mod korruptionsanklager. Kendelsen har genoplivet korruptionsanklager mod Zardari, som går tilbage til 90'erne, og hans allerede skrøbelige og upopulære regering er således under fornyet pres:

»Zardari er under belejring. Han befinder sig i en meget svær situation, og jeg tror, at vandene er for oprørte til, at han kan holde sig flydende. Denne kendelse giver ham problemer på flere fronter: forfatningsmæssigt, juridisk, moralsk og politisk,« vurderer den politiske analytiker Rasul Bakhsh Rais.

Zardaris' popularitet har aldrig været lavere, og han har i de seneste uger været udsat for voldsomme angreb i pressen. Benazir Bhuttos enkemand har gennem hele sin karriere været indblandet i politiske og finansielle skandaler. Under sin kones første præsidentperiode bar han øgenavnet »mr. 10 pct.«, og under hendes anden regeringsperiode blev det til »mr. 20 pct.«. Han har siddet i fængsel for mord og korruption, inden han efter drabet på Benazir Bhutto i 2007 selv blev præsident. Parret har altid hævdet, at anklagerne mod dem var politisk motiverede. Loven, der gav politikere juridisk immunitet, blev i 2007 indført under den forrige præsident, general Pervez Musharraf. Den indgik i en aftale om deling af magten med Benazir Bhutto, der således fik mulighed for at vende hjem fra sit eksil. Foruden præsidenten er bl.a. indenrigsminister Rehman Malik og forsvarsminister Ahmed Muktar under anklage for korruption. Torsdag blev der udstedt en arrestordre på indenrigsminister Rehman Malik, der blev forhindret i at stige om bord på et fly til Kina, skriver BBC.

Moralsk pres

Zardari er kendt for at være en stædig mand, der er overbevist om egne talenter og sin centrale rolle i Pakistans fremtid. Zardaris talsmand, Farahnaz Ispahani, siger, at præsidenten under ingen omstændigheder har tænkt sig at gå af: »Den eneste forfatningsmæssigt korrekte måde at tvinge præsidenten til at gå af er, hvis parlamentet med to tredjedeles flertal vedtager et mistillidsvotum«

Selv om han måske vil være i stand til at klamre sig til sit job, er det ifølge iagttagere sandsynligt, at han som følge af et »moralsk pres« vil blive nødt til at afgive mange af de magtbeføjelser, han har arvet fra general Musharraf og i stedet indtage en mere ceremoniel rolle. I så fald vil regeringsmagten tilfalde premierminister Yuosaf Raza Gilani, der betragtes som en svagere figur uden et politisk bagland. Analytikere vurderer, at Gilani er mere sårbar i forhold til pres fra det magtfulde militære establishment, mens Zardari betragtes som tættere på Washington. Regeringskrisen i Pakistan indtræffer efter en periode med en række selvmordsangreb i landet. En svækkelse af Zardaris position vil sandsynligvis gøre det sværere for de amerikanske tropper at gennemføre operationer ved grænsen til Afghanistan. Hvis den amerikanske offensiv med indsættelse af 30.000 nye soldater skal opnå succes, har Washington brug for Pakistans hjælp for at stoppe angrebene henover grænsen. Amerikanske officerer har indtrængende bedt pakistanerne om at intensivere den igangværende offensiv mod Taleban og deres ligesindede, der angriber NATO-styrkerne.

© The Independent og Information Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her