Nyhed
Læsetid: 3 min.

Nyt bombeangreb i Pakistan øger atter usikkerheden

Eskalerende vold i Pakistan øger usikkerheden om alliancen mellem Vesten og det pakistanske styre
Udland
5. december 2009

Tre selvmordsbombere skød først vildt omkring sig og sprængte derefter sig selv i luften for at dræbe og såre flest muligt af deltagerne i fredagsbønnen ved en moské nær Pakistans militære hovedkvarter.

Politiet siger, at mindst 40 mennesker blev dræbt, heriblandt mange af hærens folk. En lokal tv-station rapporterer, at gerningsmændene henrettede deres ofre med koldt blod under angrebet, som fandt sted i et område, der blev anset for at være et af de mest sikre i landet. Foruden de dræbte var der omkring 40 sårede.

»De var tre. Først åbnede de ild, og så sprængte de sig selv i luften,« siger Rao Iqbal, politichefen i Rawalpindi.

Volden tager til

Angrebet understreger den store usikkerhed om udviklingen i det pressede Pakistan, hvor volden tager til, og hvor det politiske klima bliver mere og mere komplekst og spændingsfyldt. Det er vanskeligt at samarbejde med præsident Asif Ali Zardaris regering, da den står svagt i befolkningen, hvor anti-amerikanske følelser er stærkt udbredt.

»Det er en meget vanskelig balancegang. Pakistans strategiske kurs er ikke let af ændre. Situationen kan ikke ændres i løbet af måneder eller få år,« siger den tidligere CIA-analytiker Bruce Riedel.

»Pakistans ledere ønsker ikke en optrappet indsats, og de ønsker ikke, at vi opgiver missionen. De ønsker ikke at foretage noget, som gør det mere sandsynligt, at USA's og NATO's politik lykkes,« siger en anden Pakistan-ekspert, Robert M. Hathaway, fra tænketanken Wilson Center i Washington.

I sin tale om den nye strategi i Afghanistan signalerede USA's præsident, Barack Obama, klart, at USA vil lægge mere pres på Zardari.

»Budskabet til Pakistan kunne ikke have været stærkere om, at det er nødt til at stramme op og ændre politikken,« siger Talat Masood, en tidligere general og sikkerhedsekspert i Islamabad.

Men det er begrænset, hvor meget man kan presse præsidenten og hans regering, lyder vurderingen fra kendere af landet. »Hvis Zardari udsættes for stadig mere pres, kan det give bagslag i hans forhold til hæren og politistyrkerne,« påpeger Masood.

Barack Obama, har givet CIA tilladelse til at udføre flere angreb med førerløse fly mod al-Qaeda- og Taleban-medlemmer, som gemmer sig i pakistanske bjergområder.

Ifølge avisen New York Times hænger beslutningen tæt sammen med Obamas plan om at sende yderligere 30.000 soldater til Afghanistan for at nedkæmpe Taleban og al-Qaeda. Hidtil har USA fortrinsvist anvendt de førerløse fly, kaldet droner, i Syd- og Nordwaziristan. Men USA er i forhandlinger med Pakistans regering om også at angribe oprørere i Baluchistan, der er Pakistans sydligste provins.

Mere Taleban i Pakistan

USA er især interesseret i at udvide angrebene til Baluchistan, fordi amerikanske efterretningsfolk er sikker på, at lederne for Taleban og al-Qaeda gemmer sig her. Regeringen i Islamabad er imidlertid imod, at de amerikanske styrker jager og angriber oprørsgrupperne på Pakistans territorium. Den Pakistanske regering vil, at USA helt stopper sine angreb mod oprørerne i landet. Men det har USA hidtil siddet overhørig.

I Washington har den demokratiske senator John Kerry understreget, at det mere end noget andet er al-Qaeda i Pakistan, og terrornetværkets direkte bånd til Taleban i Afghanistan samt farerne for et ustabilt og atombevæbnet Pakistan, der driver hele missionen.

Analytikere forudser, at Taleban i stigende grad vil søge tilflugt i Pakistan næste år, når den internationale styrke i Afghanistan forøges.

»Hvis mange Talebanmedlemmer søger til Pakistan for at gemme sig, vil amerikanerne virkelig blive fristet til at gå efter dem i et langt større omfang, end vi tidligere har set,« siger Tanvir Ahmed Khan, tidligere Pakistans udenrigsminister.

Derfor er der blandt pakistanere frygt for en udvidet krig geografisk og også tidsmæssigt.

»Vi mener, det er en fejl at sætte en tidsfrist til 2011. Hvis Taleban er kloge nok, vil de holde med at slås nu og slå til igen, når amerikanerne er væk igen,« siger sikkerhedskilder i den pakistanske regering.

ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her