Læsetid: 4 min.

Sorte soldater billigt til salg

Markedet for lejesoldater og rekruttering til private sikkerhedsfirmaer boomer i Afrika, hvor risikovilligheden er høj og lønnen lav
Markedet for lejesoldater og rekruttering til private sikkerhedsfirmaer boomer i Afrika, hvor risikovilligheden  er høj og lønnen lav
Udland
9. december 2009

ARUSHA - Det vækker stor opmærksomhed, at to unge nordmænd netop er dømt til døden i DR Congo. De var aktive som lejesoldater på fremmed grund og ville bidrage til en krig, som ikke var deres, ud fra motiver, man kun kan gisne om. Nu bliver de tidligere faldskærmstropper dømt for spionage, våbenbesiddelse og mord. Sagen er usædvanlig, fordi det er to europæiske fyre, som har leget krig i Afrika. Men de to nordmænd er ikke enestående. Markedet for privat sikkerhed og militær boomer i Afrika disse år. Sydafrika har lige siden apartheidtidens ophør set eksempler på, at hvide elitemilitærfolk danner private hære. De lader sig hyre af hvem som helst og kan både skaffe våben eller give en hånd med. Som det blandt andet er set i Sierra Leone, Angola og Equatorial Guinea.

Det nye er, at der på det seneste er sket en opblomstring af private firmaer, som rekrutterer almindelige afrikanere til at gøre officiel tjeneste i internationale krigszoner. I alt vurderes der at være omkring 68.000 mænd fra såkaldte tredjelande ansat af private sikkerhedsfirmaer som bevæbnede vagtfolk og sikkerhedspersonel i Irak og Afghanistan. Mange af dem kommer fra Uganda og Kenya, hvor den militære standard er høj, og folk taler engelsk.

Rekrutteringen foregår gennem firmaer som Triple Canopy, SOC-SMG (Special Operations Consulting-Security Management Group), Watertight og Askar Security Services. De afrikanske medarbejdere udvælges på baggrund af kvalifikationer og sprogfærdigheder.

Marketingdirektøren Jayanti Menches fra det amerikansk ejede Triple Canopy beskriver de afrikanske medarbejdere som »vagtsomme, professionelle og til at regne med.«

Månedslønnen for en afrikaner, der arbejder som sikkerhedsvagt i Irak, ligger typisk på 400-800 dollar pr. måned. Et beløb, der siger spar to derhjemme i lokal sammenhæng, men som er langt under det, en amerikansk eller europæisk soldat skal have for at sætte livet på spil i samme job.

Firmaet Askar Security Services siger, at de pt. har 4.500 ugandere i Irak. Og de er da også helt åbne om, at deres vision ikke kun handler om at tilbyde sikkerhedsservices. Den går også ud på at bekæmpe fattigdom og arbejdsløshed ved at tilbyde ugandere let adgang til job i udlandet. De formidler blandt andet skarpskytter, bodyguards, detektiver og vagtpersonale. En enkelt rubrik på deres hjemmeside er viet til mindet om »faldne kammerater«.

For lidt kontrol

Generelt ved man bare alt for lidt om arten og omkostninger ved arbejdet for de private sikkerhedsfirmaer, mener Sabelo Gumezde, seniorforsker ved Institut for Sikkerhedsstudier (ISS) i Pretoria.

»De privatansatte sikkerhedsfolk fra Afrika bliver udnyttet og underbetalt, og der er intet sikkerhedsnet til at samle dem op, hvis de vender hjem med traumer eller fysiske skade,« siger han til Information.

»Man kalder det sikkerhedsfolk frem for lejesoldater, men det er almindeligt, at de private sikkerhedsfirmaer påtager sig opgaver i usikre områder og med store risici involveret. Vi har set det for eksempel i Darfur, hvor de afrikanske soldater bliver udstationeret i områder, der er mest risikofyldte, mens FN styrkerne får tildelt de mindre risikofyldte områder.«

»Men«, påpeger han, »man kan ikke engang sige, det er urimeligt. Når folk lader sig ansætte af et privat firma, er det jo en privat kontrakt, de indgår. Men det spiller ind, at vi har en situation her, hvor folk er fattige, og der er stor arbejdsløshed. Det profiterer de private firmaer på. Og i sidste ende også de regeringer, som vælger at lade private firmaer udføre opgaverne i stedet for at sætte deres egne folk ind.«

Daniel Volman, direktør for Africa Security Research i Washington, siger til Information, at brugen af udenlandske privathyrede militærfolk er meget lidt kendt i USA. »Jeg mener, det er dybt problematisk. De er i bund og grund lejesoldater, som bare arbejder for penge. Mange af dem er skydegale cowboys, som reagerer uhensigtsmæssigt i pressede situationer, og udsætter civile for farer. Private sikkerhedsfolk har gentagne gange været involveret i mishandling og drab på uskyldige civile, og de er ikke så disciplinerede eller veltrænede som soldater i den amerikanske hær. Det øgede antal kontrakter til private underleverandører gør det svært, hvis ikke umuligt at stille dem til ansvar for deres handlinger,« siger han.

Private krige vinder frem

Også Amnesty International er skeptiske over for brugen af private sikkerhedsfolk fra tredjelande i internationale konflikter. De påpeger det juridisk problematiske i at stille de udenlandske ansatte i sikkerhedsfirmaerne til ansvar for deres handlinger.

I august i år rejste en ekspertgruppe under FN til USA netop for at undersøge brugen af amerikanske firmaer. Konklusionen lød, at der er behov for større åbenhed og mere kontrol med de private sikkerhedsfirmaer.

»På trods af amerikanske bestræbelser på at forbedre kontrollen med de private militær- og sikkerhedsfirmaer er der meget lidt information tilgængeligt for offentligheden om antallet og arten af aftaler,« siger ekspertgruppens formand Shaista Shameen.

Hun advarer samtidig mod den amerikanske tendens til at privatisere krig.

Men Seth Weinberger, professor i politik og regeringsførelse ved Universitet i Puget Sound i Tacoma, USA, påpeger, at uden outsourcing ville den amerikanske hær slet ikke være i stand til at fuldføre omfanget af sine nuværende missioner.

»Set i lyset af nogle landes uvilje mod at indsætte egne tropper - som for eksempel NATO oplever det i Afghanistan - kommer en erkendelse af, at private sikkerhedsleverandørers rolle vokser. Det, offentligheden ikke længere vil være med til ud fra nationale interesser, er der andre, der vil gøre for penge,« siger Seth Weinberger

Sabelo Gumezde er enig.

»I sidste ende er der ingen tvivl om, at mennesker oplever, de kan tjene mange penge på denne måde. Men det er ikke mit indtryk, at de private aktører bidrager til at løse konflikterne i det lange løb. Og tilstedeværelse af våben og private hære påvirker til yderligere destabilisering af sikkerhedssituationen i de lande, hvor rekrutteringen foregår,« siger han

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her