Læsetid: 3 min.

Spionchef: Ny viden tre dage før krig

Britiske efterretnings-tjenester fik tre dage før invasionen af Irak informationer om, at Saddams kemiske våben var demonteret, siger efterretningschef
Udland
9. december 2009

LONDON - Den 17. marts 2003, kun tre dage før britiske og amerikanske tropper påbegyndte invasionen af Irak, modtog de britiske efterretningstjenester ny viden, der tydede på, at Saddam Husseins frygtede »kemiske våben var blevet demonterede og ville være svære at samle igen«, fortalte den daværende leder af den britiske Joint Intelligence Committee (JIC), sir John Scarlett, ved Irak-høringen i går.

Scarlett bekræftede også tidligere vidneudsagn om, at der den 7. marts kom nye oplysninger ind om, at »Irak ikke havde missiler, der kunne ramme Israel«, og at Saddam Hussein havde beordret de »kemiske og biologiske våben demonteret«.

»Disse pointer blev sendt direkte til premierministerens kontor, og opdateringerne var til rådighed for ham. Jeg arbejdede bestemt ud fra en forventning om, at disse opdateringer blev læst grundigt,« sagde sir John Scarlett. Den tidligere efterretningschef påpegede dog, at hans komité ikke havde anset de nye efterretninger for at ændre »spillet«, fordi de blev set i lyset af Saddam Husseins tradition for »hemmeligholdelse«.

»Oplysningerne blev ikke opfattet som en indikation på, at kemiske og biologiske våben ikke eksisterede, men som en indikation af, at de ville blive svære at finde,« sagde han.

Usikker rapport

John Scarletts vidneudsagn var ventet med interesse på grund af hans rolle i den meget omtalte »dodgy« - eller usikre - septemberrapport, der pointerede, at Saddam Hussein inden for 45 minutter kunne mobilisere masseødelæggelsesvåben.

Det blev dengang - styrket af premierminister Tony Blairs forord til rapporten og hans udtalelser i parlamentet - opfattet som om, Irak ville kunne ramme nabolandene med disse våben.

Scarlett blev efterfølgende beskyldt for at have gjort sproget i rapporten mere »sexet«, for at hjælpe regeringen med at opbygge deres argumenter for regimeskifte. Den såkaldte Butler-høring frikendte imidlertid Scarlett for »forsætlig forvrængning og strafværdig forsømmelse«. Butler konkluderede dog, at rapporten i sig selv »gik til ydergrænserne af de efterretninger, der var til rådighed«.

I går afviste John Scarlett igen af være blevet presset eller påvirket af regeringens folk. Han lagde imidlertid afstand til Tony Blairs forord, hvori premierministeren skrev, at »efterretningerne har fastslået, at det er hævet over enhver tvivl, at Saddam Hussein har fortsat med at producere kemiske og biologiske våben, at han fortsætter i sine forsøg på at udvikle atomvåben, og at han har formået at udvide rækkevidden af sit ballistiske missilprogram«. Selv om Scarlett ikke kritiserede vurderingen, har kritikere, inklusive Butler-kommissionen, peget på, at efterretningsinformationer aldrig er »hævet over enhver tvivl«. John Scarlett gav da også tidligere vidner ret i, at efterretningerne var »sammenflikkede« og »begrænsede«.

»Jeg tror, jeg så kladden til forordet, og jeg vidste, at det stod der. Men jeg så det som noget separat fra rapporten. Som en politisk udtalelse fra premierministeren,« sagde han, men erkendte, at han havde »lavet to-tre rettelser for at bringe det på linje med indholdet i rapporten«.

Angående 45-minutter-påstanden erkendte han, at det ville have været bedre, hvis »det var blevet forklaret, at der var tale om krigsmateriel og ikke våben«.

»Men det var absolut ikke en bevidst beslutning om at manipulere sproget,« sagde han.

John Scarlett forklarede, at rapporten oprindeligt var blevet forberedt forud for Tony Blairs besøg hos George Bush i april 2002, og at den allerede dengang var tiltænkt offentliggørelse. Det skete ikke, men Scarlett fik ordre om at holde rapporten opdateret, hvilket skete hen over sommeren. Ikke meget nyt kom frem indtil starten af september, hvilket faldt sammen med regeringens beslutning om at offentliggøre den. På dette tidspunkt kom der nye oplysninger, der »var tilstrækkeligt autoritative til at styrke vurderingen af, hvorvidt Irak havde eller ikke havde kemiske og biologiske våben«, sagde Scarlett.

Tony Blair skrev imidlertid i forordet, at han »i de seneste måneder i stigende grad er blevet alarmeret af beviserne inde fra Irak« om, at Saddam Hussein fortsætter med at udvikle masseødelæggelsesvåben.

»Premierministeren åbnede fryseren den 3. september, hvor han kom med en udtalelse om, at regeringens vurderinger (af Irak-truslen) ville blive offentliggjort. Næste dag blev rapporten tøet op og cirkuleret blandt embedsmændene,« sagde Scarlett.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her