Nyhed
Læsetid: 1 min.

Sporet efter Osama bin Laden er blevet koldt

USA's forsvarsminister Robert Gates erkender, at USA ikke aner, hvor bin Laden er. Det er flere år siden, USA har haft pålidelige oplysninger om hans færden
USA's forsvarsminister Robert Gates erkender, at USA ikke aner, hvor bin Laden er. Det er flere år siden, USA har haft pålidelige oplysninger om hans færden
Udland
7. december 2009

USA aner ikke, hvor al-Qaeda-lederen Osama bin Laden opholder sig. Og det har USA ikke gjort i flere år.

Ifølge USA's forsvarsminister, Robert Gates, har USA ikke haft nogen pålidelig information om, hvor terrornetværkets leder opholder sig, i årevis.

Gates' oplysninger kom frem i et interview med tv-stationen ABC News' program This Week, efter at USA's præsident, Barack Obama, i sidste uge meddelte, at han vil sende yderligere 30.000 soldater til Afghanistan.

Som svar på et spørgsmål om, hvorvidt Pakistan gør nok for at fange bin Laden, svarede Gates:

»Vi ved ikke med sikkerhed, hvor Osama bin Laden befinder sig. Vidste vi det, ville vi fange ham.«

Gates sagde videre, at »jeg tror, at det er årevis siden«, at den amerikanske efterretningstjeneste sidste gang havde oplysninger om, hvor bin Laden opholdt sig.

Bin Laden menes at være undsluppet fra Afghanistan til Pakistan i slutningen af 2001.

Undslap i 2001

Af klip fra interviewet, der blev offentliggjort før udsendelsen, fremgår det, at Gates ikke kunne bekræfte rapporter om en fange i Pakistan, der siger, at han har informationer om, hvor bin Laden befandt sig tidligere i år.

En af grundene til, at USA gik i krig i Afghanistan for over otte år siden i kølvandet på terrorangrebene mod USA den 11. september 2001, var at dræbe eller fange Osama bin Laden. Al-Qaeda-lederen menes at være hovedmanden bag terrorangrebene mod USA, der kostede næsten 3.000 mennesker livet.

Umiddelbart efter terrorangrebene udstedte USA en dusør på 25 millioner dollar for information, der ville sikre, at Osama blev fanget eller dræbt. I 2007 fordoblede USA beløbet til 50 millioner dollar, men Osama bin Laden er fortsat på fri fod.

Af en rapport fra det amerikanske Senat, der blev offentliggjort i sidste uge, fremgår det, at de amerikanske styrker var lige ved at få fingre i bin Laden i slutningen af 2001, men at han undslap, fordi den daværende amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld afviste militærets krav om at sende forstærkninger til Afghanistan. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her