Nyhed
Læsetid: 2 min.

Tyrkisk krise efter forbud mod kurdisk parti

To af det kurdiske parti DTPs 21 parlamentarikere udstødes af parlamentet, hvilket betyder, at hele gruppen udvandrer
Kurdisk demonstration støder sammen med tyrkisk politi tidligere på måneden, under retssagen mod det kurdiske parti Demokratisk Samfundsparti, DTP

Kurdisk demonstration støder sammen med tyrkisk politi tidligere på måneden, under retssagen mod det kurdiske parti Demokratisk Samfundsparti, DTP

Udland
12. december 2009

BEIRUT Tyrkiet imødeser en politisk krise, efter at landets forfatningsdomstol i går forbød det kurdiske DTP (Demokratisk Samfundsparti) fra parlamentet med den begrundelse, at det har »forbindelser til PKK«. De seneste uger har de kurdiske områder været ramt af uro og demonstrationer, og forbuddet betyder formentlig, at regeringens kurdiske initiativ med nye demokratiske rettigheder til kurderne, nu er dødt.

Af de i alt 221 DTP-politikere, der var tiltalt for at overtræde den tyrkiske forfatnings krav om republikkens enhed, er 37 fradømt retten til at føre aktiv politik i fem år heraf to parlamentsmedlemmer, formanden for DTP, Ahmet Türk, og en kvindelig deputeret, Aysel Tugluk. Begge tilhører ironisk nok den moderate fløj af DTP, hvorimod flere radikale parlamentarikere har klaret frisag.

Udelukkelsen, der sker ved, at Parlamentet udstøder de to medlemmer, betyder, at DTP går fra 21 til 19 mandater, og dermed ikke længere kan danne en formaliseret parlamentsgruppe, som kræver 20 sæder, og som giver ret til udvalgsposter og lignende. Imidlertid har en uafhængig socialist i parlamentet Ufuk Uras tidligere erklæret sig rede til at indtræde i DTP-gruppen. Han kan nok spare sig ulejligheden Ahmet Türk meddelte efter kendelsen, at hele parlamentsgruppen træder tilbage. Sker det, skal der holdes omvalg i de respektive valgkredse, men parlamentet kan afvise at godkende de øvrige 19 medlemmers udtræden. Det regerende AK-Parti under Recep Tayyip Erdogan har absolut flertal i parlamentet.

PKK-forbindelser, men ...

DTP har notorisk forbindelser til PKK, der har fraveget kravet om selvstændighed, men fortsat den væbnede kamp for politiske rettigheder.

DTP er ikke separatistgruppens politiske arm og afviser vold som politisk middel til lige rettigheder for de skønsmæssigt 12 millioner tyrkiske kurdere ca. 20 pct. af befolkningen. Men, som borgmesteren i byen Batman, Necdet Atalay (der også er dømt ude af politik), sagde til Information efter lokalvalgene i foråret, hvor DTP tog ni provinser: »Vi er en del af PKK for PKK er en del af det kurdiske folk.«

»Det overraskende er ikke så meget, at partiet blev forbudt,« siger kommentator ved den tyrkiske avis Zaman, Ayse Karabat, fra Ankara:

»Det overraskende er, at alle 11 dommere stemte for et forbud. DTP er nu det otteogtyvende politiske parti, der med forbud er deporteret til den politiske kirkegård.«

Sagen mod det kurdiske parti, der blev stiftet i 2005 som afløser for et andet forbudt kurdisk parti, og med stort set samme frontfigurer, blev rejst i november 2007 af statsadvokat Abdulrahman Yalcinkaya, en stivnakket forsvarer af den sekulære stats principper om at alle borgere er tyrkere, og at tyrkiskhed er republikkens eneste etniske kriterium.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er et skændsel mod menneskeheden og det er rystende, at verdenssamfundet gang på gang tillader undertrykkelsen af kurdiske minoritet i Tyrkiet.

Men de er kløgtige i Ankara, fordi de bevidst kommer med en afgørelse i sagen, mens verdens medier har deres fokus i København og klimatopmødet.

Og til dig Lasse Ellegaard, endnu en gang formår du at lave et firkantet artikel om de kurdiske bevægelser - Jeg vil gerne vide hvilke af DTPs parlamentariker, som er "radikal"? som du nævner i det ovenstående, og hvorfor er de radikale? nævn nogle konkrete "radikale" udtalelser, så man kan vurdere, hvor radikale de egentlig er!