Nyhed
Læsetid: 3 min.

'Det vigtigste stykke lovgivning siden 1930'erne'

Med Senatets afstemning juleaftensdag er USA tættere end nogensinde på reform af sit dyre og kriseramte sundhedssystem. Det er en bedrift, der om nogen fortjener betegnelsen historisk. Tilbage er at håbe, at reformen faktisk virker
Der var usædvanlig travlhed ved the Capitol i Washington den 24. december, da medlemmerne af Senatet på stribe mødte op for at afgive deres stemme for eller imod Obamas sundhedsreform. Præsidenten selv er efterfølgende taget med sin familie på juleferie til Hawaii, men inden afrejsen kaldte han reformen for 'det vigtigste stykke lovgivning siden 1930'erne'.

Der var usædvanlig travlhed ved the Capitol i Washington den 24. december, da medlemmerne af Senatet på stribe mødte op for at afgive deres stemme for eller imod Obamas sundhedsreform. Præsidenten selv er efterfølgende taget med sin familie på juleferie til Hawaii, men inden afrejsen kaldte han reformen for 'det vigtigste stykke lovgivning siden 1930'erne'.

Udland
28. december 2009

NEW YORK - Det er de færreste amerikanere, der ikke på stående fod kan diske op med adskillige horror-historier fra sundhedsverdenen: Om en syg tante, der blev nægtet behandling. Om en ven eller bekendt, der stadig betaler af på en gigantisk regning. Om slægtninge eller kolleger, der slet ikke har råd til sygesikring.

Alligevel har det i årtier været politisk visdom for begyndere, at sundhedsreform var umulig i USA. Tidligere præsident Bill Clinton måtte opgive projektet, og det samme måtte adskillige præsidenter før ham - men så kom juleaften 2009. Med Senatets afstemning ved 7-tiden torsdag morgen blev de helt store gloser trukket frem.

I både Washington Post og New York Times: »En milepæl«; I magasinet Economist: »Den mest afgørende afstemning i 40 år«; Og i utallige andre aviser og medier optrådte ord som 'historisk' og 'afgørende', da flertallet endelig var hjemme.

Selv kaldte Obama reformen for »det vigtigste stykke lovgivning siden 1930'erne«, inden han rejste til Hawaii på juleferie.

Nu venter den ikke ubetydelige opgave at smelte de to lovforslag - fra Senatet og Repræsentanternes Hus - sammen til et og derefter vedtage den fælles lov igen. Men løftet om et bedre, mere effektivt sundhedssystem og dækning til (næsten) alle, er nu så tæt på målstregen, at det er svært at bevare pessimismen.

Historisk bedrift

De demokratiske ledere håber på at overstå de sidste afgørende forhandlinger i løbet af de kommende uger, så loven kan være underskrevet, når præsidenten holder sin årlige tale om nationens tilstand sidst i januar eller først i februar.

Det er sjældent, at den slags klicheer er berettiget, men for Obama og demokraterne er reformen i sandhed en historisk bedrift - historisk for præsidenten som indfrier et helt centralt valgløfte. Og for kongressen, som nu forhåbentlig kan koncentrere sig om andre presserende opgaver: Klimalov, finansreform, arbejdsløshed.

Også historisk i det politiske spil, fordi reformen splitter Washington efter partiskel:

I Huset var der en enkelt republikansk stemme for reformen. I Senatet var der ingen. Prisen for at indfri løftet om sundhedsreform har altså været at give køb på løftet om at bygge bro i Washington, hvor det politiske klima virker mindst lige så polariseret, som da Obama kom til. Men når alle kommentatorerne har talt, når strategi og politiske konsekvenser er analyseret og debatteret, så er det først og fremmest vigtigt at huske på, at reformen er historisk for vælgerne - forhåbentlig.

Godt 30 mio. amerikanere, der i dag ikke har dækning, står til at få sygesikring de kommende år. Det bliver slut med at smide syge mennesker ud af en forsikringsordning, fordi de er for dyre at dække. Slut med at nægte dækning til de, der allerede fejler noget. Slut med stejle prisstigninger til de ældre. Og goddag til øget konkurrence og regulering af det private forsikringsmarked.

Dyreste i verden

Det er svært at overskue de præcise konsekvenser af en så kompleks og omfattende lov allerede nu. Der kan fortsat komme ændringer til i løbet af januar. Og der vil helt givet være kritikpunkter og svagheder, når den endelige lov ligger klar. De største knaster mellem Huset og Senatet ser ud til at blive spørgsmål om finansiering og om retten til abort. Men politik handler om at finde et kompromis og skaffe flertal.

Tilbage er at håbe, at demokraterne ikke bare har gjort deres politiske arbejde og skaffet de nødvendige stemmer - men at de også kan deres lovmæssige håndværk og skruer reformen sammen, så den faktisk virker, øger effektiviteten, giver mere sundhed for pengene, begrænser profitten for forsikrings- og medicinalselskaberne.

Det er sagt mange gange før, men det er fortsat værd at huske, at USA i dag har det absolut dyreste sundhedssystem i den vestlige verden - og ligger langt nede i statistikken, når det gælder resultaterne. Der er masser af plads til forbedring. Så den allervigtigste opgave for sundhedsreformen venter stadig forude: At levere reel forandring, så vælgerne kan se, at politik faktisk kan have positive konsekvenser; At det tager tid, men at regeringen og Washington reelt kan ændre deres liv - og give dem andet end horror-historier at tale om hjemme ved middagsbordene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her