Læsetid: 7 min.

Yemen er al-Qaedas nye højborg

Det mislykkedes bombe på Northwest Airlines juledag har rettet verdens øjne mod Yemen som al-Qaedas nye højborg, men al-Qaeda har en lang fortid i landet
Det mislykkedes bombe på Northwest Airlines juledag har rettet verdens øjne mod Yemen som al-Qaedas nye højborg, men al-Qaeda har en lang fortid i landet
31. december 2009

Gråt støv hvirvles op fra den stenede jord og stiger mod de golde bjerge. Tre pansrede mandskabsvogne bevæger sig hastigt mod en kontrolpost. Efterretning om at al-Qaeda skulle være i området, er nået den yemenitiske hær. To minutter efter at de væbnede soldater med elefanthuer har indtaget deres positioner, nærmer en mistænkelig bil sig med stor hastighed. De pansrede køretøjer afskærer bilen vejen og lynhurtigt er mændene i bilen revet ud af køretøjet, kropsvisiteret og ført bort.

Militærøvelsen finder sted et par kilometer uden for Yemens hovedstad Sanaa, hvor anti-terrorkorpset er i højt beredskab. Inden for de seneste 14 dage er to store luftbombardementer udført mod formodede al-Qaeda-mål. Ifølge højtstående kilder i den yemenitiske hær har USA bidraget med efterretninger. Angrebene har været en uovertruffen succes, fastslår hæren; omkring 68 medlemmer af al-Qaeda blev dræbt og 17 arresteret.

»Al-Qaeda er ikke bare en trussel for Yemen, men for hele regionen,« siger brigadegeneral Yehya Abdullah Saleh fra den yemenitiske hær. »Vi kæmper ikke bare mod al-Qaeda for sjov, vi kæmper for vores liv.«

Den nye generation

Det første angreb fandt sted den 17. december, hvor det yemenitiske luftvåben og landtropper kæmpede en tre dage lang offensiv på al-Qaedas træningslejre og baser i den sydlige Abyan-provins og Arhab-provinsen nord for Sanaa. Den 24. december var en al-Qaeda-forsamling målet for endnu et angreb udført af yemenitiske krigsfly i Shebwa-området.

Ifølge regeringen i Sanaa var angrebene på al-Qaeda en forebyggende offensiv for at forpurre en plan om at sprænge blandt andet den britiske ambassade, andre udenlandske interesser og regeringsbygninger i luften. Otte selvmordsbombere med bombebælter og to bilbomber skulle efter sigende have været klar til operationen.

Al-Qaeda er langt fra et nyt fænomen i Yemen. Da mujahidener kæmpede mod sovjetiske tropper i Afghanistan i 1980erne, var Yemen sammen med Saudi -Arabien en af de største leverandører af hellige krigere. Efter krigen i 1989 vendte de tilbage til Yemen, hvor mange blev integreret i hæren, og i dag bestrider flere af de gamle veteraner høje positioner i hæren og efterretningstjenesten.

Den nye generation af al-Qaeda, som det betegnes af flere eksperter, er hovedsageligt veteraner fra Irak, og i modsætning til deres forgængere, er de ikke interesseret i at samarbejde med regeringen.

I januar 2009 fusionerede al-Qaeda i Saudi Arabien og Yemen under ledelse af Nasser al-Wahayshi og hans næstkommanderende Saeed Ali Jabir al-Khathim al-Shihri og oprettede deres base i Yemen. Siden da er truslen fra Al-Qaeda Arabian Peninsula (AQAP), som gruppen kalder sig, støt tiltaget over det seneste års tid.

Den yemenitiske al-Wahayshi, der har en fortid som en af bin Ladens assistenter, flygtede sammen med 23 andre fra et fængsel i Sanaa i 2006, nogle af flygtningene var anklaget for angrebet på det amerikanske krigsskib USS Cole i 2000. Al-Shihri, der er fra Saudi-Arabien, er en tidligere fange fra Guantanamo og elev fra Saudi-Arabiens omskolingsprogram af al-Qaeda medlemmer.

Gruppen formodes at bestå af hundredvis af medlemmer med utallige tilhængere. »Det er en gruppe bestående af unge folk fra Yemen, Saudi-Arabien og andre lande i regionen,« siger Abdulelah Shaea, en al-Qaeda-ekspert som tidligere i år mødte AQAPs lederskab i Yemen. »Jeg så også europæiske og australske medlemmer,« tilføjer han.

På trods af at antallet af al-Qaedas angreb er faldet, er de blevet mere dristige. Hvor de tidligere kun angreb lette mål, såsom turister og olieinstallationer, angreb al-Qaeda i november 2008 den amerikanske ambassade med en bilbombe og dræbte 19, hvoraf seks tilhørte gruppen.

»Vi vil angribe jer fra retninger, I ikke kan forestille jer,« advarede al-Wahayshi, kort før en af AQAPs selvmordsbombere, Abdullah Hassan al-Asiri, i august i år formåede at få en audiens med den saudiske prins Mohammed bin Nayef, der er landets antiterrorchef. Sprængstoffet, der var gemt i selvmordsbomberens endetarm, var ifølge en amerikansk efterretningstjeneste det samme, som den 23-årige Umar Farouk Abdulmutallab havde gemt i sine underbukser, inden han steg ombord på Northwest Airlines fra Amsterdam til USA den 24. december. Men prinsen overlevede angrebet.

I november i år angreb og dræbte AQAP tre fremtrædende yemenitiske sikkerhedsofficerer i Hadramawt-provinsen.

»Efter besættelsen i Irak, hvor mange af AQAP har trænet og kæmpet, benytter de nye metoder, der er mere voldelige,« fortæller brigadegeneral Saleh. »Før i tiden var det bare skudvekslinger mellem al-Qaeda og soldater, nu forsøger de at kidnappe soldaterne og henrette dem som man har set i Irak.«

Frodig grobund

»Problemet er, at Yemen har mange problemer,« siger brigadegeneral Saleh uden at smile, siddende ved siden af en legetøjstiger, symbolet for antiterrorkorpset, som han er chef for.

Og problemer er der nok af. Økonomisk er Yemen det fattigste land i den arabiske verden med en 35 procents arbejdsløshedsrate, korruption og stærkt svindende olieressourcer. Samtidig kæmper Yemen en blodig krig i norden mod houthi-oprørere, i syden er der en tiltagende separatistbevægelse, og inden for de sidste par måneder er en ny frontlinje åbnet mod al-Qaeda.

»Ingen bliver rekrutteret gratis, om de så er houthi-oprørere eller al-Qaeda,« siger Abdel Karim Aryani, en af Yemens præsident Ali Abdullah Salehs rådgivere. »Begge har midler til at betale folk. Man kan sige, at pengene hjælper, hvor der er mangel på tro.«

Han fastslår, at det er fattigdom, der ligger til grund for al-Qaedas fremgang i landet: »Den religiøse tiltrækningskraft hjælper, men fattigdom er roden til alle Yemens problemer, det gælder også for al-Qaeda.«

Ved ruinerne af Dronning Shebas tempel i Marib, godt 130 km fra Sanaa, er der ikke én turist at finde, der ellers kunne indbringe landet en lukrativ indkomst. I stedet patruljerer to al-Qaeda medlemmer med Kalashnikov rifler og fipskæg et af landets største seværdigheder.

Det er i Yemens grove og uvejsomme bjergområder og ørkesløse regioner blandt landets stammer, hvor Osama bin Ladens far kommer fra, at al-Qaeda har fundet tilhængere. De konservative klaner deler al-Qaedas ideologi og fjendtlighed over for Vesten, specielt USA.

»Al-Qaeda kommer i Guds navn og har de rette meninger om Palæstina og besættelsen i Irak og finder sympati fra stammerne og lokalbefolkningen,« siger general Saleh. De magtfulde stammer har, som traditionerne byder, garanteret al-Qaeda sikkerhed i deres områder. Dette både på baggrund af loyalitet over for muslimer, men også, siger flere eksperter, for en anpart i den givtige våben- og narkotikasmugling, der er blomstret op i stammeområderne inden for de seneste år.

Støtten til al-Qaeda fra stammerne gør det svært for regeringen i Sanaa at bekæmpe gruppen, og præsident Saleh risikerer en borgerkrig med stammerne, hvis angrebene fortsætter.

»Vi forsøger at fjerne al-Qaeda medlemmerne én for én, når de rejser mellem stammeområderne,« fortæller general Saleh, en metode der kræver omhyggelig efterretning. »Vi ønsker ikke at skabe en krig med stammerne, der støtter al-Qaeda, som kan medføre en større konflikt i Yemen«.

Balancegang

Antiterrorkorpset, der både har modtaget træning fra USA og Storbritannien, pakker sammen efter deres træning, næste gang er det måske ikke er en øvelse, men rigtig kamp, og de udgør frontlinjen i den fortsatte krig mod al-Qaeda.

Men med Yemens akutte økonomiske krise har landet brug for udenlandsk støtte i kampen mod al-Qaeda, og frygten for et nyt Afghanistan har fået USA til at pumpe 70 millioner dollar i Yemens forsvarsbudget, samt at forbedre Yemens kyst- og grænsebevogtning. For- svarsanalytikere i Amerika siger, at USA har sikret efterretninger ved hjælp af ubemandede droner, hvilket dog benægtes af Yemen.

Men præsident Saleh må som andre ledere i den muslimske verden gå en fin balancegang mellem USA's og stammernes interesser. Og brudlinjerne ses allerede. Regeringen i Sanaa hævder, at angrebene på al-Qaeda har været en ubetinget succes, og ifølge en højtstående kilde inden for den yemenitiske hær ringede præsident Barak Obama personligt til Yemens præsident Saleh for at lykønske ham efter de to angreb.

Men hvad der er anset som en succes for regeringen i Sanaa, skaber vrede i stammesamfundene: Nyheder om civile ofre, både kvinder og børn, i de militære operationer blandt de lokale stammer, siver langsomt ud. »Amerikanske krigsfly har fløjet over den østlige og sydlige del af Yemen, hvor de har taget billeder af, hvad de tror, er al-Qaeda træningslejre,« fortæller al-Qaeda eksperten Shaea. »Derefter angreb Yemens luftvåben disse lejre. Præcist som i Waziristan [Pakistan] har amerikansk indblanding forårsaget civile ofre, som vil medføre, at folk vil støtte og slutte sig til al-Qaeda som hævn.«

Med USA's mellemkomst i Yemen er kampen mellem staten og al-Qaeda optrappet, og Yemens præsident står over for valget om at åbne endnu en frontlinje og risikere en borgerkrig med landets stammer eller døje med sporadiske angreb fra gruppen.

»Vi håber at vi kan få international støtte i kampen mod terroristerne og at vi ikke bliver svigtet,« siger general Saleh. »Al-Qaeda er ikke bare en trussel for Yemen, men for hele regionen.«

Med Saudi-Arabien, der er verdens største olieeksportør og USAs nærmeste allierede i regionen, stiller et stærk al-Qaeda i nabolandet USA i et dilemma. På den ene side at lade al-Qaeda i Yemen være, en fremgangsmåde, der ikke viste sig at være fordelagtig i Afghanistan, og håbe på at bombeplottet på Northwest Airlines, som AQAP påstår, de står bag, var et enestående angreb, eller at lade sig trække ind i endnu en kamp, der alt for let kan ende som krigen i Afghanistan.

I Yemen er problemet akut »Al-Qaeda kan ikke eksistere i en stærk stat,« siger general Saleh. »så de forsøger at destabilisere Yemen, og det forøger truslen mod resten af verden«.

Med en svoret hævn i sigte ser det ud som om, al-Qaeda har truffet valget for begge parter: »Yemen var og er stadig et sted, der tiltrækker, træner og eksporterer al-Qaeda,« siger Shaea. »Yemen vil aldrig formå at stoppe al-Qaeda på grund af dybe interne problemer. Jeg tror, al-Qaeda kan vinde kampen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aksel Gasbjerg

Jeg må sige, at jeg ikke er enig i, at dette er en fremragende artikel.

Artiklen er enøjet, og ser konflikten udelukkende med USA's marionet-regerings briller. Kan man få et nuanceret billede ved udelukkende at citere regeringen i Sanaa og amerikanske efterretningskilder samt Yemens brigadegeneral?

Hvis man læser Democracy-now, som tilmed interviewer en journalist fra Independent, får man et mere nuanceret billede.

Den korrupte og undertrykkende regering i Sanaa sidder på magten bakket op af USA's militær og CIA. Hidtil har USA's støtte været hemmelig, men efter det mislykkede terror-forsøg juleaftensdag er USA's engagement blevet åbenlys.

Medierne stiller ikke spørgsmål ved USA's indgriben, men lader sig spise af med det svar, at USA kæmper mod terror.

Jeg ser frem til en supplerende journalistisk artikel, hvor man ser Yemen med mere USA-kritiske øjne, og hvor følgende spørgsmål burde stilles:

1) Hvordan er denne USA-marionet-regering kommet til magten i Yemen?

2) Hvori består konflikten mellem regering og opposition? Hvad er parternes synspunkter?

3) Hvilke stormagt-interesser har USA i landet, som er nabo til det USA-støttede korrupte Saudi-arabiske regime?.

4) Hvis man ser hele Mellemøsten i helikopter-perspektiv, så er USA's engagement meget massiv med militær- og efteretningstilstedeværelse i Egypten, Israel, Irak, Afghanistan, Saudi-Arabien, Pakistan, Kuwait, mfl.

Den eneste stat, der ikke er under USA's dominans er Iran, hvilket langt hen ad vejen kan forklare den mediemæssige krig mod dette land.

Er Yemen et af de alt for mange lande, hvor USA støtter en korrupt, undertrykkende marionet-regering under dække af at kæmpe mod terror?