Nyhed
Læsetid: 3 min.

'10-dollar'-talebanere skal betales for at nedlægge våbnene

Allerede senere i år kan afghanerne selv overtage sikkerhedsansvaret i flere områder, forudser den britiske premierminister Gordon Brown
Udland
29. januar 2010
'I dag har vi fremlagt en klar, levedygtig plan, som vil bringe afslutningen på denne konflikt,' sagde den britiske udenrigsminister David Miliband.

'I dag har vi fremlagt en klar, levedygtig plan, som vil bringe afslutningen på denne konflikt,' sagde den britiske udenrigsminister David Miliband.

Andy Rain

Det internationale samfund og den afghanske regering rakte på en konference i London i går en hånd ud til både lavtrangerende Taleban-krigere og mere centrale personer i den frygtede bevægelse, der indtil 2001 styrede Afghanistan efter den mest stringente fortolkning af islamisk lov.

Med fokus på en afslutning af den nu otte år lange konflikt lancerede den britiske premierminister, Gordon Brown og de flere end 70 udenrigsministre og repræsentanter fra internationale organisationer i går en 'civil optrapning' i form af en 500 mio. dollar stor Freds- og Reintegrations Fond. Det er håbet, at fonden gennem løfter om job og amnesti kan lokke op mod halvdelen af de ca. 25.000 Taleban-krigere væk fra slagmarken. Det menes, at omkring 75 procent af Taleban-krigerne er såkaldte '10 dollar-talebanere', der kæmper for en dagløn, fordi der ikke er andre job at få.

»For at svække Taleban må du splitte dem og tilbyde de personer, som er parate til at frasige sig brugen af vold og deltage i den demokratiske proces, en vej ud,« sagde den afghanske præsident, Hamid Karzai, i går.

I sin tale på konferencen tilføjede han, at han vil oprette et »nationalt råd for fred, forsoning og reintegration efterfulgt af en freds-Jirga (stormøde for repræsentanter for alle dele af det afghanske samfund, red.)« i foråret. Han appellerede også til Saudi-Arabien om at »spille en prominent rolle i at guide og assistere fredsprocessen«. Det blev af iagttagere opfattet som et signal om, at han lægger op til bredere fredsforhandlinger involverende højtrangerende talebanere, idet Saudi-Arabien har god kontakt til bevægelsens ledere.

'En god ide'

Den danske udenrigsminister, Per Stig Møller (K), der var til stede på konferencen, støtter initiativet, selv om det reelt kan handle om at støtte personer, der har dansk blod på hænderne:

»Vi skal ikke give penge til folk, som har rigtigt blod på hænderne. Vi vil ikke have straffrihed for alvorlige forbrydelser, men det er en god ide at række hånden ud til alle dem, som ikke er forbenede talebanere, så de kan få arbejde og ikke behøver at være mordere. Hvis vi kan trække dem ud, har vi kun de hardcore talebanere tilbage,« sagde han.

NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen kaldte initiativet for »en investering i fremtiden«.

Planen

Den 'civile optrapning' skal supplere en mere traditionel tilgang, der ifølge premierminister Gordon Brown skal resultere i et vendepunkt i midten af 2010 i kampen mod Taleban. Han kaldte gårsdagens konference for »begyndelsen på overgangsperioden, hvor vi bliver enige om de nødvendige forhold, så vi kan begynde - distrikt for distrikt og provins for provins - processen med at overføre ansvaret for sikkerheden fra internationale styrker til af- ghanske styrker«.

»Jeg tror på, at de mål, vi har fremsat i vores plan, kan blive nået hurtigere, end mange forventer, og at resultatet vil blive, at overdragelsesprocessen vil starte senere i år,« sagde han.

Ifølge planen lovede det internationale samfund en optrapning i træningen af afghanske sikkerheds- og politistyrker, så de i oktober i år vil tælle hhv. 134.000 og 109.000. I oktober 2011 skal tallene være oppe på 171.600 og 134.000.

Hamid Karzai sagde, at »vi vil gøre vores bedste for at blive parate til at forsvare hovedparten af vores land om to til tre år - og når vi når til slutningen af det femte år, håber vi, at vi vil lede indsatsen i hele Afghanistan.«

Per Stig Møller advarede dog mod at tro, at konflikten er slut om fem år:

»Der er ingen, der forestiller sig, at det hele er overstået i løbet af fem år,« sagde han og afviste, at de danske soldater snart er på vej hjem.

»Nej, de kommer ikke hjem. Vi skal ikke bare stikke af, men når det lykkes flere og flere steder, vil de gradvis blive trukket hjem. Det er en proces på mellem ni måneder i nogle områder og fem år i andre områder, men Helmand-provinsen vil ikke være et af de første områder,« sagde udenrigsministeren.

Den britiske udenrigsminister, David Miliband, mente imidlertid, at konferencen havde brolagt vejen mod slutningen på krigen:

»I dag har vi fremlagt en klar, levedygtig plan, som vil bringe afslutningen på denne konflikt,« sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her