Nyhed
Læsetid: 1 min.

Bulgarien bliver udstillet som et mafialand

Bulgarien forsøger at pynte på sit image som en korrupt nation, men mafiabeskyldninger mod landets nu tidligere EU-kommissærkandidat ripper op i gamle sår
Bulgariens hidtidige kandidat til posten som EU-kommissær for nødhjælp, Rumiana Jeleva, også kendt som 'gangsterbruden', trak sig tirsdag, efter hun havde været under beskydning for sin mands påståede forbindelser til den russiske mafia.

Bulgariens hidtidige kandidat til posten som EU-kommissær for nødhjælp, Rumiana Jeleva, også kendt som 'gangsterbruden', trak sig tirsdag, efter hun havde været under beskydning for sin mands påståede forbindelser til den russiske mafia.

Yves Herman

Udland
21. januar 2010

Bulgarien er havnet i et politisk stormvejr. Landets hidtidige kandidat til posten som EU-kommissær for nødhjælp, Rumiana Jeleva, trak sig tirsdag som bejler til jobbet, efter hun havde været under beskydning for sin mands påståede forbindelser til den russiske mafia.

'Gangsterbruden', som Jeleva er blevet døbt af den tyske presse, har mindet mange europæere om, hvor kaotiske forholdene er i Bulgarien.

En rapport fra Olaf, EU's kontor for bekæmpelse af svig, der blev lækket i 2008, beskriver landet som et sted, hvor man skal betale penge under bordet for ordentlig behandling på hospitalerne. Og hvor politibetjente nemt kan bestikkes, så man slipper for bøder.

Bulgariens præsident, Georgi Parvanov, har ifølge Olaf-rapporten tætte forbindelser til det kriminelle virksomhedsnetværk Nikolov-Stojkov-gruppen, der styres af forretningsmændene Mario Nikolov og Ljudmil Stojkov. De er sigtet for at have svindlet for 7,5 millioner euro (56 millioner kroner) i såkaldte Sapard-midler, der er EU-støtte til udvikling i landbrug og landdistrikter, skriver det bulgarske nyhedsbureau Novinite. Præsidenten har modtaget valgstøtte fra Nikolov og Stojkov og ses offentligt med duoen, der også er mistænkt for illegal import og hvidvaskning af penge.

Fortrolige oplysninger

Flere af ministrene fra Bulgariens tidligere socialistiskledede regering er blevet sigtet for at have modtaget bestikkelse. Sergej Stanisjev, der var premierminister indtil juli 2009, bliver i øjeblikket efterforsket for at have videregivet fortrolige statslige oplysninger.

For Bulgariens premierminister Bojko Borisov er Jeleva-skandalen ikke kun en europæisk ydmygelse. Forlydender om kommissærkandidatens mafiaforbindelser og skjulte interesser i rådgivningsselskabet Global Consult er gift for tilliden til Bulgariens regering, som blev valgt i sommeren 2009 på et politisk program, der skulle bekæmpe korruption og balancere statsbudgettet.

EU valgte i 2008 at tilbageholde godt seks milliarder kroner i støtte til Bulgarien, der blev optaget i Unionen i 2007. Det skete på baggrund af Olaf-rapporten og mistanke om omfattende korruption i Bulgariens daværende regering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her