Nyhed
Læsetid: 2 min.

Chávez beskyldes for hetz mod medier

To demonstranter har mistet livet under uroligheder, efter at Venezuelas regering igen har lukket den populære tv-station, RCTV
Udland
30. januar 2010

TEGUCIGALPA - Sidste weekend blev seks tv-kanaler fjernet fra kabelbåndet efter anmodning fra de venezuelanske myndigheder.

Begrundelsen er, at tv-kanalerne nægter at afbryde deres sendeflade for at transmittere præsidentens direkte taler til nationen.

»Chávez har i årevis chikaneret og straffet medier, der kritiserer hans regering. Nu går han også efter dem, der nægter at promovere hans politike dagsorden,« lyder det i en skarp kritik fra Human Rights Watchs direktør for de amerikanske kontinenter, José Miguel Vivanco

2.000 taler i tv

Ifølge venezuelansk medielov om »socialt ansvar« er alle alle elektroniske medier, der producerer minimum 30 procent af deres programmer lokalt, forpligtet til at sende præsidentens beskeder uanset indhold og længde.

Optællinger foretaget af Human Rights Watch viser, at det ikke ligefrem hører til sjældenhederne at præsident Chávez benytter sig af den lov.

Siden Hugo Chávez indtrådte i sit embede i 1999, har præsidenten talt næsten 2.000 gange til nationen via samtlige radio- og tv-kanaler, og »talerne begrænser sig ikke til ekstraordinære begivenheder, hvor regeringen ville være nødt til at sikre sig hele nationens opmærksomhed,« lyder kritikken fra Human Rights Watch.

Alene i 2009 afbrød Chávez samtlige elektroniske medier 141 gange, hvor den længste afbrydelse varede syv timer og 34 minutter.

Den populære tv-station RCTV er én af de kanaler, der i weekenden blev tvunget i sort.

For og imod regeringen

Siden det mislykkedes militærkup mod Hugo Chávez i 2004, hvor RCTV åbenlyst støttede kupmagerne, har Hugo Chávez brugt en del energi på at gøre livet surt for den private tv-station, der blandt andet måtte lukke midlertidigt i juli 2007, da kanalen ikke fik fornyet sin sendetilladele.

Derefter har RCTV kun kunne sende via kabelbåndet. Men nu er det foreløbigt også slut.

Ligesom lukningen af RCTV i 2007 gav dengang anledning til massive demonstrationer både for og imod regeringens beslutning, har de seneste dage i Venezuela været præget af voldsomme demonstrationer.

Mandag og tirsdag mistede to studerende livet i kampe mellem tilhængere og modstandere og mindst 24 politifolk og en journalist blev såret. På linje med de mange demonstranter imod Chávez´ medielov i Venezuela, mener iagttagere udenfor Venezuela, at regeringens mediepolitik er et anslag mod ytringsfriheden.

Således tog Organisationen af Amerikanske Stater, (OAS), mandag skarpt afstand fra Chávez' »hetz mod kritiske medier,« og flere europæiske regeringer har kritiseret den venezuelanske regering for sin beslutninger. Blandt andet udtrykker talsmand for det franske udenrigsministerium, Bernad Valero, bekymring og beder de venezuelanske myndigheder om at ændre deres beslutning for at sikre »pluralisme og ytringsfrihed« i medierne. Men den slags gode råd er ikke velkomne. Venezuelas udenrigsminister har kaldt kommentaren for »uklog,« og truer med, at den slags kan betyde, at »Venezuela må genoverveje sine relationer med Frankrig.«

Og tirsdag forklarede præsident Chávez på nationalt tv, at de europæiske lande ikke behøver at blande sig i den slags forhold.

»Jeg holder meget af Frankrig, men hvorfor skal de nu blande sig i interne forhold. Jeg blander mig da ikke i fransk indenrigspolitik,« forklarede Chávez tirsdag på venezuelansk tv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Atter engang vælger Informations udsendte Jesper Løvenbalk Hansen at gå til angreb på venstreorienterede ledere i Latinamerika!

Det gjorde Hansen også overfor Zelaya i Honduras, da Zelaya vendte tilbage til det land, hvis militæjunta godt hjulpet af folk fra USA´s "School of the Americas", som uddanner folk der deltager i dødspatruljer, og som havde afsat ham med et inetrnationalt fordømt militær kup.

Det bliver mere og mere påtrængende at Informations journalister og læser tuner ind på
de bedste alsidige reportager fra latinamerika - For eksempler på god reportage - klik på:
http://www.democracynow.org/2010/1/15/bush_was_responsible_for_destroyin...

Og klik på:
http://www.democracynow.org/2010/1/15/exiled_in_south_africa_arisitide_says

Helt enig med Troels Schmidt.