Kommentar
Læsetid: 3 min.

'Cirkus Klima' er gået i tænkeboks

Det verdensomspændende 'klimacirkus' har efter skuffelsen i København pakket teltpælene langt væk. Næste store forestilling finder sted i Mexico til november-december
Udland
11. januar 2010

Den glade klovn i Cirkus Klima sidder i øjeblikket med udtværet sminke i ansigtet og en ægte tåre på sin kind. Han er mærket af årets sidste forestilling, som endte kaotisk i København uden en eneste klapsalve.

Men ligesom cirkusartisterne skal også hele den internationale klimaproces op på hestene igen. Næste stop er FN's klimakonference COP16 (Conference of the Parties) i Mexico sidst på året, og håbet er, at det mellemamerikanske land vil kunne levere, hvad et på mange måder iskoldt dansk topmøde måtte opgive.

Problemet er, at ingen i øjeblikket ved, hvem der indtræder i rollen som sprechstallmeister. Danmark er stadig formelt formandsland, men som traditionen byder, vil de mexicanske værter formentlig snart træde ind på scenen og begynde at præge forløbet frem til COP16, der finder sted i Mexico By fra 29. november til 10. december.

Mexico har fået mandat til at begynde at koordinere den politiske aktivitet, og så må vi se, hvilken rolle Danmark kommer til at spille, siger John Hay, der er talsmand for klimasekretariatet i Bonn.

Blakket dansk ry

En dansk kilde tæt på forhandlingerne siger til Ritzau, at det formentlig ikke vil være særlig frugtbart for den videre proces, hvis Danmark fortsat tager styringen.

»Det vil ikke være godt, hvis Danmark har styrepinden. Der skal nye kræfter til efter fiaskoen i København,« siger kilden. Resultatet af topmødet i Bella Center i december blev en erklæring, som en række lande flikkede sammen i de sidste kaotiske timer for at undgå den ultimative fiasko.

Erklæringen, som går under navnet The Copenhagen Accord, fylder tre A4-sider med bilag og er langt fra det ambitiøse resultat, som en hel verden havde håbet på.

»Spørgsmålet er nu, om man overhovedet kan bruge dokumentet i den videre proces frem mod en juridisk bindende klimaaftale, der kan tage over, når den nuværende aftale, Kyoto-protokollen, udløber i 2012.

»I øjeblikket venter vi på at se, hvilken opbakning København-erklæringen får, og om regeringerne vil bruge den som et værktøj. Vi har desuden gang i juridiske analyser af, hvor stærk denne erklæring i virkeligheden er,« forklarer John Hay fra klimasekretariat. Det fremgår af teksten, at landene inden udgangen af januar skal indberette til FN-sekretariatet, hvor meget de har tænkt sig at skære ned på CO2-udledningen frem til 2020. Men indtil videre har kun fire lande meldt deres fremtidige forpligtelser ind til FN's klimasekretariat. Det er Canada, Australien, Papua Ny Guinea og Maldiverne.

Klimaskurke forpligter sig

Canada, som blev udråbt til en af de helt store klimaskurke på topmødet i København, har dog kun forpligtet sig til en reduktion på tre procent i forhold til basisåret 1990, og det viser med al tydelighed, at der stadig er lang vej mod en ambitiøs og bindende aftale, der kan sikre, at den fremtidige globale temperaturstigning holdes under to grader.

Men måske kan det næste officielle klimaforhandlingsmøde i FN-regi, som finder sted i Bonn til maj, sætte skub i processen.

Det er den tyske regering, der skal sende de officielle invitationer ud til mødet, og de kan meget vel ende med at blive stilet til verdens klima- og miljøministre. Allerede under klimatopmødet i København gav den tyske kansler, Angela Merkel, nemlig udtryk for, at hun gerne ser mødet afholdt på ministerniveau.

Men det er ikke kun på de officielle FN-møder, at processen skal drives fremad. I næste uge mødes EU's miljøministre i Sevilla for at diskutere klima, og ifølge EU's nye præsident, Herman Van Rompuy, vil den fremtidige klimastrategi også være på dagsordenen, når de europæiske statsledere mødes uformelt den 11. februar.

»Kun ved at samle alle EU's medlemslande om en fælles strategi kan vi få vendt EU's ambitiøse klimamål til en global forhandlingsmagt, lyder meldingen fra Rompuy.

Om det er pisk eller gulerod, der skal til for at drive de dovne heste rundt i savsmuldet på den internationale klimaarena, vil vise sig. Men at nogen må tage têten lægger John Hay fra FN's klimasekretariat heller ikke skjul på.

»I en ideel verden vil vi få en juridisk bindende aftale i Mexico. Det er ikke helt umuligt, men der er brug for politisk lederskab,« konstaterer han. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her