Nyhed
Læsetid: 2 min.

Clearstream-føljeton fortsætter

Torsdag blev Dominique de Villepin frikendt for forsøg på bagvaskelse mod Frankrigs præsident, men fredag valgte anklagemyndigheden at appellere kendelsen
Udland
1. februar 2010

På Nicolas Sarkozys fødselsdag i torsdags blev Dominique de Villepin frikendt i den såkaldte Clearstream-sag:

»Jeg troede, at du bad om ordet for at ønske mig tillykke med fødselsdagen,« sagde præsidenten, da en journalist bad ham om at kommentere kendelsen. Villepin, som er tidligere premier- og udenrigsminister, var sigtet for bagvaskelse af republikkens præsident i sagen om forfalskede lister over kontoindehavere i Clearstram-banken i Luxembourg. Tre andre tiltalte i sagen blev kendt skyldige, men frifindelsen af Villepin øger sandsynligheden for, at han vil forsøge at gøre politisk comeback og udfordre Sarkozy som nygaullisternes præsidentkandidat i 2012:

»Jeg er stolt over at være borger i et land, Frankrig, hvor restvæsenet stadig er uafhængigt,« sagde Villepin som reaktion på frifindelsen. Sarkozy er blevet kritiseret for sin dobbeltrolle i sagen: Via justitsministeriet har han inflydelse på anklagemyndighedens beslutninger og har desuden været civil part i sagen. Villepin har derfor beskyldt præsidenten for at bruge retssystemet som våben i en politisk kamp:

»Der er en hårdnakket vilje til at ødelægge en politisk modstander. Det er nok at betragte Nicolas Sarkozy. Når han udtaler ordet Clearstream, ændres hans fysiognomi,« udtalte Villepin i retten.

Fortalelser

Sarkozy har undervejs gjort sig bemærket med flere uheldige fortalelser. I et tv-interview i september betegnede han de tiltalte som »skyldige«, og efter frifindelsen af Villepin, meddelte præsidenten, der er uddannet jurist, at han ikke agter at appellere kendelsen. Men ifølge den franske retsplejelov er det kun anklagemyndigheden og dømte personer, der har mulighed for at gøre det. Fredag kom den offentlige anklager i Paris, Jean-Claude Marin, så præsidenten til undsætning:

»Domstolen har ikke draget alle konsekvenser af det, der er kommet frem under retssagen. Der er stadig mulighed for at få sandheden frem i lyset. Jeg har derfor besluttet at appellere kendelsen,« sagde Marin, der betegner frifindelsen af Villepin som »overraskende«.

Som reaktion på anklagemyndighedens beslutning udtaler Villepin, at det drejer sig om en »politisk beslutning«, der viser, at Sarkozy har valgt at fortsætte med »sin stædighed, sit had«. Præsidenten har angiveligt svoret, at han vil hænge sin rival op på en slagterkrog. Den offentlige anklager afviser imidlertid, at han har ladet sig spænde for præsidentens vogn: »Jeg har ikke behov for at modtage instrukser fra nogen som helst for at appellere. Beslutningen om at appellere er min beslutning,« forsikrer Jean-Claude Marin, der tilsyneladende betragter Sarkozy som en frelser: »Pontius Pilatus kan ikke gå fri«, udtalte anklageren, da han krævede Villepin idømt 18 måneders fængsel. Således fortsætter føljetonen om de falske lister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her