Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dupont og Dupond--Dupond

Sælsomme er det franske bureaukratis veje. I 2005 gjorde et nyt navnedekret brug af dobbelt bindestreg obligatorisk ved sammensatte efternavne - lykkeligvis er franskmændene dog nu kommet på bedre tanker
Præsidentens fulde navn er Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa. Men gamle (franske) navne kan nøjes med en enkelt bindestreg, ikke to som i dag.

Præsidentens fulde navn er Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa. Men gamle (franske) navne kan nøjes med en enkelt bindestreg, ikke to som i dag.

Udland
12. januar 2010

PARIS - Nu er det officielt: De efternavne med brug af dobbelte bindestreger (--)!, som i fem år har været obligatoriske for omkring 175.000 franske børn, er hermed erklæret ikke blot ugrammatiske, men også ufranske og skal så vidt muligt afskaffes omgående.

Skandalen tog sin begyndelse, da den franske stat i 2005 forordnede, at alle nye sammensatte efternavne skulle staves med dobbelt bindestreger: Altså Dupont--Dupond i stedet for Dupont-Dupond f.eks.

Beslutningen, som blev gennemtvunget pr. bureaukratisk dekret, blev ophav til en række farceagtige retstvister, hvori forældre - hovedparten af dem advokater - opponerede på det kraftigste imod, at deres afkom skulle påtvinges denne aparte ortografi.

Og nu er Conseil d'État, den højeste tilsynsorgan i den franske forvaltning, kommet frem til en definitiv afgørelse: Staten gik ud over sine retmæssige rammer, da den gennemtvang den nye efternavnreform i december 2004, lyder kendelsen - og værre endnu: Den franske stat forøvede vold imod de franske sprogs udødelige skønhed og ubrydelige regler ved at anerkende en vederstyggelighed som dobbelt bindestreg.

Rigid statskontrol

Frankrigs regering ventes nu inden for få dage at udsende erklæring om, at man tager kendelsen til efterretning. Hvad angår de børn, som har fået udstedt fødselsattester med navne som Deschamps-Dubois (eller det, hypotetiske, Bruni-Sarkozy), så vil de blive stillet over for et valg. De kan enten anmode om, at deres dobbelte efternavne får sløjfet den ene bindestreg. Eller de kan, hvis de ønsker det, forblive ugrammatiske resten af livet. Kendelsen har relevans for omkring fem procent af de franske børn, som er født siden 2005, svarende til de 35.000 børn, der fødes hver år af forældre, der har ønsket at slå efternavnene sammen.

Intentionerne bag den ulyksalige og nu forkastede lov var ellers de allerbedste: at afskaffe den sexistiske konvention om kun at anvende patronymer frem for, hvad der kunne være et ægte familienavn.

I stedet for at nyfødte børn automatisk arver faderens efternavn, fik nybagte franske forældre fire valgmuligheder: Børn kunne herefter vælge enten deres fars eller deres mors efternavn eller en sammensætning af begge med enten farens først eller morens først. Dog slog loven også fast, at sådanne sammensatte navne ikke kunne indgå i nye sammensætninger til den næstfølgende generation - kun den ene halvdel af navnet kan gå i arv.

Loven skelnede mellem gamle og nye sammensatte navne. De gamle navne, som havde været i brug i generationer, kunne nøjes med en enkelt bindestreg eller ingen, hvorimod de nye nødvendigvis skulle skrives med to bindestreger. Den franske stat har en lang tradition for at fastsætte rigide regler for efternavne som fornavne.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her