Baggrund
Læsetid: 4 min.

EU-støtte bag optøjer

På grund af ændrede EU-regler for tildelingen af landbrugsstøtte kan det bedst betale sig for italienske appelsinavlere at lade frugterne hænge på træerne. Ifølge eksperter var det en medvirkende årsag til immigrantoptøjerne i Rosarno
På grund af ændrede EU-regler for tildelingen af landbrugsstøtte kan det bedst betale sig for italienske appelsinavlere at lade frugterne hænge på træerne. Ifølge eksperter var det en medvirkende årsag til immigrantoptøjerne i Rosarno
Udland
22. januar 2010

ROM - Efter de voldsomme sammenstød mellem afrikanske daglejere og lokalbefolkningen i den syditalienske by Rosarno i forrige uge frygter mange, at volden blusser op igen:

»Jeg vil ikke spille Kassandra, men det, der er sket her, kommer snart til at ske et andet sted,« siger Pietro Molinaro fra landbrugsforeningen Coldiretti, som har 30.000 medlemmer i Calabrien, til avisen Il Fatto Quotidiano. Forfatteren Antonio Tabucchi havde faktisk forudsagt begivenhederne:

»Hvis Europa bevidst ignorerer, hvad der foregår i Italien, må der ske noget. Det er uundgåeligt. Sådan er historiens logik. Én ikke-hvid mand (én er nok) vil måske en dag bære en kniv for at forsvare sin egen krop og værdighed. Og han vil bruge den. Ligesom i Soweto. Det er ikke det, jeg ønsker mig. Det er tværtimod det, der bekymrer, skræmmer og gør mig nedslået,« skrev Tabucchi i december i den franske avis Le Figaro.

Efter optøjerne i Calabrien underspiller Tabucchi sine evner som spåkone:

»Jeg er ingen profet og har ingen krystalkugle. Logikken rækker. Også en lydig hund gør oprør, hvis du mishandler den. Disse mennesker lever som slaver, de er i hænderne på la 'Ndrangheta (mafiaen i Calabrien, red.) med statens, indenrigs- og arbejdsministeriernes samtykke,« siger Antonio Tabucchi til avisen Il Fatto Quotidiano og tilføjer:

»Det alvorlige er, at indenrigsministeren (Roberto Maroni, red.) er medlem af Lega Nord.«

Giovanni Torri, medlem af senatet for Lega Nord, mener ikke, at indvandrerne bliver misbrugt i Italien: »Den, der arbejder for 25 euro om dagen, har selv valgt det. Han accepterer det bevidst. De ved godt, at de kan få arbejde, fordi de er villige til at ødelægge ryggen for nogle få euro.«

Overflødige indvandrere

Men selv dem, der er villige til at ødelægge ryggen, har svært ved at få arbejde i år. I 2005 besluttede EU at ændre princippet for udbetaling af subsidier til frugtplantager. Støtten bliver ikke længere tildelt på baggrund af mængden af produceret frugt, men på baggrund af plantagens opdyrkede areal.

De nye regler, som implementeres gradvist, har allerede udløst protester fra landbrugssektoren i Frankrig, Spanien og Tyskland. I Italien er produkter som f.eks. tomater, pærer og ferskner endnu ikke omfattet af den nye støtteordning, Men den gælder nu for citrusfrugter, som det derfor ikke altid kan betale sig at plukke. Plantagerne i Calabrien, hvor Rosarno ligger, tjener kun på appelsiner og klementiner af høj kvalitet: »I dag køber alle billig appelsinjuice fra Brasilien eller Mexico. Efter jul er der ikke så meget brug for de appelsiner, som man før i tiden ville have brugt til at lave juice,« siger Antonino Calogero fra fagforeningen Cgil til The Independent.

Mafiaen bestemmer

Ifølge Enzo Ciconte, docent i den organiserede kriminalitets historie ved Roma Tre-universitetet, skal volden i Rosarno ses i dette lys:

»Man er nødt til at analysere ændringerne i økonomien i området. Før i tiden var immigranterne nødvendige i forbindelse med plukningen af citrusfrugter, men takket være EU's støtteordning har det i et par år bedst kunnet betale sig at lade dem blive hængende på træerne og derefter rådne på jorden. Pengene kommer jo alligevel,« siger Enzo Ciconte til Il Fatto Quotidiano.

De firmaer i Calabrien, der tidligere solgte appelsinjuice til internationale fødevaremærker, tilbyder i år producenterne mellem 0,35 og 0,50 kr. pr. kilo. Men de italienske frugtavleres omkostninger er to til tre gange højere, selvom der bliver brugt sort arbejdskraft. Samtidig udnytter producenterne af appelsinjuice en lov, som ikke pålægger dem at indikere frugtens oprindelse, og sælger således et produkt, der er importeret fra Latinamerika, som italiensk.

For et år siden anmeldte Maria Giovanna Cassiano, som er ansat ved socialforvaltningen i Rosarno, omfattende bedrageri med tilskud til landbrugsvirksomheder i området. Et firma, som ikke havde nogen produktion, udbetalte lønninger for over 13 millioner kr. om året, bl.a. til en fængslet person. Da anklagemyndigheden rejste sigtelser, og udbetalingerne blev stoppet, protesterede befolkningen i Rosarno, hvor byrådet er blevet opløst på grund af mafiainfiltrationer:

»På den måde tvinger man økonomien i området i knæ. Det er arrogant og ufølsomt over for landbrugsarbejderne,« sagde Antonio Caravetta, en lokalpolitiker fra partiet UDC, som reaktion på sigtelserne. I alt havde de falske landbrugsvirksomheder fået udbetalt over 100 millioner kr. i løntilskud og lignende støtte. Maria Giovanna Cassiano, der anmeldte bedrageriet, lever nu under politieskorte. Begivenhederne i Rosarno »kunne være undgået«, mener Italiens præsident, Giorgio Napolitano, som torsdag var i Calabrien:

»Vi ved, at vi skal gøre meget mere for at sikre orden og lovlydighed på arbejdsmarkedet og bedre styring af immigrationsfænomenet og således skabe udvikling, flere arbejdspladser og en bedre fremtid for de unge i denne del af landet,« sagde Napolitano og tilføjede: »Statens repræsentanter kan ikke nøjes med flygtige optrædener i Calabrien, men må udvikle en systematisk indsats mod la 'Ndrangheta og for lovlydigheden.«

Iføge La Repubblica fandt politiet torsdag eftermiddag en stjålet bil med skydevåben og sprængstoffer på den rute, som præsidenten skulle tilbagelægge på vej til lufthavnen i Reggio Calabria.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De nye EU-regler skulle angiveligt forhindre overproduktion på støtte: derfor arealstøtte i stedet for produktstøtte. I sig selv ganske fornuftigt - især dog vel i bjerg- og grænseregioner, hvor man ønsker at bevare agerbrug pga landskabspleje eller andre nationale hensyn. Kalabrien er næppe et sådant område.

Problemets kerne i Syditalien er imidlertid at afrikanske daglejere, legale såvel som illegale, kan fås for 1/3 af den regulære løn, inkl. socialbidrag m.m. Og det skyldes et kriminelt arbejdsmarked, styret af 'Ndrangheta-bander eller "familier", som fagforeninger og myndigheder ikke får gjort nok ved. ( Racisme er en følge, ikke en årsag.)

Indtil der kommer et etisk Fairtrade-mærke også for italienske produkter - som for bananer og kaffe fra Afrika og Latinamerika - bør vi holde os fra billige italienske tomater og citrusfrugter: de kommer stort set kun sydfra.