Nyhed
Læsetid: 1 min.

Fem år mere i Afghanistan

De internationale styrker skal forvente at blive fem år mere i Afghanistan. Det ventes at blive en af konklusionerne, når landene bag mødes i London på torsdag
Lederen af USA's krigsførelse i Afghanistan, McChrystal, lægger op til, at de internationale styrker skal blive fem år endnu. Det forventes at vække modstand hos flere af deltagerne i den NATO-ledede koalition, herunder Holland, Canada og Australien.

Lederen af USA's krigsførelse i Afghanistan, McChrystal, lægger op til, at de internationale styrker skal blive fem år endnu. Det forventes at vække modstand hos flere af deltagerne i den NATO-ledede koalition, herunder Holland, Canada og Australien.

Deshakalyan CHOWDHURY

Udland
26. januar 2010

De internationale styrker i Afghanistan skal forberede sig på at blive fem år mere i det krigshærgede land. Det viser et konklusionsudkast, det britiske dagblad The Times er kommet i besiddelse af forud for den Afghanistankonference, der begynder i London på torsdag. De afghanske tropper skal »tage føringen og udføre størstedelen af operationerne i de usikre områder i Afghanistan indenfor tre år og tage ansvaret for den fysiske sikkerhed indenfor fem år«, hedder det i udkastet.

Den udmelding ventes at blive mødt med negative reaktioner i en lang række af de 44 Isaf-lande, der deltager i den NATO-ledede koalition. Holland, Canada og Australien har alle meddelt, at de vil trække deres tropper ud af Afghanistan i 2011. Og da USA's præsident, Barack Obama, under lanceringen af sin nye Afghanistanstrategi sidst i 2009 annoncerede, at amerikanerne vil sende 30.000 ekstra mand til landet, sagde han også, at de skulle være med til at sikre tilbagetrækning i 2011.

Ifølge The Times forventer Isaf-landene stadig at kunne overlade sikkerheden i en række af de stabile regioner til afghanerne med støtte fra de internationale styrker i løbet af de kommende år. Samtidig åbner den militære leder af USA's mission i Afghanistan, general Stanley McChrystal, op for at lade afghanerne spille en aktiv rolle i den fremtidige ledelse af landet.

»Jeg mener, at alle afghanere kan spille en rolle, hvis de fokuserer på fremtiden og ikke fortiden,« siger McChrystal.

Den bemærkning bliver fortolket som et udtryk for amerikanernes voksende tro på, at de kan komme til at spille en mere tilbagetrukket rolle i Afghanistan ved at lade Taliban få del i den politiske magt.

Den afghanske regering ventes selv at komme med et oplæg om Talibans politiske rolle, når Isaf-landene samles i London. Præsident Hamid Karzai skal forklare, hvordan udsigten til fast arbejde skal lokke oprørere ud af Talibans kløer. En stærk afghansk stat er en hjørnesten i McChrystals Afghanistan-strategi, som han håber at samle opbakning til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her