Nyhed
Læsetid: 3 min.

’Frygten for islam er blevet et politisk vinderkort’

De europæiske landes burkabesættelse er symptom på øget intolerance og islamofobi, men det er også op til Europas muslimske kvinder at modbevise fordommene om dem selv, siger Noura Jaballah, leder af et tværeuropæisk muslimsk kvindenetværk
De europæiske landes burkabesættelse er symptom på øget intolerance og islamofobi, men det er også op til Europas muslimske kvinder at modbevise fordommene om dem selv, siger Noura Jaballah, leder af et tværeuropæisk muslimsk kvindenetværk
Udland
20. januar 2010

»Jeg kan udmærket støtte et krav om, at kvinders ansigt skal være synligt, og jeg forstår, at det kan være nødvendigt for at kunne identificere dem og af sikkerhedsgrunde. Hvordan kan man overhovedet vide, at en burkaklædt skikkelse skjuler en kvinde? Jeg vil aldrig selv invitere nogen ind i mit hus, hvis jeg ikke kan se deres ansigt.«

Sådan siger Noura Jaballah, leder af European Forum of Muslim Women, et netværk af kvindegrupper, der har til huse i Bruxelles, i et telefoninterview. Information har ringet til hende for at få et perspektiv på burkadebatten fra en kvinde, der repræsenterer en erklæret muslimsk organisation. Jaballah indleder med at understrege:

»Jeg er for personlig valgfrihed. Alle må klæde sig, som de vil. Selv bryder jeg mig dog ikke om fuld tilsløring. Kvinder bør vise deres ansigt.«

– I Danmark diskuterer man burkaforbud. I Frankrig er en lov i kraft, som forbyder »synlige religiøse tegn i offentlige institutioner«, dvs. også hovedtørklæder. Hvorfor er muslimske kvinders valg af klædestil blevet så stor en sag i Europa?

»Vi skal huske på, at burkaen bæres af yderst få kvinder i Europa. At den kan vække så voldsomme reaktioner, vidner derfor om en generelt voksende islamofobi. Intolerancen breder sig og næres af et mediehysteri, som igen opflammes af reaktionære politiske partier og regeringer, der stiller krav om assimilation. Ofrene for diskrimination og fordomme i Europas bredt sammensatte og meget forskelligartede muslimske miljøer bliver i stigende grad de muslimske kvinder.«

– Hvad er det for kræfter i Europa, som mishages af den islamiske tilstedeværelse?

»Nu vil jeg ikke nævne navne, men hele dette spørgsmål er blevet kørt op på en sensationalistisk måde for at appellere til vælgere og offentligheden. Eller for at vinde opbakning bag en bestemt politisk agenda såsom den såkaldte ’krig mod terror’. Frygten for islam er blevet et vinderkort, man trækker ved parlamentsvalg. Det har vi set eksempler på i Danmark og Frankrig.«

Mod til at forandre

– Men de politikere, som vil forbyde burka og niqab i Danmark begrunder jo dette med ønsket om at beskytte kvinder mod at blive undertrykt. For dem at se må den tilslørede klædestil udspringe af tvang? Er der noget om snakken?

»Der findes da muslimer, der vover at undertrykke kvinder. Der er mange fejlagtige forestillinger om kvinder i omløb i visse muslimske miljøer. Og disse forestillinger handler som oftest om, at kvinder skal opføre sig på en ganske bestemt måde, at de skal blive i hjemmet og at deres rolle er at udføre husarbejde osv. Vi må selv mobilisere det nødvendige mod til at udfordre og forandre den mentalitet, hvis vi vil kræve, at europæerne skal revidere deres opfattelse af muslimer. Som skrevet står i Koranens 13. sura, vers 11: »Gud ændrer ikke noget i folk, førend de ændrer, hvad der er i dem selv.«

»Løsningen er bare ikke at gå forbudsvejen. Det ville være langt bedre at give muslimske skolepiger ordentlig oplysning om dette spørgsmål og få dem til at forstå, at valget i alle tilfælde er deres eget. Det vil også harmonere meget bedre med Europas traditioner for menneskerettigheder og personlig frihed.«

– Hvordan arbejder European Forum of Muslim Women?

»Vi er et netværk, som skaber forbindelser mellem muslimske kvindegrupper og udveksler erfaringer. Vi forsøger at tale muslimske kvinders sag over for EU og andre internationale myndigheder. Og at inddrage muslimske kvinder som medborgere i samfundet. Vi kan ikke gøre en forskel, hvis vi ikke har et stærkt netværk. At skabe dette er vores vigtigste mål. Det er vigtigt, at muslimer i Europa tager mere del i samfundslivet, og at de finder en politisk stemme. Det sidste mangler der stadig meget i.«

– Hvordan kan jeres forum modvirke stereotype opfattelser af muslimske kvinder i Europa?

»Jeg håber, vi kan bidrage til at korrigere de fejlopfattelser af islam, som findes som resultat af vestlig misinformation. De vestlige medier har ikke været gode til at formidle et retvisende billede af muslimske kvinder. Vi vil gerne sætte større fokus på, at muslimske kvinder spiller en væsentlig rolle som opdragere i familien af nye generationer af muslimer, som både kan være stolte af deres islamiske identitet og blive gode medborgere i de europæiske samfund. Vores forum vil være de europæiske muslimske kvinders stemme og være med til at definere deres særlige problemer, forhåbninger og til at forsvare deres rettigheder. Vi står for en islam, hvor kvinder ses som myndige og kompetente og har fulde rettigheder. Og som ikke sætter skel imellem kvinder og mænd.«

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Noura Jaballah:

."... men det er også op til Europas muslimske kvinder at modbevise fordommene om dem selv, ..."

Det er så sandt som det er sagt. De muslimske kvinder skal ikke forvente solidaritet fra deres ateistiske medsøstre.

Den ubehagelige sandhed er desværre, at den gruppe der suverænt bidrager mest til undertrykkelsen af muslimske kvinder, er de velmenende hvide ateistiske medsøstre fra middelklassen, der vil frelse de muslimske kvinder fra deres holdninger, værdier og tro.

.”… men det er også op til Europas muslimske kvinder at modbevise fordommene om dem selv, …”

Det gør de da I DEN GRAD også, de Muslimske kvinder er stærkt repræsenterede på stort set alle lære-anstalter . Og de klarer sig fremragende, måske fordi de ikke drikker en flaske vodka eller to om ugen ?

»Løsningen er bare ikke at gå forbudsvejen. Det ville være langt bedre at give muslimske skolepiger ordentlig oplysning om dette spørgsmål og få dem til at forstå, at valget i alle tilfælde er deres eget. Det vil også harmonere meget bedre med Europas traditioner for menneskerettigheder og personlig frihed.«

Som kvinde er jeg glad for, at der er retsmæssige instanser på plads, der beskytter mig, men har jeg lyst til (rent hypotetisk..) at bære en burka så bør det valg vel også tilkomme mig. Hvis regeringen er bange for, at muslimske kvinder bliver tvunget til noget, så er der vel mere konstruktive ting de kan gøre end at skære alle over en kam.

Peter Jensen, mener vi dermed, at alle danske kvinder drikker to flasker vodka om ugen?

Travis Malmzon

Nu er formålet nok snarere at frelse muslimske kvinder fra muslimske (mørke)mænd.

Det er jo ganske tankevækkende at det er de muslimske kvinder som er velrepræsenterede på læreanstalterne, og ikke de muslimske mænd.

Mon ikke de selv kan klare oprøret om et par år.

Når man ser debattører som Vibeke Manniche, Katrine Winkel Holm hele DF-slænget kaste sig ind i sagen, så er det nok med en anden dagsorden, end at hjælpe muslimske kvinder.

Hvad skal man med fjender når man har den slags 'venner'.

Dorte Sørensen

Travis Malmzon
Det virker endnu mere grotesk, når DF og regeringen ikke vil se eller høre om kritikken af, at Danmark er sakket bag ud i ligestillingen siden Fogh Rasmussen tog over.
Venstres tidligere ligestillingsminister Karen Jespersen fik et par røde sokker af Johanne Smidt- Nielsen da hun kort før sin afgang som minister, fremsatte ligestillingsministerens første og eneste ligestillingsforslag, som var en indskrivning af et EU-direktiv.

Stanley Opmann

Jeg vil vurdere at 70-80% af de danske kvinder i uddannelsesalderen jeg har haft den "fornøjelse" at "studere" med rent faktisk drikker hvad der svarer til én til to flasker vodka om ugen og jeg tør godt love at der går kraftigt ud over deres hjerneaktivitet. De skulle hellere ryge sig nogle joints..

Svend W. Jensen

Dorte Sørensen,

Nu er der vel ingen, der regelmæssigt besøger Information.dk, der ikke ved, at du tilskriver regeringen og DF alverdens dårligdomme.

Men grotesk – helt proportionsløst - bliver det, når manglende ligestilling (på direktionsgangene og blandt professorer på universiteterne) i Danmark skal sammenlignes med manglen på de helt fundamentale kønsligestillingsprincipper, der praktiseres i visse muslimske miljøer og lande – det religiøse påbud om kønsforskel.

Stanley Opmann

Ja for det er nemlig ikke resultatet der tæller, men kun kilden, ikke sandt, Svend? Og vi ved jo at alt det onde stammer fra islam. Det har landsfader Anders selv fortalt os og vor kommende landsfader Hedegaard skal vel nok få gjort det til lov, men det finder sådan én som mig jo nok aldrig ud af bag pigtrådshegnet i KZ-lejren..

Svend W. Jensen

Jeg mangler hos den interviewede bare et glimt af selvransagelse og selverkendelse af, om der mon var måder religionen Islam praktiseres på, der var årsag til modviljen mod Islam.

At modviljen mod Islam ikke skyldes en ubegrundet frygt for Islam (islamofobi), men en særdeles velbegrundet kritik af selve religionens indhold, hvis den praktiseres fundamentalistisk. Et praktiseret indhold, der er lodret stridende mod menneskerettigheder og demokrati.

Undre mig desuden over, at modstand mod niqab og burkaen skulle være udtryk for islamofobi eftersom det der anses for at være sunnimuslimernes vigtigste hellige universitet i Cairo har forbud mod disse klædedragter. De anses i Ægypten for at være en ørkenarabisk tradition, der intet har med Islam at gøre.

@ Travis Malmzon

"Det er jo ganske tankevækkende at det er de muslimske kvinder som er velrepræsenterede på læreanstalterne, og ikke de muslimske mænd"

- det er rigtigt , men de etniske danske mænd er også underrepræsenterede i uddannelsessystemet .
Uddannelse er blevet et kvindefænomen uagtet etnicitet.

Stanley Opmann

"At modviljen mod Islam ikke skyldes en ubegrundet frygt for Islam (islamofobi), men en særdeles velbegrundet kritik af selve religionens indhold, hvis den praktiseres fundamentalistisk."

Hvad, vel at mærke, én til to procent af verdens muslimer gør, og som oftest, endog, dem der har mistet alt håb på grund af fattigdom og undertrykkelse iscenesat, oftest, af diktatorer indsat af - ja, gæt hvem...

Svend W. Jensen

Stanley Opmann,

For ikke at gentage mig selv, og det ville også falde uden for trådens emne, vil jeg henvise til mit svar fra i dag til Zeerak Waseem i tråden ”Selvcensur fører til dårlig kunst”.

Der har jeg beskrevet dig og dine companer som fraktionen af nyreligiøse, højreorienterede, der har den frækhed at kalde sig venstreorienterede.

Men kun hvis du har lyst, forstås.

Citat fra artiklen
"Frygten for islam er blevet et vinderkort, man trækker ved parlamentsvalg. Det har vi set eksempler på i Danmark og Frankrig."

Gid det endda var sådan . Det ville nok være mere rigtigt at sige, at frygten for islam er blevet et politisk fundament i hverdagen for både partier og enkeltpersoner - et ståsted der fylder betagteligt mere, end uddannelsessystemet, sundhedsvæsenet etc.
Dyrkelsen af frygten for islam er BLEVET en politik- i sig selv - eller en slags politisk identitetsform . Kan man spille på diverse former for angst, frygt eller fobier i det daglige politiske liv, stiger antallet af stemmer betragteligt.

Hans Jørgen Lassen

Er der nogen, der ligefrem frygter islam? Det var jeg ikke klar over. Selv gør jeg ikke, men jeg bryder mig ikke om den religion lige så lidt som om alle mulige andre religioner. Det glade vanvid alt sammen.

Jeg er klar over, at der er mennesker, der frygter islamisk terror, og med god grund. F.eks. Westergaard, der var ved at blive slået ihjel.

Nå, ja, de mennesker, der blev slået ihjel i Twin Towers, frygtede sikkert heller ikke islam, men døde er de nu alligevel. Uanset om de led af angst, frygt, eller fobier.

Men at nogen skulle være bange for kvinder, der bærer islamisk tørklæde eller burka/niqab, den køber jeg ikke.

Derimod er vi et par stykker, ganske få, der ikke bryder os om den islamiske kvindeundertrykkelse, som blandt andet kommer til udtryk ved deres tilhyldningskrav til kvinder, ikke mænd, og særlig grotesk, ja, nærmest i paranoid form i burka/niqab.

Stanley Opmann

"den islamiske kvindeundertrykkelse" som ikke er islamisk, men kulturelt betinget, da masser af muslimske kvinder rundt omkring i verden som bekendt vandrer rundt helt uden slør. Det er (kort-)slutningen fra "nogle muslimer" til "islam" der fornærmer muslimer og det har jeg mildest talt ikke svært ved at forstå. Det var nøjagtig den samme kortslutning Hitler benyttede sig af...

Hans Jørgen Lassen

Religion og kultur kan ikke skilles ad. Der findes ikke nogen "ren" religion uden kultur.

Et kendt trick, i øvrigt, som Stan, the man, her benytter sig af.

jamen du godeste - sidder man også HER og fornærmer hinanden ?
I min naivitet forestillede jeg mig at den slags var forbeholdt mindre lødige avisers debatører - Ekstra Bladets for eksempel
SUK !

Stanley Opmann

Nu skal der sandt for dagen heller ikke meget til at være mere lødig end Ekstra Bladet. Information er dog også et propagandarør for verdens magthavere. Og til Hans Jørgen: Gu findes der da ej nogen religion uden kultur, men hvis vi ikke længere må skelne de lokale udtryk for og fortolkninger af en religion fra religionen som sådan må vi da vist til at føre hetz imod kristendommen og kropsvisitere alle kristne så snart vi støder på én og have stiftet et parti der kun har som mærkesag at chikanere de kristne..

Svend W. Jensen

Stanley Opmann,

Jeg kan konstatere, at jeg fik dig rigtigt placeret i gruppen af ”nyreligiøse, højreorienterede, der har den frækhed at kalde sig venstreorienterede”.

Du er omgående gået i gang med ”komplekset af omskrivninger, bortforklaringer og relativeringer”.

Først hvad vi er enige om: Det er helt åbenlyst, at der findes en række kulturelle handlinger og opfattelser, der fejlagtigt også af dem, der hævder det, er kulturelle og ikke religiøst funderet i Islam.

Men og det er det store men: Hvis du vil hævde, at de hellige skrifter, der ligger til grund for Islam ikke klokkeklart dikterer et religiøst påbud om kønsforskel, så taler du enten i mod bedre vidende eller af uvidenhed og så gives der ingen meningsfuld debat.

Der foregår i øjeblikket blandt muslimer en kamp om fortolkningsretten af de hellige skrifter. Nogle muslimer ønsker med fandens vold og magt at fastholde de fundamentalistiske – bogstavstro - fortolkninger og andre forsøger at tolke deres religion ind i moderniteten.

Du og dine ligesindede har konsekvent i misforstået solidaritet holdt på den forkerte hest ved at bortforklare, omskrive og relativere helt klokkeklare uacceptable kulturelle og religiøse excesser. I har forsvaret, hvad der ikke kan forsvares.

Hans Jørgen Lassen

religionen som sådan

Hvad er det? De hellige skrifter? Muhammeds ord?

Og de er ikke kvindeundertrykkende?

Bortset fra, at begrebet "religionen som sådan" overhovedet ikke giver mening.

Det ville svare til, at kristendommen skulle defineres ved Jesu ord.

Sludder og vrøvl!

Hans Jørgen Lassen

Der er ikke nogen religiøse, der er tilhængere af religionen "som sådan".

Stanley Opmann

At banke på en døv mands dør... hvad er meningen med dette? Jeg smutter...farvel...

- Bibelen og Koranen har sammme udspring - nemlig det Gamle Testamente.

Der står OGSÅ at læse i bibelen at kvinder skal tie i forsamlinger - og det er blandt andet derfor at man i en masse både øst og vesteupæiske lande IKKE kan få øje på en kvindelig præst.Så sandelig - også dags dato !

Jeg hører umådeligt sjældent kristendommen blive anklaget for at være kvindefjendsk - hvorfor så anklage Islam for det ?

sæfølig er retorikken oerfor og udmeld imod politisk islam blevet skarpere og flere.
Efter 9-11 og utallige terroraktioner, planer herom er det kun de allerværste hallalhippier som mener man skal forhandle med politisk islam ig sharia skal implementeres i demokratiske frie landes lovgivninger.

@Laila

mener du ikke det er nødvendigt at inddrage hvordan religionerne bliver praktiseret ?
Hvis du ikke kan se Islam i udstrakt grand praktiseres kvindeundertrykkende så er der noget du overser.
At kalde taleban for kvindefjendsk mener jeg ikke er at tage mnden for fuld, mener du det ?

Niels østergård

Peter Jensen, det er ikke Taleban der har magten i Danmark, det er Pia K. Der er trods alt forskel.

Anita Storr-Hansen

Aerlig talt, den sorte middelalder hoerer ikke hjemme i et moderne vestligt samfund som det danske.
Jeg ville have meget stor respekt for Islam, hvis de tildaekkede og de bagstraeveriske muslimer, i stedet for at komme her og kraeve ind, kaempede for at forbedre forholdene i deres oprindelseslande.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Niels Østergård:
Ja der er forskel, men også lighedspunkter, begge ønsker at diktere kvinders påklædning.

@ Peter Jensen
SELVFØLGELIG er Taleban kvindefjendsk - det er vel indiskutabelt.
Spørgsmålet er så bare om taleban har noget med Islam at gøre ?
Der eksisterer masser af "religiøse" praktikker der rent faktisk intet har med Koranen at gøre - de er ikke nævnt de eksister ikke - de er kulturelt ( i ordets bredeste forstand ) bestemte.
Der står intet i Koranen om at kvinder skal være tildækkede - ej heller at de skal omskæres - nægtes uddannelse eller andet .
Det står vist ? - at en kvinde skal adlyde sin mand- præcist som det gør i Bibelen men der er da også retningslinier - han skal behandle hende ordentligt etc etc.
Det KAN man ikke klandre Islam som verdensreligion for - overhovedet ikke .

Jeg tror det er rigtig vigtigt at man præciserer hvad man taler om.

Forskellen på muslimer er stor - langt større end de religiøse forskelle man ser her til lands. Der er også her betragtelig forskel på hvordan man betragter - og praktiserer religion- og de skrevne ord. Forskellen på nogle indremissionske kredse I Jylland hvor man stadig ikke accepterer kvindelige præster - til de Københavnske præster der kæmper for retten til at vie homoseksuelle - er til at få øje på.
Forskellen på en "talebansk" muslim der tvinger sin kvinde til at holde sig indendørs - og en "dansk" muslimsk mand der kæmper for at hans datter kan få en uddannelse - er det også .( Procentuelt er det f.eks de unge muslimske KVINDER i Danmark der pt. uddanner sig mest .)

@ Abdullah
Sagt med et glimt i øjet - det har du ret i - Taleban ønsker for enhver pris at kvinder skal forblive tilslørede - Kjærsgård ønsker med vold og magt og lovgivning at rive diverse slør og tørklæder af dem :-)

MVH!

@Laila

At du på den ene side afviser taleban som værende muslimsk og så samtidigt betoner islam/muslimernes store forskellighed i forståelsen af koranen er selvmodsigende.
Du må finde ud af hvilken hest du vil ride på.

Netop fordi variationen blandt de der kalder sig muslimer er så stor lader jeg religiøse, muslimer definere sigselv.
Jeg forholder mig så til hvordan islam praktiseres og til udmeld/beretninger fra muslimerselv.
Når jeg feks ser det der kalder sig moderate muslimske organisationer åbent bygge på islamistiske og strengt sharia baserede værdier forholder jeg mig til det.
Feks ang homosex, tørklæde, sex, ægteskab, implementering af sharia etc etc.

Her er svensk tv udsendelse om hvordan ordet for muslimerne i sverige ofte desværre føres af organisationer som baserer sig på sharia og islamistiske værdier:
http://svtplay.se/t/103466/dokument_inifran

Personligt er jeg uenig med PiaK ifh til tørklæder og burka.
Men de der påstår at PiaK står for undertrykkelse i samme grad som taleban bør nok læse lidt mere om taleban.