Læsetid: 2 min.

Gade skal forklare, om ministerium var utæt

Forsvarsminister Søren Gade (V) kommer til at forklare, om hemmelige oplysninger om udsendelse af danske soldater lækkede fra hans ministerium
Forsvarsminister Søren Gade (V) kommer til at forklare, om hemmelige oplysninger om udsendelse af danske soldater lækkede fra hans ministerium
27. januar 2010

Regeringen og oppositionen er enige om at afkræve forsvarsminister Søren Gade (V) en forklaring på, om hemmelige oplysninger om danske soldater lækkede fra hans ministerium til pressen i 2007.

Da oplysningerne om udsendelsen af ekstra soldater til Irak slap ud i medierne, kom soldaterne i fare, fordi fjenden havde mulighed for at forberede sig på deres ankomst.

Omkring 30 danske elitesoldater fra Jægerkorpset skulle sendes til Irak for at støtte en dansk lejr. Men TV2 fik det at vide inden politikerne i Det Udenrigspolitiske Nævn. Tv-stationen blev tilsyneladende underrettet af nogen i Forsvarsministeriet dagen før politikerne, skriver Politiken, og giver nyt liv til en gammel sag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kalder det for »alvorligt«, hvis oplysningerne stammer fra ministeriet.

»Jeg ved ikke, om der er en lækage. Det, der er brug for i den her sag, som er bragt frem i dag, det er, at forsvarsministeren udreder den,« siger statsministeren.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) er klar til at beklage, at han i 2007 beskyldte medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn for at røbe hemmelighederne, hvis det viser sig at være forkert.

»Hvis jeg har sagt noget om nævnet, som viser sig ikke at holde, så kan jeg kun beklage det,« siger han.

Ville stoppe historie

Udenrigsministeren er sikker på, at forsvarsministeren ser på sagen,

»Det er jeg helt tryg ved, at han gør,« siger Per Stig Møller.

»Uanset hvor lækken kommer fra, så er det uacceptabelt,« siger han.

Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, kræver, at Gade rydder op »i den råddenskab, der omgiver ham«. Både Socialdemokraterne, SF og De Radikale kræver en redegørelsen fra forsvarsministeren både i kredsen af forsvarsforligspartier og i Udenrigspolitisk Nævn.

Instruktøren Christopher Guldbrandsen siger i filmbladet Ekko, at Gades presserådgiver Jacob Winther ringede til journalist Rasmus Tantholdt med den hemmelige oplysning. Det afviser Jacob Winther.

»Jeg ved ikke, hvem oplysningen kommer fra,« siger Winther.

Han bekræfter, at han var i kontakt med TV2 og Jyllands-Posten om sagen, men det var for at få dem til at stoppe den historie, som han havde hørt, at de arbejdede med.

Ministeren selv var ikke at træffe i går, da han var på officielt besøg i Holland.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer