Nyhed
Læsetid: 3 min.

'Jeg håber mine børn kan finde arbejde i Europa'

Præcis et år efter Obamas indsættelse er der ikke længere jubel og feststemning i USA's sorte hovedstad Harlem. Selv om mange fortsat støtter præsidenten, så er det blevet svært at se vejen frem for hans forandringsprojekt
Udland
21. januar 2010

For et år siden ville festen ingen ende tage. Der blev råbt og jublet og sunget, tudet af glæde og stirret intenst på tv-skærmene, mens Barack Obama aflagde ed som USA's 44. præsident, den første med afrikanske rødder.

Denne onsdag formiddag, et år senere, skinner solen som i fjor, men stemningen foran det lokale partikontor, Harlem 4 Obama, er slet ikke som dengang. Plakaterne hænger her stadig, men lyset er slukket og døren låst, der er ingen hjemme.

»Den er god nok,« forsikrer en ældre dame, som kommer trissende på fortovet. Det var her, der var fest, og hun var selv med. Men i år har hun ikke lyst til at tale med nogen: »Jeg kan ikke længere lide nyheder,« siger hun.

Nyhederne er heller ikke, som de var. Selv om det har stået klart længe, at Obamas popularitet er dalende, så havde de færreste formentlig forudset, at præsidenten skulle komme til at markere sit første jubilæum med et svidende nederlag i Massachusetts - et nederlag, der pludselig og uventet bringer ikke bare hans sundhedsreform i fare, men sår tvivl om hele forandringsprojektet.

Rundt om hjørnet på 133. gade kommer Hipolito, 50, gående og han tager gerne Obama i forsvar - på et lettere famlende engelsk med tyk dominicansk accent.

»Se dig omkring, alt er forandret i Harlem. Før skete der intet i otte år,« siger han og slår ud med armene mod en solbeskinnet legeplads. Obama har gjort USA til et nyt land - især i vælgernes hoveder, mener han: »Nu er der ikke længere forskel på racer eller på immigranter og alle andre. Nu er vi forenet, og det er hans fortjeneste. Han har ikke gjort nok endnu, men giv ham tid, økonomien skal nok blive bedre.«

Obama bør gå til venstre

Latif, 40 år og socialarbejder, fulgte indsættelsen for et år siden på storskærm: »Jeg var lykkelig - og nok også stadig i chok over, at det faktisk var sket. I dag har jeg blandede følelser. Selv om der er problemer, så synes jeg alt i alt, at Obama har gjort et utroligt stykke arbejde.«

Alligevel er han ikke overrasket over udfaldet i Massachusetts:

»Vi amerikanere har en kort hukommelse og en elendig historisk forståelse. Den krise, Obama arvede - både økonomisk, socialt og udenrigspolitisk - var skabt gennem mange år, måske årtier. Helt fra begyndelsen var risikoen, at hvis han ikke løste alting på et par måneder, så ville vælgerne miste tålmodigheden.«

Heller ikke 52-årige Patricia, arbejdsløs skolelærer, er overrasket. Hun holdt allerede vejret for et år siden og frygtede for udfordringerne, siger hun:

»Nu bliver det endnu sværere. Men omvendt tænker jeg også, om det mon gør den store forskel? De fik jo heller ikke udrettet ret meget, da de havde 60 stemmer i senatet,« siger hun.

Selv er hun ved at miste troen på Amerika: »Jeg er immigrant og stammer fra Trinidad. Jeg vil ikke sige, at jeg har opgivet det her land - men for mine tre børn håber jeg, at de kan finde et sted at bo og arbejde i Europa.«

Patricia er ikke ene om at have svært ved at se vejen frem. En ny måling for Wall Street Journal og NBC viser, at selv om Obama stadig er personligt populær, så er opbakningen til hans politiske projekt faldet markant. Og endnu mere bekymrende: Vælgerne mener ikke længere, at demokraterne bør kontrollere kongressen, men er delt lige over i spørgsmålet. Kun 22 procent er optimistiske og har tiltro til Obama, mens 27 procent er pessimistiske og bekymrede - mod henholdsvis 32 og ni procent for et år siden.

Latif mener - præcis som flere liberale kommentatorer - at Obama ikke bør søge mod midten, men derimod til venstre og gå mere direkte efter sin egen agenda:

»Han har brugt for megen tid på at forsøge at bygge bro til folk, som aldrig havde i sinde at støtte ham. Mit bedste bud er, at gå efter at bringe passionen tilbage, præcis som i valgkampen. Når der er passion bag et projekt, kan det ikke standses.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her