Læsetid: 3 min.

Hollands regering rider stormen af

Selv om en uvildig Irak-undersøgelse har fastslået, at den hollandske regering har overtrådt både folke-retten og den hollandske grundlov, ser stats-ministeren ud til at klare skærene
29. januar 2010

Hollands statsminister Jan Peter Balkenende er en heldig mand. Selv om den 54-årige kristendemokrat ifølge en uvildig undersøgelse har overtrådt både folkeretten og grundloven i forbindelse med Hollands deltagelse i Irakkrigen, ser hans regering ud til at ride stormen af.

Især efter Jan Peter Balkenende i sidste uge erkendte, at krigen var ulovlig »set i lyset af, hvad vi nu ved.«

Regeringens overlevelse skyldes to vigtige faktorer. Dels har den hovedansvarlige for Irak-krigen, daværende udenrigsminister og senere generalsekretær i NATO Jaap de Hoop Scheffer forladt hollandsk politik. Og dels er regeringen velsignet med en opposition, som for størstedelens vedkommende stemte for krigsdeltagelsen.

»Det er højst usandsynligt, at Irak-afsløringerne kommer til at koste regeringen livet,« siger professor Philip P. Everts, Leiden University. »Men politisk ballade bliver der masser af.«

Imod folkeretten

Den hollandske regering får ellers en hård medfart i den hollandske Irak-undersøgelse, der blev offentliggjort tidligere på måneden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

SORT & HVIDT.
Ligesom man ikke kan inddele verden i godt og ondt, er der forskel på, hvad der er lovligt, og hvad der ikke er ulovligt. Sagen her drejer sig åbenbart om at godtgøre, hvad der var ulovligt.
Sagen foruroliger og besværliggøres af, at både Jaap de Hoop Scheffer og Anders Fogh Rasmussen siden blev generalsekretærer i Nato, hvilket sender mindelserne tilbage til Kurt Waldheims dobbeltmandat i den nazistiske hær og på FN's genralsekretærpost og videre til dem, der valgte de pågældende personer. I en retssag står man måske med et svækktet begrebs- og intistutionsapparat.

'Der er ingen tvivl om, at der har været tale om vildledning af parlamentet, men samtidig er Balkenende så heldig at være begavet med et parlament, der lod sig vildlede og i sidste ende stemte for krigen,« siger professor Everts. »'

nu er det jo ikke sådan det er i DK, for oppositionen stemte jo ikke for krigen, der var omkring 60 der var fraværende og det er altså ikke det samme som at stemme ja.

Nej, gid det var så vei, men 'den, der tier, samtykker'
Når man læser deltaglisten i afstemningen, bliver man forundret over, ja, især hvem, der ikke var til stede.

."Selv om en uvildig Irak-undersøgelse har fastslået, at den hollandske regering har overtrådt både folke-retten og den hollandske grundlov, ser stats-ministeren ud til at klare skærene"

I Holland er der nemlig heller ikke noget at komme efter...