Nyhed
Læsetid: 2 min.

Hotel Oloffson har overlevet

Haitis jordskælv jævnede hele bykvarterer med jorden, men hotellet, som Graham Greene gjorde verdensberømt, står der stadig
Hotel Oloffson - her i 2002 - har mistet noget af sin fordums glans, men har nu også overlevet et jordskælv.

Hotel Oloffson - her i 2002 - har mistet noget af sin fordums glans, men har nu også overlevet et jordskælv.

JACOB LANGVAD NILSSON

Udland
18. januar 2010

I strømmen af deprimerende meldinger om død og ødelæggelse fra Haiti efter sidste uges jordskælv, har der været en enkelt god nyhed: De ansatte og gæsterne i landets mest historiske hotel har alle overlevet, og selve bygningen har ikke lidt uoprettelig skade.

Hotellets gemytlige og energiske indehaver, Richard Morse, kunne hurtigt meddele omverdenen via Twitter: »Alle er o.k. på Hotel Oloffson. Alle mine gæster har måttet sove i indkørslen. Folk kom til fra gaden i den tro, de var lig. Naboer hjælper naboer. Sidste gang alle mine gæster måtte sove sammen, var da Haitis hær skød på journalister efter massakren ved valget i november 1987.«

Opført i 'kransekagestil' i slutningen af 1800-tallet har det forfaldne hotel i dag mistet meget af sin fordums glas. I årene med Duvalier-diktaturet boede mange af datidens mest berømte personligheder på dette hotel, som derfor blev noget af en turistattraktion. Både Jackie Onassis og Mick Jagger var her flere gange og har nu fået værelser opkaldt efter sig. Andre berømte gæster var Graham Greene, som skrev en del af sin bog The Comedians (da. titel: Maskespillet) i dette etablissment, som selv figurerer i romanen under navnet Hotel Trianon.

En person, hvis navn er uløseligt forbundet med Hotel Oloffson, var den nu afdøde forfatter, journalist og dandy, Aubelin Jolicoeur, en sladderjournalist og mellemmand for adskillige morderiske haitianske regimer, men nu bedst kendt for at være forlægget for den skurkagtige Petit Pierre i Greenes roman.

Uransagelige veje

Og selv om hotellet for længst har mistet sin tiltrækning over for forretningsfolk og diplomater til mere fashionable og luksuriøse hoteller i det mondæne Petionville-distrikt, er Hotel Oloffson fortsat det foretrukne sted at bo for nødhjælpsarbejdere og journalister.

Richard Morse, en haitiansk-amerikaner med intens forkærlighed for både rockmusik og voodoo, købte hotellet i 1987. På Twitter skrev han i sidste uge: »Alt er lukket. Folk har ingen penge, ingen mad, intet at drikke, ingen forsyninger. Med de rådnende lig, frustrationen og utålmodigheden vil desperationen blive et problem., Foreløbig har folk været gode, hjælpsomme og rolige. Men snart vil sult, tørst og forvivlelse sætte ind. Bærbare lighuse er stærkt tiltrængt ... og medicinforsyninger.«

Han havde sågar tid til at reflektere over hvilken fremtid, der tegner sig for Haitis forarmede masser: »Hvad skal de fattige gøre ... ingen hjem, ingen job, ingen opsparing, ingen lægehjælp. Halvt begravede lig i nærheden. En præst kommer på besøg. Jeg spørger ham, hvorfor så mange kirker er faldet sammen. Han forlod mig igen uden at svare. Guds veje er uransagelige.«

© The Independent og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her