Læsetid: 3 min.

Iran afviser oprørsrygter

'Der er blot tale om et familieopgør,' forsikrer den iranske ambassadør i Danmark. Han inviterer oppositionen til dialog og forsikrer at Musavi og Kehrubi hverken er flygtet eller i husarrest
Uenigheden mellem det iranske regime med ayatollah Ali Khamenei i spidsen og oppositionsbevægelsen er i virkeligheden ikke så slem, og bevægelsens topledere, Mir-Hussein Mousavi og Mehdi Kourabi, er stadig i Teheran og ikke arresteret, lader regeringen vide via deres danske ambassadør. Meddelsomheden er mindre omfattende, når det kommer til den iranske ambassadør i Norge, som agiveligt er hoppet af.

Uenigheden mellem det iranske regime med ayatollah Ali Khamenei i spidsen og oppositionsbevægelsen er i virkeligheden ikke så slem, og bevægelsens topledere, Mir-Hussein Mousavi og Mehdi Kourabi, er stadig i Teheran og ikke arresteret, lader regeringen vide via deres danske ambassadør. Meddelsomheden er mindre omfattende, når det kommer til den iranske ambassadør i Norge, som agiveligt er hoppet af.

Udland
8. januar 2010

Småkager, juice, iransk nougat og stærk sort kaffe. Der er ikke noget i vejen med traktementet, når den nye iranske ambassadør i Danmark, Damanpak Jami, inviterer til pressemøde. I et sjældent anfald af åbenhed har han tilbudt at svare på spørgsmål om de seneste ugers uroligheder i Iran, der har kostet mindst 15 mennesker livet og ført til arrestation af et stort antal oppositionelle profiler, heriblandt fire af oppositionsleder Mir-Hossein Mousavis nærmeste rådgivere.

Ambassadør Damanpak Jami lægger ud med at beklage den »ensidige« dækning af urolighederne i vestlige medier, men han benægter hverken drabene eller arrestationerne.

Til gengæld afviser han alle rapporter om et folkeligt oprør i stil med den revo- lution, der i 1979 bragte Ayatollah Khomeini til magten.

»Der er ikke noget folkeligt oprør, ikke nogen revolutionsstemning, ikke noget kaos. Det er udelukkende tale om en intern familiestrid,« siger han.

»Oppositionen ønsker ikke at gøre op med det iranske system, de ønsker blot at reformere dele af systemet. Der er tale om forskellige holdninger, men ikke nogen, som ikke kan rummes inden for familien,« siger han og insisterer på, at den del af oppositionen, som ønsker at gøre op med Iran som en islamisk republik, er meget lille.

Ikke arresteret

Han afviser samtidig rygter om, at flere oppositionsledere, heriblandt Mir-Hossein Mousavi og Mehdi Karoubi, skulle være flygtet fra hovestaden Teheran eller være under husarrest.

» Det er ikke korrekt. Begge d'herrer befinder sig fortsat i Teheran og kan frit bevæge sig omkring« siger han. Ambassadøren bekræfter dog, at de to oppositionsledere bevogtes af soldater fra Revolutionsgarden, men insisterer på, at det »kun er for at beskytte dem«.

Ambassadør Jami opfordrer igen og igen til »dialog« og »forhandling« mellem regeringen og den reformorienterede opposition.

»De uenigheder, der er kan rummes og behandles inden for systemets rammer, i parlamentet og i Vogternes Råd,« siger han og springer elegant over det faktum, at alle beslutninger i det iranske politiske system skal godkendes af landets øverste religiøse autoritet, Ayatollah Khamenei, for at træde i kraft.

Blandt de emner, som ambassadøren mener kan forhandles er bl.a. oprettelsen af en uafhængig valgkommission, som kan kontrollere gennemførelsen af kommende valg »i et forsøg på at undgå den slags problemer, vi har haft det sidste halve år.«

Oppositionens hovedkrav om begrænsning af Khameneis magt er dog ikke på dagsordenen. Det er til gengæld de fem krav, som oppositionsleder Mousavi i sidste uge offentliggjorde på sin hjemmeside, kalame.org.

De omfatter løsladelse af politiske fanger, revision af valglovene samt indførelse af ytrings-, forsamlings- og pressefrihed.

»Der er ikke noget i de krav, som vi ikke kan tale om,« forsikrer Damanpak Jami.

Afviser afhopning

Den nye iranske ambassadørs åbenhed rækker heller ikke til at diskutere den seneste iranske afhopning.

Tirsdag meddelte den iranske konsul i Oslo, Mohammed Reza Heydari, at han ikke længere ville arbejde for den iranske regering.

»Det er de iranske myndigheder behandling af demonstranterne i juledagene, som gør, at jeg ikke har samvittighed til at fortsætte,« siger Heydari til den statslige tv-station NRK.

Det iranske udenrigsministeriums talsmand, Ramin Mehmanparast, afviser blankt, at den norske diplomat skulle være hoppet af.

Og det samme gør ambassadør Jami.

»Det er ikke ualmindeligt at vores diplomater bliver nogle måneder ekstra i udlandet, når deres udstationering er slut, f.eks. for at afvente afslutningen af deres børns skoleår,« siger han,

Den iranske konsuls afhopning er den sidste af flere alvorlige afhopninger de seneste år. I 2007 hoppede viceforsvarsminister, general Ali Askari af under et besøg i Tyrkiet, og sidste år fulgte flere iranske videnskabsmænd hans eksempel, heriblandt atomfysikeren Shahram Amiri, der hoppede af under et besøg i den saudiske by Medina.

Den officielle iranske forklaring på de tidligere afhopninger er, at de pågældende er blevet kidnappet af den amerikanske efterretningstjeneste CIA på grund af deres viden om bl.a. det iranske atomprogram.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Aksel Gasbjerg

Information bringer nu for 117. gang en artikel med fokus på oppositionen i Iran.

Hvorfor interesserer man sig ikke lige så nidkært og intensivt for oppositionen i andre muslimske lande, f.eks. Egypten, Saudi-Arabien, Kuwait, Emiraterne m.fl.?

Er det fordi Information mener, at undertrykkelsen af oppositionen er mindre i de andre muslimske lande?

Eller er det fordi Information mener, at oppositionen i de andre lande blot er en samling "Al-Queda"-terrorister, og dermed er den sag lukket?

De olierige muslimske lande var underlagt europæisk koloniherredømme indtil 2. Verdenskrig, og derefter overtog USA dominansen over området.

Hvis et land ikke ville underlægge sig USA's interesser blev præsidenten væltet, uanset om han var demokratisk valgt. F.eks. væltede CIA Iran’s Mossadeq i 1953 og Irak’s Quassim i 1958 (i sidstnævnte tilfælde samarbejdede CIA med en ung Saddam Hussein).

USA har nu i 65 år totalt domineret dette olierige område gennem
1) Via CIA at vælte præsidenter, der ikke ville forære olien til USA (ex. Iran 1953, Irak 1958)
2) Ført åben krig (ex. Afghanistan 2002, Irak 2003)
3) Militært og politisk støttet diktatorer i undertrykkelsen af oppositionen (Iran (shahen), Saudi-Arabien, Egypten, Kuwait, Yemen, Emiraterne mfl.)

Denne totale magtdominans fra USA’s side er i medierne – herunder Information – fuldstændig fraværende i analysen af
1) Oppositionen i de arabiske lande
2) Årsagen til mediekrigen mod Iran
3) Årsagen til terroren.

Det ville være befriende, hvis Information nuancerede den udenrigspolitiske dækning, og ikke altid fulgte main-stream-mediernes årsagsanalyse, vinkling og fokus.

Arash Shariar

"... heriblandt atomfysikeren Shahram Amiri, der hoppede af under et besøg i den saudiske by Medina."

WOW

Charlotte Aagaard hopper "elegant" over det faktum at Iran har eftersøgt manden i flere måneder nu. At mandens kone og børn havde op til flere gange kritiseret Iran for at ikke passe nok på dens borgere i udlandet. Konen var nu meget sikker på at manden aldrig ville dukke op på jordens overflade. Men som jeg kan læse i denne artikel så har han det godt? Kunne man spørge om kilde til Shahram Amiri's skæbne?

Jeg er chokeret, at Charlotte Aagaard ikke kender til de MANGE iranske diplomater USA har bortført gennem tiden. Fra et angreb på et politiks immun konsulat i Irak hvor op til flere diplomater blev bortført, til flere journalister i Afghanistan. Jeg kunne blive ved med at remse dem op..!! Er det for meget at bede om, at man satte sig lidt mere ind i stoffet før man skrev en artikel?

Man taler om at de britiske soldater der blev taget til fange på grænsen, blev brugt til at forhandle om de iranske diplomater. Hvordan kan man så mene at de der forsvinder så er per definition bare hoppet af. Det er da langt ude hvor biased man så må være.

Jeg er chokeret over den manglende viden mht. Iran. Når selv New York Times er ved at trække i land mht. "folkeligt oprør" eller "islamiske republiks undergang", burde Charlotte Aagaard i det mindste tage disse betragtninger med i sin "faktum". jf. http://www.nytimes.com/2010/01/06/opinion/06leverett.html

Og bare for en sikkerheds skyld, faktummet er at Danmark er et monarki, og vores dronning også sætter navn på vores love! Dette har ingenting med demokrati at gøre. Jeg finder det for skørt at man kan mene at Irans konstitution ikke skulle være demokratisk eller på nogen måde dårligere end andre landes!

Desuden er jeg glad for at jeg ikke er den eneste der finder disse artikler for trivielle. Som Aksel Gasbjerg skriver, detter er en "mediekrig" mod Iran. Jeg føler det er vigtigt at vi ikke glemmer det "faktum"!

- Arash

remember 1954 Kermit, that was fun, lets do it again. vågn op,.. der er ikke særlig meget lys tilbage når du en gang orker at åbne dine øjne eller gider at interessere dig for andet end Vild Med Dans, men det er bedre end at leve i den der hollywood drøm, folk elsker åbenbart at få flot indpakkede løgne fortalt, for så behøves de ikke at tænke selv, bagefter repeterer de løgnene som om det var sandt, som en papegøje, for det er hvad 'manden i TV' fortalte mig. Sådan går det, dag efter dag, hvor manden i TV fortæller dig hvad du skal tænke idag , tillykke.