Læsetid: 1 min.

Iransk atomprofessor myrdet i Teheran

En bombe har dræbt en atomfysiker, der var professor på Teherans Universitet. Iran giver USA og Israel skylden
Der hersker udbredt forvirring om, hvorfor atomfysikeren Massoud Ali-Mohammadi i går blev dræbt ved et bombeattentat. De iranske myndigheder siger, at USA og Israel står bag, mens andre har fremhævet, at hans navn er blevet forbundet med den iranske oppositionsbevægelse.

Der hersker udbredt forvirring om, hvorfor atomfysikeren Massoud Ali-Mohammadi i går blev dræbt ved et bombeattentat. De iranske myndigheder siger, at USA og Israel står bag, mens andre har fremhævet, at hans navn er blevet forbundet med den iranske oppositionsbevægelse.

13. januar 2010

Måske var det en fjernstyret bombe i en affaldsspand, der eksploderede. Måske en fjernstyret bombe på en knallert, måske en bombefælde. Meldingerne fra Teheran, er ikke helt klare. Til gengæld står det klart, at hvad end det var, der eksploderede tirsdag morgen i Weytariyeh-kvarteret i Teheran, så dræbte det den 50-årige atomfysiker Massoud Ali-Mohammadi, der ifølge officielle iranske medier var professor på Teherans Universitet. Senere på dagen gav en talsmand for det iranske udenrigsministerium, sit bud på, hvad der var sket. Det var et attentat, som den amerikanske efterretningstjeneste CIA og den israelske efterretningstjeneste Mossad står bag. »Sådanne terrorhandlinger og den fysiske eliminering af landets atomvidenskabsmænd vil afgjort ikke standse den videnskabelige og teknologiske proces, men øge tempoet. På grund af den kendsgerning, at Massoud Ali-Mohammadi var atomvidenskabsmand, har CIA og Mossad og spioner formentlig haft en finger med i det,« tilføjede han.

I Washington sagde en talsmand for udenrigsministeriet, at sådan en anklage er »absurd«. Attentatet på atomprofessoren kommer på et tidspunkt, hvor sagen om Irans atomprogram atter er ved at koge op. På lørdag ventes stormagterne at mødes i New York for at drøfte nye sanktioner imod Iran for at få regimet i Teheran til at samarbejde med Det Internationale Atomenergiagentur.

Tilknyttet opposition?

De iranske medier har ikke sagt noget om, hvorvidt den dræbte professor var involveret i atomprogrammet, og måske er sagen også mere kompleks end som så.

Der er politiske spændinger i Iran efter præsidentvalget i juni, hvor oppositionen beskylder præsident Mahmoud Ahmadinejad og hans folk for at have snydt. Inden valget offentliggjorde reformvenlige hjemmesider i Iran en liste over 240 universitetslærere, som angiveligt støtter oppositionslederen Mir Hossein Mousavi. Blandt de 240 er navnet på den dræbte atomprofessor Mohammadi.

Men hans navn var omvendt ikke særlig kendt i den iranske offentlighed, og det halvofficielle nyhedsbureau Mehr citerer kilder på Teherans Universitet for at sige, at Mohammadi ikke var involveret i politiske aktiviteter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu