Nyhed
Læsetid: 2 min.

Katrinas skygge hænger over USA's hjælpeindsats

Obama har ikke råd til at forkludre krisehjælpen til Haiti, på samme måde som Bush gjorde over for ofrene for orkanen, der ramte New Orleanss
Udland
18. januar 2010

Den massive indsættelse af amerikanske soldater i Haitis ødelagte hovedstad, Port-au-Prince, fortsatte hele dagen i går, og så mange som 10.000 ventes at være ankommet i dag, nogle vil allerede være landsatte, andre befinde sig om bord på amerikanske flådefartøjer umiddelbart ud for kysten. At reagere prompte på den enorme humanitære krise i Haiti er blevet en topprioritet for præsident Barack Obama, som lige siden jordskælvet ramte den caribiske nation, offentligt har gentaget sine løfter om hurtig og omfattende nødhjælp hver dag.

At Obama så stærkt betoner den moralske nødvendighed af at undsætte den nødlidende nabonation kan også hænge sammen med, at han ved, at han ikke har råd til at forkludre en kriseindsats på samme måde, som hans forgænger, George W. Bush, gjorde i kølvandet på orkanen Katrinas hærgen i New Orleans.

Obamas udpegning af både Bush og den tidligere præsident Bill Clinton til at stå i spidsen for den amerikanske hjælp har muligvis vakt undren hos nogle som følge af førstnævntes rolle i Katrina-fadæsen.

Også i Haiti kan Bushs involvering i nødhjælpen vække modvilje, om end af andre grunde: Mange stadig føler betydeligt nag over, hvad man ser som en genkommende og utilbørlig amerikansk indblanding i egne politiske anliggender, senest i Bushs embedsperiode i Det Hvide Hus.

Washington vil næppe indrømme det, men samvittighedsnag over årtiers forfejlede relationer til Haiti kan meget vel være en faktor i Obama-regeringens opsathed på nu at gøre det rette.

De hjertelig og nære forbindelser, der skulle forestille at eksistere imellem de to nationer, som var de første på den vestlige halvkugle til at opnå uafhængighed fra deres koloniherrer, har aldrig været netop hjertelig og nære.

Ingen kender mere til amerikansk 'troløshed' end Haitis tidligere præsident, Jean-Bertrand Aristide. Hvor hans tilhængere beskyldte George Bush den Ældre for at opmuntre til et kup imod ham i 1991, var det Clinton, der støttede hans tilbagevenden til magten tre år senere.

Så, i 2004, efter at politiske protester var brudt ud imod Aristide, flygtede denne til Sydafrika efter at have anklaget Bush den Yngres regering for at have iscenesat dette kup, hvilket Washington benægtede.

Anseelsen på spil

Nu er amerikanske tropper så på Haiti igen for fjerde gang i 95 år. Men Amerikas motiver er denne gang rent humanitære. 100 amerikanske faldskærmssoldater var allerede i byens havn fredag, hvor de hjalp med at fordele mad, vand og medicin assisteret af 19 helikoptere fra den amerikanske flåde.

Ej heller vil den amerikanske troppeindsættelse stoppe ved de 10.000, som ventes at være ankommet i dag.

Der står meget på spil for Det Hvide Hus' anseelse.

»I verden opfattes USA som den magt, der som den første reagerer på humanitære kriser. Sådan er det stadig trods svigtet ved orkanen Katrina,« siger Paul Light, professor i offentlige tjenester ved New York University. »Kan vi handle tilstrækkeligt hurtigt? Det er en udfordring, som rummer risici for præsidenten.«

I Washington betvivler ingen, at billederne af tragedierne har gjort et stort indtryk på Obama og bevæget ham til at handle. The Wall Street Journal sætter ord på denne følelse og hævder, måske en smule pompøst, at den amerikanske hjælp »er en opmuntrende påmindelse om, at amerikansk magts rækkevidde falder sammen med rækkevidden af amerikansk godhed«.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stanley Opmann

"måske en smule pompøst..."

Sikke dog en gang gylle. Hurra for de internationale korporationers moderne slaveri der holder milliarder på sultegrænsen og som har smadret Haiti længe før jordskælvet, iscenesat af, ja, gæt engang hvem..

Situationen i Haiti er ideel for en efterfølgende kreativ byplanlægning, der opdeler Porto Prince i kontrollerbare zoner. En sådan zoneopdeling er en nødvendighed, hvis Haiti i fremtiden skal være tiltrækkende for amerikanske turistinvesteringer... ...og det skal Haiti - vær vis på det.

Stanley Opmann

Gu skal det ej. Men der skal laves Nike-sko til en dollar om dagen, dét kan du være vis på...

Jens Thorning

... men Amerikas motiver er denne gang rent humanitære ..

... i verden opfattes USA som den magt, der som den første reagerer på humanitære kriser ...

... i Washington betvivler ingen, at billederne af tragedierne har gjort et stort indtryk på Obama og bevæget ham til at handle ...

Det er jo fuldstændigt som Pravda eller Neues Deutschland, når et socialistisk broderland var truet af reaktionære kontrarevolutionære imperialister. Propaganda er propaganda.