Nyhed
Læsetid: 1 min.

Kina raser over USA-våben til Taiwan

Den kinesiske ledelse vil straffe USA for at sælge raketter, helikoptere og våben til Taiwan. Iagttagere ser på optrapningen som at USA måske har forregnet sig deen gang
Taiwans hær har allerede en del amerikanske våben som Hawk-jord-til-luft missiler, som soldater her kører i stilling på en base. Men Kina er ikke fornøjet med, at Taiwan, der officielt stadig er en kinesisk provins, nu vil købe tunge våben af USA.

Taiwans hær har allerede en del amerikanske våben som Hawk-jord-til-luft missiler, som soldater her kører i stilling på en base. Men Kina er ikke fornøjet med, at Taiwan, der officielt stadig er en kinesisk provins, nu vil købe tunge våben af USA.

Sam YEH

Udland
1. februar 2010

Der er vrede i regeringskontorerne i Kinas hovedstad, Beijing, og vreden er rettet imod USA.

Kinas ledelse truer med at indføre sanktioner imod amerikanske våbenselskaber og siger, at det internationale samarbejde mellem USA og Kina vil lide skade.

Meldingerne fra regeringen kommer dagen efter, at USA's præsident, Barack Obamas regering fredag meddelte, at den vil sælge en våbenpakke til Taiwan på 6,4 milliarder dollar - omkring 34 milliarder kroner.

Pakken indeholder blandt andet Black Hawk-helikoptere, Patriot-raketter og to minesøgerskibe.-

Det vækker ikke begejstring i Beijing, hvor regeringen stadig regner Taiwan for en del af Kina.

Striden om våbensalget lægger ved til en række andre problemer imellem de to stormagter. Der er blandt andet strid om handel, om valuta, om Tibet og om internettet.

Og skal våbensalget ikke forværre det i forvejen pressede forhold, så skal salget afblæses, siger Kina.

»USA vil bære ansvaret for det alvorlige tilbageslag, hvis det ikke omgående trækker denne forfejlede beslutning om at sælge våben til Taiwan tilbage,« siger Kinas viceforsvarsminister, He Yafei. Ifølge udenrigsministeriets hjemmeside er det en melding, som ministeren har givet til USA's ambassadør i Kina, Jon Huntsman.

»Det er uundgåeligt, at samarbejdet mellem Kina og USA inden for vigtige internationale og regionale emner vil blive berørt,« hedder det på ministeriets hjemmeside.

Kinas forsvarsministerium siger, at udveksling af militærfolk mellem de to lande samt forhandlinger om sikkerhed suspenderes. En kinesisk analytiker vurderer, at USA denne gang muligvis har forregnet sig, når det gælder Kinas reaktion på våbensalg til Taiwan.

»Jeg tror, at USA kommer til at betale en højere pris, end USA havde regnet med,« siger Liu Jiangyong, professor i internationale sikkerhedsspørgsmål ved Beijings Tsinghua-universitet.

»USA's vurdering, af at våbensalg til Taiwan blot udløser midlertidig skærmydsler, er gammeldags. Nu kan også langsigtet samarbejde være i fare, siger professoren.ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kina har sat sig på Tibet ,og den kinesiske utilfredshed med våbenleverancerne til Taiwan viser vel, at Kina også gerne vil sætte sig på Taiwan inden for overskuelig fremtid.

Danmark har vel accepteret den kinesiske "indslusning" af Tibet og vil vel til sin tid også sige OK til en indslusning af Taiwan ?

Realpolitisk er der ikke andet at gøre - Kina bliver indeværende århundredes supermagt nr 1.

Jeg sgu osse ved, at være træt af de der fede amerikanere