Læsetid: 1 min.

Klimaforhandler mister sin post

Ifølge Hongkong-avisen Sing Tao kan den nu tidligere viceudenrigsminister He Yafei være blevet frataget sin post som en straf for, at dialogen mellem Kina og de øvrige lande gik i fisk under de sidste dage af COP15 i København
He Yafei er blevet afsat fra sin post som viceudenrigsminister. Ifølge en avis som straf for, at han ikke formåede at skabe resultater under COP15-forhandlingerne i København.

He Yafei er blevet afsat fra sin post som viceudenrigsminister. Ifølge en avis som straf for, at han ikke formåede at skabe resultater under COP15-forhandlingerne i København.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

6. januar 2010

Den britiske avis The Guardian rapporterer i dag, at Kinas top-klimaforhandler He Yafei, der førte an i Kinas blokeringer af forhandlingerne under klimatopmødet i København, er blevet afsat fra sin post som viceudenrigsminister. Nyheden er offentliggjort i en kortfattet notits fra det statslige Xinhua- nyhedsbureau, som blot skriver, at He er blevet flyttet til en post i FN.

Men Hongkong-avisen Sing Tao skriver, at forflyttelsen er sket som straf for, at He Yafei ikke formåede at skabe dialog mellem Kina, USA og Europa, især under de sidste dramatiske timers forhandlinger i København.

Hårde udtalelser

Under forhandlingerne i København udtalte viceudenrigsministeren på et pressemøde, at USA's topforhandler Todd Stern enten »mangler sund fornuft eller er ekstremt uansvarlig«, efter at Stern havde afvist, at Kina skulle have del i de midler, der skulle hjælpe udviklingslande med at afbøde skadevirkningerne fra klimaforandringerne.

Og især under COP15-forhandlingernes sidste dage kom He til at spille en helt afgørende rolle. I det heftige forløb, hvor Kinas premierminister Wen Jiabao flere gange udeblev fra forhandlinger, blandt andet med den amerikanske præsident Barack Obama, sendte han nemlig He i stedet. He var imidlertid ikke i stand til at give bindende tilsagn, hvilket skabte stor frustration, ikke mindst hos Obama, som på et tidspunkt udbrød, at »det ville være rart at forhandle med en, der kunne træffe politiske beslutninger«.

Det var ifølge Guardian også He, der gjorde Angela Merkel rasende ved at afvise, at de rige lande selv satte et mål for CO2-reduktioner i 2050, selv om målene ikke skulle gælde Kina. Det fik den tyske kansler til at beskrive forhandlingssituationen som »latterlig«.

Intern debat

Avisen skriver, at der er en stærk modsætning mellem Kinas officielle store tilfredshed med resultatet af COP15 og en intern kinesisk kritik og »raseri« over, at topmødet PR-mæssigt faldt katastrofalt ud for Kina. Kina er blevet voldsomt kritiseret for at have spillet en blokerende rolle ved COP15, på trods af at landet internt har igangsat enorme CO2-reduktions-initiativer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kan jo håbe at suppleanten (Ras. III) også vælger at gå, håbet er jo som bekendt lysse grønt og så får han da lidt grøn profil