Nyhed
Læsetid: 3 min.

Knald eller fald for demokraterne

I dag vælges afløseren for afdøde senator Ted Kennedy i Massachusetts. Republikanske Scott Brown er foran i den ellers bund-solide demokratiske stat. Hvis Brown vinder, er det slut med Obamas sundhedsreform og demokraterne har god grund til at frygte midtvejsvalget til november. Kapløbet har været intenst - og kostet rekordhøje summer
Udland
19. januar 2010

WASHINGTON DC - »Alle øjne i USA hviler på os. Hvad vi foretager os her, vil blive hørt i hele verden«.

Det sagde afdøde senator Edward Kennedys enke, Vicky Kennedy, da hun søndag talte til fagforeningsmedlemmer i byen Quincy, Massachusetts. Og hun har ret. I dag afgør Massachusetts vælgere ikke bare om det bliver republikaneren Scott Brown eller demokraten Martha Coakley, der skal overtage pladsen i det amerikanske senat efter en legende i amerikansk politik. De afgør formentlig også om den mærkesag, Ted Kennedy sloges for gennem det meste af sit politiske liv, vil blive til noget eller ej.

For som politisk kommentator John Berman sagde på ABC's Good Morning America i går, så agter Brown, der i dag er senator i Massachusetts at »dræbe præsidentens sundhedsplan med det vons«.

Det kan Brown gøre, fordi hans valg betyder et farvel til det såkaldte super-flertal på 60, som demokraterne i dag besidder i senatet - og som er den eneste grund til at sundhedsreformen er på nippet til at blive vedtaget.

Mandag førte republikaneren med et par procentpoints, foran den demokratiske kandidat, Martha Coakley, der pt. kan smykke sig med titel af Massachusetts' statsanklager.

Utilfredse uafhængige

Brown har fået hjælp af konservative aktivister, der er strømmet ind i staten for at hjælpe med kampagnen igennem de seneste to uger, men hans overraskende forspring skyldes først og fremmest en massiv utilfredshed fra de afgørende uafhængige vælgere, der i meningsmålinger har tilkendegivet utilfredshed med den massive vækst i de føderale, offentlige budgetter - der vil fortsætte hvis sundhedsreformen går igennem - og med de høje arbejdsløshedstal og demokraternes tilsyneladende magtesløshed heroverfor. Brown fører i den uafhængige gruppe med 64 over for 32 procentpoints. Han har ført kampagne mod »maskinpolitikerne fra Washington«.

Endelig har de lokale demokrater, som sidder på 90 procent af sæderne i statens eget senat, været igennem en stribe af skandaler om magtmisbrug, der også har skadet den ellers pletfri Coakley.

Obama på krigsstien

Republikaneren blev angrebet hårdt i weekenden af Obama selv, der er helt klar over, hvad der er på spil. I en tale til studerende i Boston søndag spillede præsidenten for første gang i lange tider på den venstrepopulistiske side af sit politiske klaviatur og påpegede under klapsalver, at Brown - ud over at ville torpedere sundhedsreformen - også ville »forsvare de samme 'fat cats' fra de amerikanske storbanker, som i dag bliver belønnet for deres fejltagelser«:

»Martha vil tale Massachusetts' hårdtarbejdende middelklasses sag. Hun vil sørge for, at I får jeres penge tilbage. Hun står på jeres side. Hendes modstander holder med Wall Street og lad mig gøre det helt klart: Bankfolkene har rigeligt med repræsentanter i det amerikanske senat. De har ikke brug for en stemme til«.

Præsidenten understregede også, at det ikke bare er sundhedsreformen, hans højeste indenrigspolitiske prioritet, der er på spil, men hele hans reformprogram, der er i farezonen, hvis Brown bliver valgt, »fra finansielle reformer til klimalovgivning«.

Sløve demokrater

Men hvordan kan det overhovedet ske ? At en så liberal stat som Massachusetts, der ikke har valgt en republikaner til USA's senat siden 1972, kan blive stedet, hvor republikanerne for første gang siden præsidentvalget, kan sætte en stopper for Obamas politiske planer ?

Den respekterede uafhængige analytiker Charlie Cook peger på flere faktorer: valget kommer på et usædvanligt tidspunkt - vælgerne er ikke vant til at gå til stemmeurnerne i januar, og demokraterne har ikke været gode til at mobilisere det lokale netværk, som sikrede Obama en solid demokratisk sejr i november 2008 delvist fordi, de regnede deres sejr for sikker.

Vælgerdeltagelsen forventes derfor at blive ret lav, på trods af en ekstraordinær og rekordhøj indsats på TV-reklamefronten i sidste øjeblik på over 50 millioner kroner fra demokraterne. En lav stemmeprocent vil gavne republikanerne, der kun har brugt omkring 12 millioner kroner på TV-reklamer. Presset for reklamer har været så stor, at TV-kanalerne i Massachusetts i weekenden måtte sende et sjældent signal til de politiske annoncører om, at der simpelt hen ikke var mere plads tilbage at købe.

En anden respekteret analytiker, chefredaktør for den respekterede liberale politiske webside Salon.com, Joan Walsh, siger:

»Hvis Coakley taber er det en sensation og en advarsel til demokraterne om, hvad der kan komme til november. De har taget vælgerne for givet, og nu tjekker disse simpelt hen ud af politik, skuffede og desillusionerede«.

Stemmeboksene er åbne indtil 20.00, hvilket betyder, at det endelige resultat ikke foreligger før tidligt onsdag morgen dansk tid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her