Baggrund
Læsetid: 2 min.

Landet, hvor (næsten) alle elsker USA

Selv i Obama-æraen er USA et forhadt land mange steder i verden. Men ikke i Kosovo. Her er amerikanerne de største helte - i hvert fald, hvis man spørger albanerne
Udland
20. januar 2010
Statuen af præsident Clinton står i centrum af Pristina.

Statuen af præsident Clinton står i centrum af Pristina.

Thomas Hebsgaard

KOSOVO - I november blev der rejst en tre en halv meter høj, gylden statue af Bill Clinton i centrum af Pristina. Ved afsløringen holdt den amerikanske ekspræsident en takketale foran den enorme guldklump på boulevarden, som også er opkaldt efter ham. Under talen blev han flere gange afbrudt af det begejstrede tilskuerhav: »USA! USA! USA!« rungede det.

Nu står eks-præsidenten så der i vintersolen og vinker ud i evigheden, og under ham defilerer folk forbi - mange sender et anerkendende blik, enkelte tager et foto med mobiltelefonen eller et medbragt lommekamera. Men ikke alle forbipasserende er lige begejstrede for guld-Clinton:

»Jeg synes, den her statue er pinlig,« siger 36-årige Binak Hoti, der arbejder som tolk for en af de mange internationale organisationer i Pristina, og sender statuen et misbilligende blik.

- Hvorfor det?

»Størrelsen på statuen, den kunstneriske udførelse, placeringen ... det her er ikke den bedste placering i Pristina. Tidligere præsident Clinton fortjener bedre end det her.«

- Statuen skulle altså have været større?

»Ja. Vi Kosovo-albanere skylder Hr. Clinton meget,« siger Binak Hoti.

Sejrs-taxa

Taknemmeligheden over for Clinton og USA lader sig da heller ikke fornægte nogen steder i Pristina. Overalt er der små kærlighedserklæringer til amerikanerne: Man kan for eksempel tage en taxa fra selskabet Victory, hvor man kan sidde på bagsædet og betragte den friheds- gudinde, der er påtrykt forsædets nakkestøttebetræk, mens man lader sig transportere til morgenkaffe på 'Caffebar Route 66' (komplet med amerikansk highway- logo bøjet i neon).

Senere kan man vælge at indtage frokosten på 'Route 66 Diner' (også med neon-logo). Og til aftensmadstid kan man nuppe en taxa (f.eks. fra selskabet 'Dallas') op til flokken af restauranter nær universitetet og nyde en klassisk, amerikansk burger på restaurant 'Route 66' (rigtigt gættet: med neon-logo).

Her kan man så sidde i sin bås - på en klassisk, polstret sofa i rødt kunstlæder, naturligvis - og se rundt på portrætterne af amerikanske ikoner som Elvis Presley og Marlon Brando.

Datoen

Men hvorfor elsker Kosovos albanere USA så højt? Jo, under armen bærer Clinton-statuen et underskrevet dokument med påskriften »24.3.1999« - startdatoen for NATO's bombardement af Milosevic' Jugoslavien. Et bombardement, som Clinton gennemtrumfede, og som tvang diktatoren til at overdrage kontrollen med Kosovo til FN, hvad der senere banede vejen for Kosovos uafhængighedserklæring sidste år.

Det betyder så også, at USA og Clinton er lidt mindre populære blandt de syv-otte procent af befolkningen i Kosovo, som er serbere: I den serbiske halvdel af den delte by Mitrovica i Nord-Kosovo finder man ingen amerikanske flag. Til gengæld kan man købe et postkort med et billede af et af de radar-usynlige amerikanske fly, som det lykkedes Milosevic' styrker at skyde ned under bombardementerne i 1999 - påtrykt teksten: »Undskyld, vi vidste ikke, at det var usynligt«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her