Iran er i dyb politisk krise. Det sagde den iranske oppositionsleder Mirhossein Mousavi i en erklæring i går. Samtidig opfordrede han til, at alle politiske fanger i landet straks løslades.
»Jeg er ikke bange for at blive en af de martyrer, som mister livet i kampen for at sikre den rigtige udgang af præsidentvalget,« siger Mousavi på sin hjemmeside.
Erklæringen kom fem dage efter, at en nevø til Mousavi blev dræbt sammen med syv andre reformtilhængere i hovedstaden Teheran under protester mod landets konservative religiøse ledelse.
Han understreger, at selv om styret dræber ham eller en anden oppositionsleder, vil det ikke dæmpe den tiltagende uro og protester mod styret i Teheran, som i de seneste dage har slået stadig hårdere ned på demonstranter, som kræver præsidentens afgang.
Siden valget i juni, hvor den centrale valgkommission gav sejren til Ahmadinejad, har Iran været præget af tilbagevendende protester mod de religiøse ledere. I den seneste tid har der dagligt været voldelige sammenstød mellem politiet og oppositionens tilhængere i hovedstaden Teheran, siden den reformvenlige storayatollah Hossein Ali Montazeri blev begravet den 21. december.
Mindst 15 demonstranter menes dræbt under sammenstødene, ligesom flere end 1.500 er anholdt.
Ny fase
Politiske iagttagere vurderer, at urolighederne siden juni har kastet den islamiske republik ud i sin værste politiske krise siden den islamiske revolution i 1979.
Oppositionen har anvendt muslimske mærkedage som anledning til at protestere mod regimet, der i de seneste dage har truet med at skride hårdt ind over for de mange demonstranter og oppositionens ledere.
Den politiske uro er gået ind i en ny fase siden drabene søndag. Landets øverste religiøse leder ayotallah Ali Khamenei sagde tirsdag, at oppositionens ledere er »fjender af Gud« og burde henrettes i henhold til landets sharia-love.
En anden konservativ leder, præsten Ahmad Jannati, sagde i går, at lederne af oprøret skal straffes, og han opfordrer landets domstole til at skride hurtigt ind mod de »skyldige«.
Mindst 20 oppositionsledere eller sympatisører er anholdt af styret. Blandt de meste kendte er nobelprismodtageren Shirin Ebadi.
ritzau/Reuters