Nyhed
Læsetid: 4 min.

NASA: 2009 blev næstvarmeste år

Opvarmningen fortsætter, og ved Antarktis frygtes en gigantgletsjer nu hinsides sit 'tipping point'. Konsekvensen af gletsjerens afsmeltning kan i sig selv blive 24 centimeters global havstigning i dette århundrede, siger forskere
Udland
18. januar 2010

»Det forgangne år, 2009, sluttede som det næstvarmeste år i de globale temperaturmålingers 130-årige historie i henhold til analysen af overfladetemperaturen fra NASA's Goddard Institute for Space Studies (GISS). Den sydlige halvkugle sætter rekord med det varmeste år for den halvdel af verden.«

Sådan lyder nyheden fra NASA's klimaforskere på en dag, hvor der på nordeuropæiske breddegrader fortsat registreres hård kulde.

NASA's 2009-status, der ventes officielt præsenteret i denne uge, bekræfter billedet af fortsat global opvarmning og afkræfter forestillinger om, at den aktuelle kuldeperiode er udtryk for en ny trend, eller at opvarmningen skulle være gået i stå det seneste tiår.

»Sådanne udsagn er blevet gentaget så ofte, at det meste af offentligheden synes at acceptere dem som sande. Vore data viser imidlertid, at de ikke er korrekte,« skriver chefen for NASA GISS, James Hansen, og hans tre kolleger Reto Ruedy, Makiko Sato og Ken Lo, i en foreløbig analyse af de nye globale temperaturdata.

Den danske klima- og polarforsker Sebastian H. Mernild, der arbejder ved Los Alamos National Laboratory i USA, siger til Information, at oplysningerne om 2009 ikke kommer som en overraskelse.

»Årsagerne er en kombination af den underliggende opvarmning fra det støt stigende CO2-indhold i atmosfæren, forstærket af klodens egne cykliske perioder i f.eks. havstrømmene i bl.a. Stillehavet og Altanterhavet.

Gletsjer-kollaps

NASA-analysen kommer samtidig med nye modelberegninger fra University of Oxford og University of Cambridge, der peger på, at den globale opvarmning kan have bragt en af de helt store vestantarktiske gletsjere, Pine Island Glacier, hinsides sit 'tipping point'. Gletsjeren kan i en selvforstærkende proces være på vej til at miste halvdelen af sin ismasse i dette århundrede, viser modelstudiet.

»Det stadig varmere klima i Antarktis har genem de sidste årtier fået flere udløbsgletsjere i Vestantarktis til at miste mere volumen og til at brække af som enorme is-shelfs. Disse gletsjere nærmer sig snart totalt kollaps,« siger Sebastian H. Mernild.

Pine Island-gletsjeren er 250 km lang, to kilometer tyk, har et areal på fire gange Danmarks, og den mister for tiden omkring 46 mia. ton is om året. Den afgørende mekanisme menes at være det opvarmede havvands afsmeltning af gletsjerens flydende istunge fra undersiden.

Richard Hindmarsk, polarforsker ved British Antarctic Survey, siger til tidsskriftet New Scientist, at den langsigtede afsmeltning af halvdelen af ismassen, som den nye modelberegning forudser, i sig selv vil få verdenshavene til at stige med 24 centimeter. Fortsætter processen yderligere, kan stigningen på sigt blive hele 52 centimeter, advarer Richard Hindmarsk.

To sæt målinger

NASA's status over temperatur-udviklingen fortæller, at den globale gennemsnitstemperatur sidste år var 0,57 grader varmere end gennemsnittet for perioden 1951-1980. Det gør, at 2009-temperaturen ifølge NASA kun overgås af det hidtidige rekordår 2005.

Det britiske meteorologiske institut, Metoffice, vurderede i begyndelsen af december, at 2009 ville blive det femte-varmeste år i målingernes historie. Metoffice angiver samtidig 1998 som det hidtil varmeste år. Det er bl.a. den angivelse, der har fået klimaskeptikere til at hævde, at det i perioden 2000-2009 igen er blevet køligere, og at den globale opvarmning er gået stå.

Det afviser både Metoffice og NASA kategorisk, og i analysen fra James Hansen og hans kolleger forklarer de, hvorfor der er små forskelle mellem NASA GISS-målingerne og de såkaldte HadCRUT-målinger, som Metoffice bruger. Hvor HadCRUT-målingerne således kun medtager faktiske værdier fra de mange målestationer kloden over, så inddrager NASA GISS også estimerede værdier for de steder, hvor der er små huller i det globale netværk af målestationer. Det giver det mest realistiske billede, siger NASA: Det er mere sandsynligt, at temperaturen i et hul svarer til temperaturen på de nærmeste målestationer, end at der så at sige ingen temperatur er.

Hvis NASA gør temperaturerne op på samme måde som de britiske forskere, får man samme resultater. Uanset hvad er forskellene små, og årene 1998, 2002, 2003, 2006, 2007 og 2009 ligger alle tæt på hinanden som meget varme år, siger NASA-forskerne. De aktuelle kuldegrader i store dele af Europa og USA er alene regionale og midlertidige vejrfænomener knyttet til naturlige variationer i høj- og lavtryk over Arktis og de nordlige breddegrader, fastslår både de amerikanske og britiske klimaforskere.

Metoffice forudsagde for nylig, at 2010 bliver endnu varmere.

»En kombination af den menneskeskabte opvarmning og en moderat opvarmning af det tropiske Stillehav - det såkaldte El Nino-fænomen - betyder, at 2010 med stor sandsynlighed vil blive et globalt varmere år end 2009 (...) Det er mere sandsynligt end ikke, at 2010 vil blive det varmeste år i målingernes historie,« skriver Metoffice på sin hjemmeside.I analysen fra NASA-forskerne lyder konklusionen således:

»Bundlinjen er denne: Der finder ingen global afkøling sted. Indtil videre og indtil menneskeheden bringer sine udledninger af drivhusgasser under kontrol, må vi forvente, at hvert årti bliver varmere end det forudgående.«

»Denne viden må kombineres med den konklusion, at en global opvarmning på en-to grader får enorme konsekvenser for menneskeheden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Climategate USA - NOAA og NASA manipulere overfladetemperature data:

http://icecap.us/images/uploads/NOAAroleinclimategate.pdf

Hvorfor ikke brug satellite målinger - Kan det være
fordi de ikke viser varming.

http://www.climate4you.com/images/MSU%0UAH%20GlobalMonthlyTempSince1979%