Læsetid: 3 min.

Republikansk komet kører truck

Massachusetts nye senator, Scott Brown, er en flot og ungdommelig triatlet, der vandt statens senatsvalg på en blanding af vinderudstråling og populistisk tæft
Massachusetts nye senator, Scott Brown, er en flot og ungdommelig triatlet, der vandt statens senatsvalg på en blanding af vinderudstråling og populistisk tæft
21. januar 2010

»Mit navn er Scott Brown. Jeg kommer fra Wrentham. Jeg kører truck. Og jeg vil ikke være nogen andres senator end jeres.«

Sådan sagde han, sejrherren fra Massachusetts, da han gik på talerstolen for at lade sig hylde af ellevilde partifæller i Boston. Republikanernes nye stjerne synes at komme fra intet, men har overrasket alle og imponeret mange. Manden, der nu kan overtage den senatsplads, som blev ledig med det demokratiske ikon, Ted Kennedys bortgang i august - førte ifølge amerikanske mediekommentatorer en overbevisende kampagne på lige dele energi, vinderudstråling og populistisk tæft.

Sejren, der betyder, at Republikanerne i Senatet kan mønstre de 41 stemmer, som er akkurat nok til at hindre gennemførelsen af Obamas sundhedsreform, er på mange måder en sensation. Massachusetts blev regnet for en absolut højborg for demokraterne. I næsten tre årtier var Ted Kennedys senatsplads aldrig i fare, og fra valgkampens start haltede 50-årige Scott Brown da også slemt efter sin demokratiske modkandidat, statsanklager, Martha Coakley, der selv syntes at regne med en ren walk over-sejr. Men Coakley gjorde regning uden vært.

Den ungdommelige og flotte Brown - da han læse jura i 1980'erne poserede han nøgen for magasinet Cosmopolitan, senere forsøgte han sig som skuespiller og sanger - kom ind i kampen med populistiske paroler, der spillede på hans egen baggrund i ret ydmyge kår.

Kommer fra intet

Brown fortalte vidt og bredt om, hvorledes han skabte sig en karriere igennem benhårdt knoklearbejde. I en debat under valgkampen sagde han blandt andet: »Jeg kommer ikke fra en masse penge. Mine forældre blev begge skilt flere gange. Min mor levede i en tid af velfærdschecks. Jeg kommer faktisk fra det rene intet og har selv arbejdet mig op.«

Frugten af Browns uhyre energi blev en karriere som advokat, en position som oberstløjtnant i det amerikanske hjemmeværn, Army National Guard, og bemærkelsesværdige præstationer i idrætsgrene som basketball og udholdenhedsdisciplinen triatlon.

Måske blev den ubestridelige arbejdsetik udslagsgivende, for Brown nøjedes ikke med at profilere sig på sit gode udseende. Han kørte staten tynd i sin 2005 CMC Canyon-ladbil og nåede angiveligt op på næsten 32.000 km på sin triptæller. Ved vælgermøder, hvor han altid var iført almindelig brun vindjakke og jeans, lagde han vægt på de personlige kontakter til de fremmødte. En oplagt chance for yderligere at dyrke dette image som 'en mand af folket' fik han foræret, da Obama i valgkampens slutfase - og som et alvorligt selvmål for den demokratiske kampagne - gav sig til at gøre grin med Scott Browns truck, som altid var med i den republikanske kandidats tv-reklamer.

»Ingen skal kritisere min truck. Der trækker jeg grænsen,« replicerede Scott og udfordrede nu Obama til duel: »Hvis præsidenten tror, at de har basketballtalent i Det Hvide Hus, så vil jeg opfordre ham til at vælge sin bedste holdkammerat og afsætte tid til at møde mig og min datter Ayla (der spiller for Boston Colleges universitetshold, red.) på banen.«

Scotts sejr skyldes ikke alene hans friskfyrattitude. Ifølge iagttagere citeret af Associated Press, beror den også på, at modparten, demokraternes Martha Coakley, ikke tog udfordreren alvorligt. »Coakley og hendes støtter lænede sig tilbage, da hun først havde vundet demokraternes primærvalg,« udtaler Mary Ann Marsh, politisk konsulent. Dermed kunne Scott nærmest uimodsagt fremstille sin modkandidat som »en venstreorienteret big spender med et naivt syn på udenrigspolitik og et blødt hjerte for terrormistænkte«.

»At tænke sig at vi nu vil give konstitutionelle rettigheder og advokater til mennesker, der er opsat på at myrde os i stedet for at behandle dem som fjendtlige kombattanter og få så meget information ud af dem, som vi kan på lovlig vis - det giver simpelt hen ikke mening for mig,« sagde Brown under valgkampen.

Som antydet af denne udtalelse er Scott politisk tro over for de republikanske mærkesager. Han har da også svoret, at han ser frem til at blive den 41. stemme i Senatet, som vælter præsident Barack Obama sygesikringsplaner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

William Styles

Det har altid undret mig at borgerlige politikere er populistisk, mens venstreorienterede politikere altid er idealistiske (se f.eks.: Obama kontra Scott Brown). Objektiv presse eller meningsavis?