Læsetid: 2 min.

Sri Lankas præsident vinder omstridt valg

Mahinda Rajapakse er blevet genvalgt som præsident i Sri Lanka. Den tidligere allierede, men nu glødende rival, Sarath Fonseka, nægter at anerkende resultatet
Den genvalgte srilankanske præsident Rajapakses tilhængere festede i går i hovedstaden Colombo.

Den genvalgte srilankanske præsident Rajapakses tilhængere festede i går i hovedstaden Colombo.

Dinuka Liyanawatte

28. januar 2010

Den siddende præsident i Sri Lanka, Mahinda Rajapakse, er klar til en ny valgperiode efter at have vundet tirsdagens præsidentvalg, der er det første i landet efter den mere end 25 år lange borgerkrig. Det sker efter en forholdsvis rolig valgdag, men også oven på en valgkamp præget af politiske stridigheder og vold.

Hovedudfordreren, den tidligere hærchef, men nu glødende rival, general Sarath Fonseka, er imidlertid langtfra tilfreds med valgafviklingen og vil klage over resultatet ad rettens vej. Efter at stemmerne var talt op, havde Rajapakse fået 57,9 procent mod Fonsekas 40,1.

»Dette er en sejr for folket. Jeg takker dem, der har stemt på mig, og dem, som ikke har. Jeg vil arbejde for dem alle,« sagde Rajapakse i går.

Ifølge Fonseka ville en sejr for folket have set ganske anderledes ud.

»Den entusiasme hos folket, som vi oplevede under valgkampen, er ikke afspejlet i dette resultat. Vi vil aldrig acceptere resultatet. Vi vil gå rettens vej mod det,« siger han efter nederlaget.

Medlemmer af Fonsekas politiske gruppering sagde før valget, at man vil gå på gaden i tilfælde af valgsvindel.

»At Fonseka nu vil gå til retten, er trods alt en mindre alvorlig trussel. Det er en proces, der vil tage lang tid, hvis der overhovedet kommer noget ud af den. Umiddelbart virker valgresultatet ret plausibelt,« vurderer ekspert i sydasiatiske forhold Stig Toft Madsen.

Fremstod som helte

Man skal ikke mange måneder tilbage, før forholdet mellem de to rivaler var langt mere forsonligt. I maj sidste år fremstod de således som helte efter at have nedkæmpet De Tamilske Tigre (LTTE) i det nordlige Sri Lanka. Men siden er der slået alvorlige skår i deres forhold - blandt andet som følge af et indbyrdes magtspil og beskyldninger mod Rajapakse for nepotisme.

Blandt andet har Fonseka beskyldt sin modpart for at have taget patent på valgdækningen på nationalt tv.

På valgdagen udkommanderede Rajapakse desuden omkring 100 soldater til at omringe det hotel, hvor Fonseka befandt sig. Officielt var begrundelsen, at Fonseka havde slået sig ned på hotellet med desertører fra hæren. Fonseka mente på sin side, at aktionen var et forsøg på at dræbe ham.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu