Læsetid: 2 min.

Syv venstresko stjålet

Efter millionrøverier af pengetransporter har den kriminelle underverden kastet sig over et nyt tema, som må kunne inspirere de verdenskendte svenske forfattere
Ingen kender årsagen til, at vi udstiller højreskoen, mens svenskere udstiller ventrefodsmodellen. Her en typisk svensk dyr herresko.

Ingen kender årsagen til, at vi udstiller højreskoen, mens svenskere udstiller ventrefodsmodellen. Her en typisk svensk dyr herresko.

7. januar 2010

Et af de besynderligste tyverier i nyere skandinavisk kriminalhistorie fandt sted i det nye år i Malmø. Avisen Sydsvenskan kunne berette, at det skånske politi havde anholdt to mænd i et indkøbscenter i det centrale Malmø, hvor de var i færd med at stjæle syv dyre sko. Ikke syv par sko, men syv venstresko. Højreskoene lod de være. Dette var i sig selv gådefuldt. Stjal de skoene til en enbenet mand eller hvad? Hvorfor risikere bøde eller fængselsstraf for noget så beskedent som et skotyveri?

Det vakte stor undren hos politiet, der dog hurtigt fik opklaret det tilsyneladende mysterium. Der var tale om organiseret kriminalitet, og Sydsvenskan kunne tilmed fortælle, at noget så uhørt som en international skoliga dermed var sprængt.

En trussel

Det organiserede og internationale består i, at det var tyvenes agt at drage over grænsen til København for her at stjæle højresko af samme mærke, i øvrigt ikke billige sko, men dyre sko, som hvis de blev forenede til par, ville repræsentere en værdi af 10.000 svenske kr. Ifølge avisen var det ikke første gang, nogen havde forsøgt sig i genren. Det viser sig nemlig, at der i svenske skobutikker er tradition for, at man udstiller venstresko, mens det i danske udstiller højresko.

Umiddelbart er det uigennemskueligt, hvad denne forskel fortæller om nationalkarakteren i vore to lande, men svenskerne har altid været mere kontrære end os.

Politiske motiver kan ikke udelukkes. Svenskerne har altid været mere politisk korrekte end danskerne, lidt mere venstresnoede, og det kan have betinget deres valg. Eller også gør de det bare for at drille.

Tyveriet kommer kun en måned efter, at et andet skotyveri fandt sted. I Lund gik en mand ind i en skobutik og afprøvede et par brune sko til 1.000 svenske kr. Da ekspedienten vendte sig for at oplyse om prisen, var kunden gået - med de dyre sko på. Senere samme dag blev et skotyveri forpurret i en butik i parallelgaden. Tyven var på vej ud i et par sko til 1.300 kroner, men blev tilbageholdt af personalet og tvunget til at aflevere skoene. Han slap for videre tiltale og fik lov at gå - i sine gamle sko.

Man kan undre sig over, at tyvene i Malmø, to modne mænd i 50-årsalderen, ikke har større ambitioner end at stjæle sko med alt det bøvl, det indebærer, når man skal gå rundt i København og lede efter mager. Læg hertil transportomkostningerne.

De verdensberømte svenske krimiforfattere har nu fået ammunition til nye, originale plot, og under alle omstændigheder er sproget blevet beriget med et nyt ord: Venstreskosliga.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu