Læsetid: 1 min.

USA-ambassadør: Karzai duer ikke

USA's ambassadør i Afghanistan mener ikke, at den afghanske præsident, Hamid Karzai, er en partner, som Vesten skal satse på. Han er en "upassende" partner
USA's ambassadør i Afghanistan mener ikke, at den afghanske præsident, Hamid Karzai, er en partner, som Vesten skal satse på. Han er en "upassende" partner
Udland
26. januar 2010

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, er ikke en mand, som USA og andre vestlige lande skal satse på i et længere perspektiv. Det har USA's ambassadør i Afghanistan, Karl Eikenberry, skrevet i diplomatiske indberetninger hjem til det amerikanske udenrigsministerium.

- Præsident Karzai er ikke nogen passende strategiske partner, skriver Eikenberry direkte i sin vurdering og fortsætter:

- Offensiven mod oprørerne forudsætter, at den politiske ledelse i Afghanistan er i stand til at tage ansvar og udøve sin magt i retning af målet om et sikkert, stabilt og fredeligt Afghanistan. Men Karzai fortsætter med at fralægge sig ansvaret, skriver Eikenberry.

Han vurderer, at Karzai og de folk, han arbejder sammen med i regeringen i Kabul, slet ikke er interesseret i, at USA og andre vestlige lande forlader Afghanistan.

Oplysningerne bliver offentliggjort før første gang i avisen The New York Times tirsdag. Mindre dele af ambassadørens vurderinger af Karzai og situationen i Afghanistan, der er indberettet 6. november, har tidligere været lækket til pressen.

Ambassadør Karl Eikenberry er desuden imod, at USA sender flere soldater til Afghanistan, sådan som chefen for de amerikanske styrker, Stanley McChrystal, foreslog i efteråret i fjor og fik igennem.

- Flere soldater fører til, at det var endnu længere, før Afghanistan selv kan klare sikkerheden. Desuden bliver det meget svært, om ikke helt umuligt at få vore styrker hjem inden for en rimelig tid, hedder det i Eikenberrys indberetning.

Han skriver, at flere udenlandske soldater blot vil gøre Afghanistan endnu mere afhængig andre lande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Svend E Kristensen

Når! - men så må vi jo have en anden marionet at spille med. Det er også satans, at folk selv vil styre i deres eget land. Kunne de ikke vise lidt taknemmelighed i stedet for?

Bernhard Dragsbjerg

Ja, hvad fanden ligner det! Utaknemmelige skarn.

Thomas H. Pedersen

Ja han vil have at vi bliver i Afghanistan i stedet for at tage ansvar for sit eget land..
Godt at i støtter flere soldater til Afghanistan og de skal blive der indtil der er nogen som er villige til at rydde op og tage ansvar iblandt afghanere.
Tak skal i have...

Danskere brokker sig kun for at brokke..

Heinrich R. Jørgensen

Karl Eikenberrys vurdering forekommer at være både nøgtern og fornuftig. Hvad man også burde forvente af en ambassadør.

Der er også en anden, der ikke dur' og det er Søren Gade.

Med to "møgsager" indenfor kort tid er den ellers besindige jyde ude at skide.

Auditørkorpets undersøgelse af omstændighederne omkring oversættelsen af "Jæger-bogen" lader stadig vente på sig. Forløbigt er aben havnet ved Forsvarsministeriets departmentschef Lars Findsen. Peger han på sin Chef - ministeren?

Det allersidste søm i kisten blev slået i med afsløringen af Søren Gades pressechef lækage af en FORESTÅENDE udsendelse af et hold jægersoldater. En livsfarlig lækage der, trods udvidet tavshedspligt, blev lækket til pressen og efterfølgende offentliggjort af en tv-station.

Omgiver ministeren sig med idioter som medarbejdere? - eller - står han, måske mere plusibilt, selv bag disse forsøg på at omskrive sin jobbeskrivelse til noget med mere Blackadder i?

Sig noget Søren Gade eller gå af!