Nyhed
Læsetid: 2 min.

Valg udsat i Afghanistan

Den afghanske valgkommission har udsat et kommende parlamentsvalg fra maj til september. Afghanistan mangler penge, og sikkerheden er ikke god nok
Valget til Afghanistans parlament (billedet) er blevet udskudt i fire måneder og kan nu først gennemføres den 18. september.

Valget til Afghanistans parlament (billedet) er blevet udskudt i fire måneder og kan nu først gennemføres den 18. september.

Udland
25. januar 2010

Et planlagt valg til Afghanistans parlament er udskudt i fire måneder. Det besluttede landets centrale valgkommission i Kabul i går.

Valget skulle være afholdt den 22. maj, men valget bliver nu i stedet gennemført den 18. september.

Årsagen er ringe sikkerhed, organisatoriske problemer og mangel på penge til at gennemføre valget.

Valget blev fastlagt i begyndelsen januar, selv om en række vestlige lande var bekymret over sikkerheden og ikke mindst det elendige valgsystem.

Præsidentvalget i fjor blev af observatører betegnet som en parodi med omfattende svindel med stemmesedler og snyd under optællingen.

En række lande har krævet, at hele valgsystemet laves om, så muligheden for svindel reduceres.

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, har tidligere talt for, at parlamentsvalget bør holdes i maj trods massive problemer og kritik fra mange af de lande, som støtter Karzai, blandt andre USA, Tyskland og Storbritannien.

Med kommissionens beslutning er en vigtig kilde til spænding mellem Karzai og hans udenlandske støtter fjernet.

Vestlige lande siger, at endnu et valg med svindel og efterfølgende tvivl om resultatet vil være til stor skade for indsatsen for at skabe stabile politiske og økonomiske forhold i det fattige sydasiatiske land.

»Valget er udskudt på grund af manglende penge, logistiske problemer og uvished omkring sikkerhed,« sagde chefen for valgkommissionen, Fazil Ahmad Manawi.

FN stiller krav

Nordmanden Kai Aide, der er FN's repræsentant i Afghanistan, hilser beslutningen velkommen. Han siger, at det giver de forskellige institutioner, som er involveret i valget, bedre tid til at forberede valgprocessen.

»Det giver også mulighed for at tage ved lære af de erfaringer, som kan hentes fra præsident- og lokalvalget sidste år,« sagde Kai Aide.

Alle valg i Afghanistan siden 2001 er finansieret af udlandet via FN. Valgkommissionen siger, at et valg koster i omegnen af 630 millioner kroner. Men FN har sagt, at pengene ikke bevilges, før der er sket omfattende udskiftninger i valgkommissionens ledelse.

Afghanistan afholdt sit første valg til parlamentet i 2005. I henhold til forfatningen skal valget afholdes senest en måned før de siddende parlamentarikeres valgperiode udløber. Det sker i juni.

Det er ikke afklaret, hvad der skal ske mellem juni og til det nye parlament tiltræder.

ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her