Nyhed
Læsetid: 3 min.

X Factor breder sig til Westminster

Britiske partiledere skal for første gang nogen-sinde debattere live på tv forud for næste valg
Udland
2. januar 2010

LONDON - Skaberen af det populære talentshow X Factor, britiske Simon Cowell, har tilbudt at peppe den kommende britiske valgkamp op med en politisk version af showet, der trak 19,1 mio. seere til skærmen for at overvære finalen i forrige uge - næsten en tredjedel af befolkningen. Og hvem kan sige nej til så - potentiel - massiv vælgerkontakt? I hvert fald ikke lederne af Storbritanniens største partier, der i denne uge indgik en aftale med tre britiske tv-stationer om tre 90-minutter lange tv-debatter i forårets parlamentsvalgkamp.

»Disse debatter vil skrive historie alene ved at finde sted - de vil hjælpe til med at afgøre, hvem der skal indtage Nummer 10, og hvilke politikker de vil føre,« skriver en begejstret Nick Robinson, der er BBC's politiske kommentator, på sin blog.

Det er et første gang nogensinde, at de britiske partiledere er blevet enige om at debattere ansigt til ansigt på tv. Tidligere forsøg på at skabe live-transmitterede debatter strandede på grund af uenighed om, hvem der skal have lov til at deltage - skulle formanden for det tredjestørste parti, Liberaldemokraterne, for eksempel inviteres med trods hans ringe chance for at blive landets premierminister?

Nervøsitet i krogene

Tidligere britiske premierministre har argumenteret imod tv-debatterne med henvisning til, at den ugentlige debat i parlamentet, 'Spørgsmål til premierministeren', der tv-transmitteres, dækker behovet. Andre kritikere mener, at de tv-transmitterede valgkampsdebatter fører til en personfikseret, amerikaniseret valgkampstil, der passer dårligt ind i det britiske system, hvor vælgerne stemmer på lokale parlamentsmedlemmer frem for en præsident.

Omvendt har tilhængerne argumenteret for, at live-debatter i USA og andre lande, såsom Danmark, er med til at engagere befolkningen og højne interessen for politik - noget der er hårdt brug for i Storbritannien, hvor valgdeltagelsen normalt er lav, og hvor udlægsskandalen har fået befolkningens mistillid til politikerne til at nå nye højder.

Resultatet af de månedlange forhandlinger på højeste niveau er blevet, at tv-stationerne ITV, Sky TV og BBC hver bringer en tematisk debat med lederne af Labour, de konservative og Liberaldemokraterne. Mindre partier såsom de Grønne, det EU-skeptiske UKIP, de skotske nationalister SNP og højrepopulisterne BNP er blevet udelukket, men regionale tv-debatter vil blive sendt på de lokale kanaler. Disse partier er imidlertid rasende og overvejer at lægge sag an for diskrimination. De tre partiledere, Gordon Brown, David Cameron og Nick Clegg er alle - udadtil - begejstrede.

»Jeg tror, de vil hjælpe med at oplive vores demokrati, jeg tror, de vil hjælpe med at svare folks spørgsmål, jeg tror, de vil krystallisere debatten om de forandringer, dette land har behov for,« siger Cameron, mens Clegg kalder det for »en mulighed for at begynde at genengagere befolkningen i politik«. Premierministeren kalder debatterne en mulighed for at diskutere de »store valg, som landet står overfor«.

I kulisserne er de politiske rådgivere imidlertid opmærksomme på, at der er en risiko ved debatterne - hvilket de tre involverede tv-stationer vil minde dem og befolkningen om op til debatterne gennem små reklamefilm, der viser afgørende øjeblikke i amerikanske valgkampe. Bl.a. det tidspunkt, hvor den aldrende Ronald Reagan jokede med, at han ikke ville udnytte sin modstander, Walter Mondales, unge alder og mangel på erfaring.

Det er især de konservative, der er bekymrede. Ifølge den seneste meningsmåling fører partiet med ni procentpoint, og nogle partimedlemmer frygter, at forspringet - der skal vokse til mindst 12 procentpoint for at sikre en flertalsregering - i stedet sættes over styr, hvis det lykkes Brown at spille på sin erfaring i en økonomisk usikker tid.

»Gordon Brown er blevet givet en redningsplanke med disse tv-debatter, netop som han var på vej mod et massivt nederlag. De vil også give Nick Clegg et stort skub. Han vil få en status, som det tredje parti i britisk politik aldrig har haft før. Jeg håber, at det konservative hovedkvarter ikke kommer til at fortryde denne beslutning,« siger Tim Montgomerie, redaktør for hjemmesiden ConservativeHome, til The Guardian.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her