Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ældreråd skal holde Taleban væk

En hurtig magtoverdragelse til lokalt ældreråd og synlige forbedringer skal holde Taleban fra en generobring af byen Marjah, som det amerikanske militær kaldte 'den sidste store Taleban-bastion'
Udland
16. februar 2010

»Taleban har forladt området«.

Sådan sagde Aminullah Patiani, en højtstående af-ghansk general efter Operation Mushtarak direkte oversat til Operation Together havde fordrevet Talebankrigere, som havde forskanset sig i Marjah. Det skete efter tre dages amerikanskledet storoffensiv i Nad Ali-området.

Flere afghanske generaler peger på, at operationen stort set er overstået. Enkelte steder er det talebanske flag allerede erstattet med det af-ghanske sort-rød-grønne flag. Ifølge FN's talsmand for operationen, Jeff Lothin, så er den nu i sin 'opklaringsfase'.

Det betyder nedkæmpelse af resterende talebanreder.

Nu gælder det ifølge Af-ghanistan-ekspert ved Forsvarsakademiet, Peter Dahl Thruelsen, om at sikre, at Talebankrigerne ikke stille og roligt infiltrerer byen og efterfølgende sætter sig på magten.

En disciplin, fortrængte Taleban-krigere tidligere har haft held med, når allierede styrker har erobret et område, erklæret det sikkert og så forladt det igen. Derfor er de allierede styrker - og især amerikanerne - i dag langt mere opmærksomme på, hvad der sker, når de forlader et område.

»Amerikanerne vil garanteret kigge på deres positive erfaringer fra Garmsier (landsby i Helmand-provinsen red.), hvor det lokale ældreråd hurtigt blev genindsat - bakket op af de allierede styrkers tilstedeværelse. Det har betydet ro i området, lokalbefolkningen er vendt tilbage, Taleban er blevet væk, og udviklingen er sat i gang,« siger Peter Dahl Thruelsen.

Tidligere har de allierede styrker været tilbøjelige til at overlade erobrede områder til lokalbefolkningen for hurtigt - og uden nok opbakning.

Skræmmeeksemplet er fra Musa Qala i 2007, hvor allierede styrker fordrev Taleban-krigere, indsatte et ældreråd og forlod Musa Qala.

Det benyttede Taleban sig af; de genindtog byen og henrettede en stor del af ældrerådet ved hængning, fortæller Peter Dahl Thruelsen.

Magten overdrages

Møder mellem det lokale ældreråd i Marjah og repræsentanter for den afghanske regering og amerikansk udsendte har allerede fundet sted. På begge sider af forhandlingsbordet bliver der stillet betingelser.

Betingelserne for de allierede styrker vil primært være, at Taleban ikke kommer tilbage.

Til gengæld kræver ældrerådet, at man i første omgang giver dem den militære styrke til at regere området. »Når amerikanerne rykker ind, så kommer de med langt flere ressourcer til det efterfølgende arbejde end de tidligere har gjort, så de har bestemt lært deres lektie«, siger Peter Dahl Thruelsen

Fra nu af kan man forvente, at de amerikanske styrker vil give sig i kast med at forbedre forholdene for indbyggerne, der handler om at genopbygge samfundet, siger seniorforsker Henrik Breitenbauch fra Dansk Institut for Militære Studier:

»Det er velkendt fra lignende situationer, at arbejdet med at sikre befolkningen el, vand og veje nu går i gang, og så handler det ellers om at skabe sikkerhed generelt for den lokale befolkning«, siger han.

12 civile dræbt

Operation Mushtarak var på forhånd varslet til borgerne i Marjah, og det fik de allierede styrker til at håbe på, at et varslet angreb ville holde civilbefolkningen inden døre og få en del af taliban-krigerne til at flygte inden angrebet.

En raket slog dog ned i et hus, det ikke var tiltænkt. Raketten dræbte 12 civile.

NATO beklagede den 'vildfarne' raket, mens den afghanske præsident, Hamid Karzai angiveligt skulle være rasende over tabet af de civile, og straks have beordret en undersøgelse om brugen af raketter. NATO har derefter uden videre suspenderet brug af den type raketter.

Peter Dahl Thruelsen tror dog ikke på sigt, at den vildfarne raket vil få den afgørende betydning for civiles tillid til de allierede styrker.

»Alle var klar over, at civile tab ikke kunne undgåes, og så længe NATO viser stor åbenhed og erkendelse, tror jeg stadig, at den civile befolkning har tiltro til de allierede styrkers arbejde«.

Obama planlægger at trække de første amerikanske tropper hjem fra Afghanistan i 2011. Til den tid vil vi stadig se amerikanske tropper i Marjah, forudser Peter Dahl Thruelsen.

Samtidig vil det lokale ældreråd formentlig få bemyndigelse til at udpege og bevæbne en lokal politistyrke, som skal være med til at beskytte mod eventuelle generobringsangreb fra Taleban, siger den danske Afghanistan-ekspert.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ku min bedstemor ha ordnet sagen med kaffe og klejner ?

Om ældrerådet har nogen som helst magt over de talebanske facister, kan nok fuldstændigt afvises. Taleban's økonomiske financiering findes stadig i udkanten af især det nordlige grønne område af Marjah, hvor det flyder med opiumsmarker, der som bekendt er en af talebans indtægtkilder.

På samme måde som nazisterne under andenverdenskrig, forsvinder denne facistorganisation ikke før taleban er helt forsvundet.