Analyse
Læsetid: 3 min.

Britisk politikerfråds endte som en mellemregning

En uafhængig gennemgang af beløb og kvitteringer skulle i går slå en dobbelt streg under regnskabet mellem de britiske parlamentarikere og skatteyderne efter den såkaldte udlægsskandale. Intet tyder dog på, at det sidste ord er sagt i sagen
Udland
5. februar 2010

LONDON - 1,2 mio. pund - eller 9,5 mio. kroner. Så mange penge har i alt 646 britiske parlamentarikere fra Underhuset hævet for meget i tilskud til dobbelt husførelse - som for over halvdelen af dem blev kanaliseret over i et ret så privat forbrug.

390 af de folkevalgte har krævet offentlige penge til så spøjse ting som: rensning af voldgrave, reparation af klokketårne og andehuse til private søer - udover deres retmæssige tilskud til ekstrabolig i London.

Det er vel at mærke tale om personer, der har råd til at bo på slotte og herregårde. Det har været dybt pinligt for de konservative, der forsøger at lancere sig selv som et moderne midterparti ved det kommende valg.

De 9,5 mio. kr. svarer til 24.359 kr. i gennemsnit pr. parlamentsmedlem, der har overtrådt reglerne - som nævnt i alt 390 - ifølge sir Thomas Leggs undersøgelse af den såkaldte udlægsskandale, der i går blev offentliggjort.

Ligegyldig hvordan man lægger sammen, trækker fra og dividerer, så er det rigtig mange penge. Og midt i den værste økonomiske krise siden 1930'erne er det ikke så underligt, at den britiske befolknings tillid til deres folkevalgte er styrtdykket til under nulpunktet.

Partierne græmmes

Thomas Leggs regnestykke blev fulgt af fordømmende ord. I den 200 sider lange rapport kalder han »tilskudsordningen til sekundære hjem for dybt mangelfuld«. Han kaldte reglerne for vage og sagde, at der var mangel på »gennemsigtighed« og en »ærbødighedskultur«, som har gjort, at embedsmændene undlod at stille spørgsmål til parlamentsmedlemmerne - og krævede tilbagebetaling.

Efter offentliggørelsen af den tidligere embedsmand sir Thomas Leggs rapport i går lød der opfordringer fra partilederne om, at de menige medlemmer bider tænderne sammen og punger ud, så 'Operation genopbygning af befolkningens tillid' kan begynde.

Ingen af de politiske partier ønsker at få mere fokus end absolut nødvendigt på deres medlemmers urimelige høje hævede beløb.

Labours kulturminister Barbara Follett, der er gift med forfatteren og mangemillionæren Ken Follett, stod for gårsdagens ydmygelse af det britiske arbejderparti, da hun fik den største regning af alle. Hun skal betale 42.458 pund (362.000 kr.) tilbage til skatteyderne.

Politikerne brokker sig

Ingen tvivl om, at det vil være i alle partiers interesse, hvis parlamentarikerne accepterede, at dommen er faldet. Men reaktionerne fra Westminster gjorde det imidlertid klart fra morgenstunden, at det langt fra bliver udfaldet.

Ord som »sjusket, doven, inkompetent og ulogisk« blev påhæftet Legg-rapporten, der oprindeligt krævede, at parlamentarikerne tilbagebetaler 1,2 mio. pund (9,5 mio. kr.). Dette blev imidlertid reduceret med 185.000 pund (1,7 mio. kr.) af dommer sir Paul Kennedy, der havde fået til ansvar at vurdere klager over Leggs afgørelser.

Parlamentarikernes hovedanke - delvist bakket op af dommer Kennedy - er, at Thomas Legg med tilbagevirkende kraft har fastsat grænser for, hvor meget parlamentarikerne kunne hæve til f.eks. rengøring af hjemmet og havearbejde.

Men der er også beskyldninger om, at han har stillet spørgsmål om huslån til medlemmer, der ikke ejede et hus og krævede penge tilbagebetalt for leje fra personer, der ikke havde boet til leje.

Hvad end rapporten er mangelfuld eller ej, er resultatet imidlertid, at det, der skulle have været en fed facitstreg under regnestykket mellem parlamentarikerne og skatteyderne, faktisk kun ender som en mellemregning.

De kommende faser i farcen vil være:

•1) individuelle parlamentarikeres fortsatte afprøvning af Leggs krav om tilbagebetaling og måske nægtelse af at betale beløbene tilbage.

•2) parlamentets afstemning om godkendelse af rapporten senere på måneden,

•3) vedtagelsen af nye regler for håndtering af parlamentsmedlemmernes retmæssige tilskud.

Ryger ud ved næste valg

Der er ikke meget, der tyder på, at nogle af disse kommende kapitler i udlægsskandalen vil udgøre det vendepunkt, der skal til for at forny systemet og samtidig forsikre borgerne/vælgerne om, at deres penge bliver brugt bedst muligt på skolelokaler, plejehjem, veje og sygehuse frem for de griske politikeres luksusboliger.

Det eneste håb er det kommende valg. De mest ekstreme misbrugere har fået besked på, at de ikke behøver at få taget portrætbilleder til valgplakaterne.

Mange andre har allerede besluttet sig for frivilligt at trække sig ud af politik, inden vælgerne får mulighed for at afgive deres dom over dem. Andre vil stille op, men tabe deres mandat. Når det lægges sammen med den gruppe af parlamentsmedlemmer, der af alders- eller familiemæssige årsager træder tilbage ved valget, vil omkring 325 parlamentsmedlemmer blive udskiftet ved det kommende valg. Det er den største udskiftning siden Anden Verdenskrig. Med så meget nyt blod, er der en rimelig chance for, at misbrugskulturen bliver fortyndet så meget, at genopbygningen af befolkningens tillid kan starte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her