Nyhed
Læsetid: 3 min.

Britisk regering krævede tortur-kritik fjernet

Den britiske regering overbeviste dommerne i tortursag om at fjerne kritik af den britiske efterretningstjeneste MI5
Udland
12. februar 2010

LONDON - Den britiske udenrigsminister, David Miliband, kom i går under fornyet kritik, da det kom frem, at det var lykkedes udenrigsministeriets topjurist at få fjernet det, der med hans egne ord var en »usædvanlig fældende kritik« af den britiske efterretningstjeneste MI5 fra en dom tidligere på ugen.

I et lækket brev fra udenrigsministeriets topjurist, Jonathan Sumption, til den ledende dommer i sagen fremgår det, at de tre dommere i deres oprindelige udkast til sagens afgørelse havde konkluderet, at MI5 ikke havde respekteret menneskerettighederne, bevidst havde vildledt parlamentet, og at der var en »fortielseskultur«, som underminerede regeringens forsikringer om dens handlemåde.

Den knusende kritik var en del af dommen, der onsdag tvang David Milibands udenrigsministerium til at offentliggøre syv sammenfattende afsnit af hemmeligstemplede CIA-rapporter, der konkluderede, at den britiske efterretningstjeneste fra starten af Binyam Mohameds fængsling i Pakistan i 2002 var klar over, at han blev udsat for søvnberøvelse, truet med rendition (bortførelse, red.) og andre metoder, der påførte ham »betydelig mental stress og lidelse«. Ikke desto mindre leverede MI5 spørgsmål og efterretninger om Mohamed til amerikanerne og var i dommens ord »involveret i (den) mishandling og tortur, som han blev udsat for, mens han var i de amerikanske myndigheders kontrol.«

Dommerne var imidlertid gået betydeligt længere i deres fordømmelse af det, de konkluderer, var »i modstrid med de forpligtigelser om afhøringsteknikker, som den britiske regering accepterede i 1972«.

Brodne kar

Ifølge det lækkede brev fremgår det, at Jonathan Sumption advarer dommerne om, at hans hårde kritik af MI5 vil blive fortolket af offentligheden, som om MI5 som organisation ikke respekterer menneskerettighederne og ikke har frasagt sig »tvangs-afhøringsteknikker«. Sumption beskriver dommernes ordvalg som værende »en usædvanlig fældende kritik af hele efterretningstjenestens ærlighed«. Hans pointe er, at der er tale om enkeltstående brodne kar, og at denne sag ikke er »karakteristisk for hele tjenesten«. Brevet henviser til en efterretningsagent kaldet Vidne B, som skulle være personen, der interviewede Binyam Mohamed i Pakistan i 2002 efter at have fået udleveret 42-siders materiale fra CIA om dens behandling af, viden om og mistanker imod den britiske borger. Vidne B har tidligere vidnet i sagen og efterforskes i øjeblikket af Scotland Yard. Sumption skriver i brevet til dommerne, at den fokus, der efter alt at dømme vil blive på deres kritik, vil »være stærkt skadelig i forhold til en eventuel straffesag, som kunne følge senere, lige som den kan skade den igangværende sag rejst mod den britiske regering af blandt andre Binyam Mohamed«.

Han tilføjer også, at dommerne ikke har været i en position, hvor de kan afgøre, om der er et »systematisk« problem med MI5's afhøringsregler, og at offentliggørelse kan føre til et »sammenbrud uden fortilfælde i relationerne« mellem retsvæsenet og regeringen.

Udenrigsminister David Miliband afviste i går, at hans ministerium havde forsøgt at manipulere dommerne til at fjerne kritikken.

»Der er en følelse af desperation blandt dem, som vil gøre en helt korrekt og fuldstændig åben fremgangsmåde over for retten til en slags usædvanlig fremgangsmåde,« sagde Miliband i går.

Mohameds advokat, Clive Stafford-Smith, mener imidlertid, at hele sagen afspejler, at »de er bekymrede for offentlig forlegenhed«.

Efter at en række britiske medier og borgerretsorganisationer i går skrev til dommerne og klagede over ændringen, besluttede retten, at de tre dommere i dag skal mødes og genoverveje, om alle eller dele af de 21 linjers kritik fra det oprindelige udkast, alligevel skal offentliggøres.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her