Læsetid: 3 min.

EU fratager Sri Lanka handelsfordele

Sri Lanka overtræder systematisk menneskerettighederne. Nu fratager EU landet de fordelagtige handelsaftaler, der hidtil har sikret det fattige land adgang til Vestens markeder. Regeringen i Colombo beroliger med, at Kina vil redde landets økonomi
Sri Lanka overholder ikke en række internationale konventioner om menneskerettigheder, og arbejderne i landet har heller ikke de rettigheder, de bør have. Derfor har EU nu besluttet, at Sri Lanka ikke længere er berettiget til en fordelagtig handelsstatus på de europæiske markeder.

Sri Lanka overholder ikke en række internationale konventioner om menneskerettigheder, og arbejderne i landet har heller ikke de rettigheder, de bør have. Derfor har EU nu besluttet, at Sri Lanka ikke længere er berettiget til en fordelagtig handelsstatus på de europæiske markeder.

Lakruwan WANNIARACHCHI

8. februar 2010

I kølvandet på tsunamien blev Sri Lanka tildelt en særlig fordelagtig handelsstatus på de europæiske markeder. For at hjælpe landet med genopbygning og sikre langsigtet udvikling fik Sri Lanka plads i den såkaldt GSP+-ordning. Den har til formål at hjælpe udviklingslandene til at komme ind på markederne i de industrialiserede lande ved at fritage dem for told, primært på industriprodukter.

I fredags måtte landet så vinke farvel til det privilegium. En undersøgelse af blandt andet menneskeretsforholdene i det borgerkrigshærgede land blev skudt i gang i slutningen af 2008, og konklusionen var i sidste uge klar:

Sri Lanka overtræder en række internationale konventioner om menneskerettigheder og arbejdsrettigheder, og der har ikke været gjort en tilfredsstillende indsats for at rette op på det.

»Der har ikke været egentlige forbedringer og den srilankanske regering har være meget usamarbejdsvillig. Nu viser EU, at man faktisk mener det, når man betinger handelsfordele af, at landene også overholder de basale rettigheder,« siger Sri Lanka-ekspert Mikkel W. Kaagaard.

»Der er nok ikke nogen, der er overrasket over, at det endte her. Men det er problematisk, at det ikke skete tidligere,« siger Mikkel W. Kaagaard med henvisning til det netop overståede præsidentvalg, hvor hard-lineren Mahinda Rajapakse sikrede sig endnu en seksårig embedsperiode.

Mikkel W. Kaagaard mener, at det kan blive meget alvorligt for Sri Lankas økonomi. Ikke mindst for tekstilindustrien, der er underlagt hårde globale konkurrencevilkår.

»Det kan ende med, at den sektor helt kollapser,« advarer han.

Konsekvenser

Sri Lanka betaler i dag ingen moms på eksport af tøj til Europa. Ifølge beregninger vil landets producenter om et halv år skulle betale mellem 10-12 procent.

Europa er uden sammenligning Sri Lankas største handelspartner, og eksporten til unionen udgør 37, 5 procent af landets samlede udlandshandel. Der er mellem 200.000-300.000 ansat i tekstilindustrien.

Det frygtes, at omkring 100.000 job kan ryge som følge af den nye status.

»Det kan i sidste ende betyde, at Sri Lanka igen står tilbage med the som den primære eksport. Og så vidt jeg ved, har dens pris været stort set uændret i 30 år,« siger Kaagaard.

Uændret

Regeringen i Colombo tager udadtil sagen med ophøjet ro, men kritiserer undersøgelsen.

I foråret 2009 fik regeringsstyrker nedkæmpet De Tamilske Tigre (LTTE) og afsluttede således efter en hårdhændet offensiv den borgerkrig, der med varierende styrke har buldret i et kvart århundred.

Regeringen i Colombo har givet udtryk for, at den er uforstående over for EU's beslutning.

»Forholdene har ændret sig betydeligt, siden undersøgelsen blev gennemført,« sagde Sri Lankas EU-ambassadør Ravinatha Aryasinha til AFP.

Mikkel W. Kaagaard anerkender, at forholdene for øens beboere er blevet bedre af den simple grund, at der ikke længere er krig. Men når det kommer til den generelle menneskeretssituationen og den tvivlsomme omgang med demokratiske spille-regler, mener har ikke at kunne se tiltag til forbedringer.

»Så sent som i sidste uge forlængede de undtagelsestilstanden, og landet har en antiterrorlovgivning, der er helt ekstrem. Reelt har politi og militær helt fri hænder til at gøre, hvad de har lyst til, og der er stort set ikke andet end et par lavt rangerede soldater, der er blevet straffet for de mange veldokumenterede brutaliteter mod tamilere.«

Strategisk

Men ifølge Mikkel W. Kaagaard er regeringen tilsyneladende ikke så presset af situationen.

»Det skulle ikke undre mig, om det faktisk lykkes dem at vende det til deres fordel. De kan sige: Vi er de rigtige nationalister, der siger fra over for pres udefra,« forudser Mikkel W. Kaagaard.

Han fortæller, at regeringen flere gange har antydet, at den kan kompensere for tabet ved den nye told. Og så er der en anden stor spiller, som har fået stigende betydning i Sri Lanka: Kina.

»Regeringen henviser til, at Kina vil hjælpe landet gennem krisen. Om det er rigtigt eller ej, så er det i hvert fald oplagt, at Kina udviser en enorm interesse i Sri Lanka - ikke mindst som mellemstation på vej til Afrika. Sri Lanka har en række strategiske havne - f.eks. Tricomalee i det østlige Sri Lanka, der kun er blevet endnu mere interessante, efter at borgerkrigen i området er stoppet,« fortæller Mikkel W. Kaagaard, der fastslår:

»Det her kan blive en del af det store spil om indflydelssfære i regionen. Sri Lanka har fået nye venner, der kan bruge landet til noget, herunder Kina, Pakistan og til en vis grad Iran. Det kan virke noget absurd, at de lægger sig sådan ud med deres primære handelspartnere, men tiden er en anden.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Kristensen

Dette er en meget bekymrende udvikling, på flere planer. Jeg skriver fra Colombo i øjeblikket (er i Sri Lanka 4 gange om året med arbejde) og her er reaktionen ganske klar:

- Sri Lanka og regeringen har gjort en heltemodig indsats mod de onde, onde LTTE forrædere og enhver kritik af forholdene i flygtningelejrene er udelukkende støtte til terror.

- EU er påvirket af de mange tamilske flygtninge og deres løgne og regeringen herude - naturligvis bakket op af de regeringskontrollede medier - viser stor styrke ved ikke at lade sig påvirke. De vil desværre utvivlsomt kunne slå mønt af presset frem til parlamentsvalget senere på foråret.

- Tamilerne har det fint. Ikke noget der. De sidder kun lige midlertidigt i lejre mens vi af vores hjerters godhed genopbygger deres områder. At vi samtidig fylder omåderne med Sinhalesere fra andre dele af øen er kun godt for integrationen.

- Kinas interesse i Sri Lanka er åbenlys; de forsøger at omringe arvefjenden Indien. Indernes paranoia er velbegrundet og klart voksende.

Sri Lankas økonomi SKAL på fode igen efter borgerkrigen, og det kan ikke ske med the. Udover tekstileksporten er deres store satsning turisme, og her skal der ikke megen menneskerettighedsdebat til før de store grupper - helt forståeligt - vælger Thailand eller andre destinationer i stedet.

Martin Kristensen

Hov...punkt 4 omkring Kina er naturligvis ikke reaktionen herude, men min kommentar til Kinas politik. Bare så der ikke er tvivl!

@ Ib Ling

Nej, hvor dygtigt. Du tror på hvad singalesiske nationalister siger om behandlingen af tamilere i Sri Lanka.

Det kan godt være at dine 4 rejser om året til Sri Lanka er dejlige, men jeg sætter mere pris på tamilske liv og menneskerettigheder.

Og før du siger at tamilere kommer fra Indien, og at Sri Lanka er singaleserland, så husk lige tamilere er et dravidisk folkeslag der både har levet i Indien og Sri Lanka.

Lidt ligsom danskerne der både lever på Fyn, Sjælland og Nordtyskland (Jylland) :D

Singaleserne er et indoeuropæisk folkeslag der sikkert har levet der i årtusinder, men de er næppe "de indfødte".

Højkaste hinduer i Nordindien har i den grad manipuleret med historien om det Indiske subkontinent og har endda bildt europæsike historikere ind, at det indoeuropæiske sprogæt (og genetiske sammenhænge mellem Europæere og Indere) stammer fra Indien.

Dette er ikke sandt, da latin og græsk har visse Indoeuropæiske træk, der er væsentligt ældre end sanskrit og pali.

Singaleserne har forresten selv brændt et tamilsk bibliotek ned, som dog også fungerede som en af de vigtigste arkiver for tamilsk historie i Sri Lanka.

Adskillelige oldgamle tamilske templer er ligepludselig blevet til buddhistiske templer i takt med den srilankanske hærs fremrykning.

Dravidiske tamilere er efterkommere af folk der oprindeligt levede på Det Indiske Subkontinent og Sri Lanka, og som mindede meget om de australske aboriginals i udseende og sprog.

Personligt tror jeg godt på en ægte fred i Sri Lanka, hvor de tamilske rettigheder respekteres. Men hvis dette skal lykkedes, så kræver det at omverdenen presser på, og der er det godt EU går forrest.

Kilder:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8543296
http://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Aryan_migration
http://en.wikipedia.org/wiki/Tamil_people

Det skal lige nævnets at i lingvistiske og indologiske sammenhænge referer "aryan" eller "arisk" ofte til indoeuropæisk eller indoiransk.

Og da jeg linker til wikipedia: Singaleserne er utrolig dygtige til cyberpropagand, så artiklerne er ofte manipuleret midlertidigt, før der bliver rettet op på det.

Martin Kristensen

Hej du - før du skruer sarkasmen for højt op, så læs venligst mine indlæg igen. Jeg tror ikke en ski... på hvad regeringen etc. herude siger - jeg refererer hvordan EUs beslutning er blevet modtaget.

Hi ib Ling

du skrev,-
"Sri Lanka og regeringen har gjort en heltemodig indsats mod de onde, onde LTTE forrædere og enhver kritik af forholdene i flygtningelejrene er udelukkende støtte til terror"

Det er rent løgn..!
Det passer bare ikke.
4 gange besøg på Sri Lanka. ikke nok til at vide
60 år lang undertrykkelse mod tamiler af Singaleserne.

Den tamilske nationale befrielses-bevægelse
( LTTE ) blev født fra de undertrykkelse mod tamiler af Singaleserne. De (LTTE) er tamiler og repræsenter tamiler fra Sri Lanka nord-øst område. de ikke onde forrædere.

og du har aldrig besøgt i de flygtningelejrene. så du kender ikke forholdene i de lejrene. Hvordan kan du sige din mening om det.

DU lyver bare..ikke

Martin Kristensen

Du kan få samme besked som Ap Moh...læs igen, se hvad jeg skriver. Derefter kan du beskylde mig for at lyve hvis du har lyst.

Eftersom I ikke har dansk som modersmål er det naturligvis undskyldeligt at man ikke fanger alle nuancerne, men så burde man måske også være forsigtig med at springe op som trold af æske med de retoriske angreb.

Også selvom det er et følsomt emne.

@Ib Ling

Det må du undskylde. Skulle lige læse dit indlæg endnu en gang, før jeg forstod det :D

Angående Indien, Pakistan og Kina, så ligger deres støtte ubetinget hos singaleserne.

De få indere der kan se hvorfor Kina og Pakistan er Sri Lankas vigtigste allierede, og hvad der reelt sker med tamilere på Sri Lanka, bliver hurtigt stemplet som terroristsympatisører af den indiske elite og deres medier.

Den samme indiske elite vil en dag se Sri Lanka hjælpe Pakistan med balkaniseringen af Indien.

Chamara Bulathsinhala

Hej Ib Ling,

Du har sådan set fuldstænding ret i dit første indlæg. Det er nemlig sådan de fleste af landents befolkning ser på situationen og det er beklagelig. Dette skyldes flere årsager som f.eks, den stærke kontrol med pressen og misbrug af statsmedierne, ydelrigere har en misforstået patriotisme bredt sig blandt en stor del af singaleserne (landbefolkningen/bondestanden). Situationen minder om de serbiske nationalisternes magt i Serbien, som kastede landet ud i en ødeliggende intern og ekstern krig.

Demokratiet er på tilbagetog på Sri Lanka og den næste kamp vil være at få anstændigheden tilbage i Sri Lankansk politik. Dette vil kun ske når befolkningen kan blive oplyst og adgang til den frie presse.