Nyhed
Læsetid: 4 min.

EU's formand vil have mere økonomisk magt

Herman van Rompuy slår i hemmeligt notat til lyd for en omfattende koordinering af unions-landenes nationale økonomiske politikker
Herman van Rompuy slår i hemmeligt notat til lyd for en omfattende koordinering af unions-landenes nationale økonomiske politikker
Udland
11. februar 2010

Den nye formand for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, har med afsæt i den den finansielle krise, som for tiden ruller hen over eurozonen, lanceret et dristigt erobringstogt for at få magt over de nationale budgetter, afsløres det i et lækket dokument.

The Independent har fået indsigt i et hemmeligt tillæg til topmødeinvitation, som Van Rompuy har rundtsendt til EU's regeringsledere - det uformelle topmøde holdes i dag i Bruxelles. Som en overraskende tidlig og robust hævdelse af formandens autoritet over for de nationale regeringer og EU-Kommissionen, hedder det i notatet fra Van Rompuy: »Det Europæiske Råds medlemmer er ansvarlige for deres egne regeringers økonomiske strategi. De bør de også være på EU-niveau. Uanset om det kaldes koordinering af politikker eller økonomisk regeringsførelse, er kun Det Europæiske Råd i stand til at levere og fastholde en fælles europæisk strategi for mere vækst og flere job.«

»Krisen har afsløret vores svagheder«, erklærer Van Rompuy og tilføjer: »Budgetplaner, strukturreformprogrammer og indberetninger om klimaforandringer bør forelægges samlet for Kommissionen (Rompuys kursivering, red). Dette vil give et omfattende overblik.«

Store beslutninger på vej

En EU-kilde udlægger teksten således: »Det er blevet tydeligt for enhver, at denne økonomiske krise ikke kan løses af de enkelte medlemsstater, som når Tyskland kommer Grækenland til hjælp. Vi har brug for den samme slags mekanisme, som vi nu har pålagt Grækenland, til at observere og monitorere eurolandene. Tanken er altså at lægge alle europæiske økonomier ind under et overordnet tilsyn. Vi kan vente os, at der vil blive truffet store beslutninger i denne uge.«

Som et højest usædvanligt skridt valgte formanden for Den Europæiske Centralbank, Jean-Claude Trichet, at afbryde et møde for centralbankchefer i Sydney for at haste tilbage til Europa. Presset på euroen aftog herefter noget i takt med de styrkede forhåbninger til, at tilstedeværelsen af EU's ledende økonomiske politikere vil kunne berolige markederne.

Der er udbredte rygter om, at den franske og den tyske regering forbereder at undsætte Grækenland med en hjælpepakket. Den græske premierminister George Papandreou, skal i dag mødes med den franske præsident Nicolas Sarkozy.

Papandreous centrum-venstre-regering har bebudet en fireårig stramningsplan, der skal bringe landets enorme budgetunderskud under kontrol. Der er dog fortsat tvivl om planens chancer for vedtagelse. Som et næsten tragisk-komisk indslag gik Grækenlands skatteopkrævere i sidste uge i strejke, og i går var alle flyvninger ind og ud af Grækenland aflyst på grund af en strejke blandt flyveledere. Også hospitaler og skoler ventes strejkeramt.

Bekymringen for, at en afsmitningseffekt skal brede sig fra Grækenland til Spanien, Portugal, Italien og Irland er mærkbar i EU's højeste kredse og fremgår også tydeligt af Van Rompuys fortrolige notat: »Krisen har vist vores svagheder. Vores strukturelle vækstrate er for lav til skabe nye arbejdspladser og til at opretholde vores sociale systemer.«

Med henvisning til det faktum, at EU ikke har et instrument til at løse budgetmæssige kriser, der vedrører de enkelte medlemsstater, fortsætter Van Rompuy: »Den seneste udvikling i euroområdet understreger det presserende behov for at styrke vores økonomiske styring. I vores indbyrdes forbundne økonomier må vores reformer koordineres for at maksimere deres effekt.«

Den europæiske stabilitets-og vækstpagt og Maastricht-traktaten var udformet med henblik på at afværge den slags kriser, som eurozonen for øjeblikket oplever. Hjælpepakker blev på forhåd udelukket, i og med at traktaten gjorde det ulovligt for enhver nation til at overtage gæld for en anden.

Maastricht-reglerne - som pålægger medlemsstaterne at holde deres årlige budgetunderskud på 3 procent om året og deres samlede statsgæld på under 60 procent af BNP - blev fejet væk af finanskrisen. Selv under årene med højkonjunkturerne så flere nationer rutinemæssigt bort fra dem. Men fremover, fastslår Van Rompuy »vil vi fokusere på virkningen af de nationale politikker på resten af EU med særligt henblik på de makroøkonomiske ubalancer og divergenser i konkurrenceevne.«

'Åben brainstorm'

Finanskrisen rammer unionen på et tidspunkt, hvor EU's tre formænd hver især forsøger at positionere sig skarpere. Van Rompuy er permanent formand for Det Europæiske Råd (et ny post, der engang mentes skræddersyet til Tony Blair), mens den spanske premierminister, José Zapatero, er formand for Rådet for Den Europæiske Union, mens José Manuel Barroso er formand for Europa Kommissionen. Præsident Barack Obama afslog for nylig at deltage i et foreslået EU-USA-topmøde i frustration over at skulle håndtere denne forvirrende trojka.

Dagens topmøde vil blive holdt væk fra eurokraternes sædvanlige skanser, nemlig i Bruxelles' Solvay-bibliotek. »Van Rompuy ønsker at skabe en mere intim atmosfære, uden en hær af rådgivere,« siger en kilde. »Der er en mængde spændinger mellem medlemsstaterne lige nu, hvilket er grunden til, at han har besluttet sig til at få dem i tale i åbne og venskabelige omgivelser begyndende med aperitiffer. Idéen er at få en åbenhjertig brainstorming og høre alles tanker.«

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Madsen

Så kom der lidt mere frem om Bilderbergs planer om total ensretning inden for EU. Er det ikke ved at være på tide at få nogle forbehold på banen hvis vi skal undgå at magten forsvinder ud af landet ? Planen om at indføre en ny økonomi i form af co2-afgifter er jo kørt på vågeblus efter flop15 - så der vil bare komme tiltag efter tiltag til det lykkes.