Læsetid: 6 min.

EU's landbrugsstøtte i fare for at stige efter års kontrol med udgifterne

Efter Mariann Fischer Boels afgang som kommissær er de danskledede forsøg på at udfase EU's landbrugsstøtte på 380 mia. kr. kommet i modvind. Nye støttevenlige toner fra den kommende rumænske landbrugskommissær får bred opbakning i især Europa-Parlamentets landbrugsudvalg
Landbruget beskæftiger i procent ikke mange i de enkelte EU-lande, men landmænd og erhvervet har alligevel stor betydning i de enkelte nationale økonomier, og derfor vægtes det i valgkampe. Landbrug har også stor betydning i mange landes selvforståelse. Bønderne demonstrerer ofte for flere støttepenge i Bruxelles som her til mælk.

Landbruget beskæftiger i procent ikke mange i de enkelte EU-lande, men landmænd og erhvervet har alligevel stor betydning i de enkelte nationale økonomier, og derfor vægtes det i valgkampe. Landbrug har også stor betydning i mange landes selvforståelse. Bønderne demonstrerer ofte for flere støttepenge i Bruxelles som her til mælk.

Geroges Sobet

3. februar 2010

EU får ny landbrugskommissær præcis om en uge, den 10. februar, når rumæneren Dacian Ciolo afløser Mariann Fischer Boel. Høringen af den nye kommissær i Europa-Parlamentet viste, at hans holdninger på en række områder adskiller sig markant fra hans forgængers og ligger langt fra danske ønsker om en gradvis afvikling af landbrugsstøtten.

Fischer Boel har som kommissær i de seneste fem år stået i spidsen for en reform af den fælles landbrugspolitik, kaldet CAP, (Common Agricultural Policy), i retning af forenkling af støtten samt en reduktion. Således er det planen, at CAP'en i 2013 skal udgøre 39 pct. af EU's samlede budget (997 mia. kr. i 2009, red.) mod de nuværende 42 pct., hvilket er historisk lavt.

Fischer Boels linje har været populær i Danmark. Men reduktioner i landbrugsstøtten får langt fra opbakning overalt, hvad de såkaldte G-22 lande vidner om.

Med Frankrig i spidsen, som det land, der modtager mest i landbrugsstøtte fra EU, arbejder G-22 landene for at sikre, at der ikke bliver skåret i støtten. Med i alt 27 lande i EU kan opbakningen til den danske reformlinje i Ministerrådet med andre ord tælles på én hånd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mona Blenstrup

Man kunn ejo ogå satse på en bedre frem for en større produktion.

Lad andre verdensdele lave bulkvarer og så lad os i Danmark lave kvalitetsvarer med hensyn til både miljø, natur, dyrevelfærd og biodiversitet.

Lad os få fair trade i landbruget. Og ad os genvinde respekten for både dyr og mennsker.