Læsetid: 3 min.

FN: Iran tættere på atomvåben, end vi tror

FN's atomagentur siger for første gang, at der er grund til at frygte, at Iran måske er på vej til at have atommissiler. Iranerne fastholder, at deres atomprogram kun tjener civile formål
Udland
22. februar 2010

I en foruroligende ny advarsel siger FN's atomagentur i Wien (IAEA) for første gang, at der er grund til at frygte, at Iran kan være på vej til at have atommissiler.

Denne opdagelse, som er blevet lækket fra en rapport, der offentliggøres i næste måned, vil helt sikkert skabe bekymring for, om tiden er ved at løbe ud for at gribe hårdere ind over for Teheran, som i årevis har leget katten efter musen med Vesten ved at hævde, at landets atomanlæg udelukkende tjener civile formål, men samtidig ignorerer de FN-resolutioner, som kræver, at Iran indstiller sine aktiviteter med berigelse af uran.

Israel har åbent advaret om, at landet ikke kan udelukke muligheden for et militært angreb mod Iran. Landet ligger inden for de iranske missilers rækkevidde, og Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, har mere end en gang talt om behovet for at »slette Israel fra landkortet«.

Skalkeskjul

Den nye rapport fra IAEA er skrevet af agenturets nye direktør, Yukiya Amano, og vil blive præsenteret på et møde i næste måned. Dens indhold blev forleden gennemset af journalister fra både Associated Press og Reuters. P.J. Crowley, en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium udtalte, at rapporten understøtter Washingtons »fortsatte bekymring« over Irans adfærd. Crowley sagde også, at USA ikke forstår, hvorfor Iran har nægtet at »sætte sig til forhandlingsbordet til en konstruktiv snak« om sit atomprogram:

»Det er man nødt til at drage nogle konklusioner fra,« tilføjede han.

Rapporten indeholder også en bekræftelse af, at Iran har haft held til at berige en meget lille del af sit uranlager til et niveau på 20 procent umiddelbart efter tidligere i denne måned at have meddelt, at man agtede at gøre det.

Det er stadig ikke nok til at fremstille en atombombe, men ifølge eksperter skal der ikke meget mere beriget uran til, før det punkt er nået. Under Yukiya Amanos forgænger i IAEA, Mohamed ElBaradei, mente mange, at agenturet nedtonede bekymringerne for, at Iran brugte sit civile atomprogram som et skalkeskjul for langt farligere projekter.

ElBaradei, der længe blev betragtet med en vis mistro i Washington og andre vestlige hovedstæder, har siden udtrykt interesse for at stille op til præsidentvalget i Egypten

Nye sanktioner

De nye toner fra IAEA er dog i modstrid med den seneste amerikanske efterretningsrapport, der hævder, at Iran rent faktisk forsøgte at fremstille en atombombe indtil 2003, hvor disse aktiviteter blev indstillet.

Men der kommer snart en ny amerikansk vurdering, og den forventes at male et meget mørkere billede af Irans egentlige hensigter.

I rapporten klager Amano over Irans fortsatte modstand mod de inspektioner, som skulle lede efter tegn på en afledningsmanøvre, og sagde, at dette »giver anledning til bekymring om mulige militære aspekter ved Irans atomprogram«.

IAEA's nye opdagelser vil utvivlsomt vække bekymring i Washington, London og andre vestlige hovedstæder, men det kan også bidrage til at styrke beslutsomheden hos de lande, som forbereder sig på at drøfte nye sanktioner mod Iran i FN i New York.

En kritisk rapport fra IAEA kan også gøre det sværere for Kina, som længe har været modstander af skrappere foranstaltninger, at modstå opfordringer til nye sanktioner.

Iran reagerede på nyheden med en erklæring fra landets repræsentant i IAEA, der hævder, at rapporten blot beviser, at landet kun har fredelige hensigter:

»IAEA's nye rapport bekræfter, at Irans atomprogram kun tjener fredelige formål og ikke afviger i retning af militære formål,« sagde Ali Asghar Soltanieh til det iranske nyhedsbureau IRNA.

© The Independent og Information

Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er ikke noget vi tror. Det er noget vi ved!

Og Irak havde WMD?

Martin Stoltze

Det iranske regime er forhadt af store dele af landets egen befolkning, og man kan kun håbe på at reformbevægelsen viser sig umulig at kvæle. Jo fjendligere vesten optræder mod Iran, jo sikrere sidder styret imidlertid i sadlen. Et israelsk angreb vil nulstille alle reformdrømme i et årti.

Så det er i styrets interesse, at vi andre tror, at de snart har bomben.

Iran ved naturligvis godt, at det er galimatias at true Israel direkte, også selvom de skulle få A-våben. De er pokerspillere, men de er ikke tossede. Retorik mod israel er beregnet på at skabe beundring for Iran i arabiske befolkninger. Forresten har Ahmadinejad mig bekendt ikke talt om "behovet for at fjerne Israel fra landkortet", men om at "historien vil fjerne israel fra landkortet". Der er ingen grund til at øge spændingen ved at gentage netop dette fejlcitat.

"Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, har mere end en gang talt om behovet for at »slette Israel fra landkortet«. "

Denne påstand ville være godt med dokumentation.

Og i stedet for 3 ligegyldige sætninger der skal ligne at repræsentere Irans syn, har jeg vedlagt noget mere holdbart:

Iran's Foreign Minister says “the sketchy report “issued by UN nuclear chief Yukio Amano shows he is not experienced enough to pass judgment on Tehran's enrichment program.

“Mr. Amano is new to the job and clearly has a long way to go before he can reach the experience held by [former head of the International Atomic Energy Agency] Mohammad ElBaradei,” Manouchehr Mottaki said in a Sunday interview with Al-Alam.

“The report was Amano's first and, like many other first reports, it was seriously flawed,” he noted, explaining that the assessment had only repeated previous allegations with a harsher tone.

On Thursday, Amano released a two-sided report on Tehran's enrichment program, criticizing Iran for a range of issues, but verifying the non-diversion of declared nuclear material in the country at the same time.

In response to this, Mottaki said Iran has already addressed all outstanding questions posed by the UN nuclear watchdog regarding the aim and purpose of the country's nuclear program.

“If Mr. Amano takes another look at our case, he will see that the agency had no other questions regarding Iran's enrichment activities because we had answered them all. [Our intentions] were verified by UN nuclear inspectors, "he continued.

The Iranian foreign minister said certain parts of the report, which were obviously dictated by someone other than Amano himself, had referred to issues that do not concern the IAEA in the least.

“Iran's defense doctrine does not fall in the category of issues that can be discussed and dealt with by the agency. Mr. Amano should bear that in mind [in his next report],” said Mottaki.

“Despite this all, we wish Mr. Amano the best of luck and are still determined to continue cooperation with the IAEA within a legal framework,” he noted.

Desuden kan jeg ikke se på hvilken basis man basere sine meninger om at den Iranske regering er "forhadt" af sine borgere. Er det mon de samme nyhedsmedier der skriver samme type artikler som den der kan læses ovenover? Det er dette man kalder for objektivt journalistik? Jeg mener der findes et stort behov for at kalibrerer vores opfattelse af troværdige kilder.

- Arash

I forrige århundrede havde vi ganske mange krige - heraf 2 verdenskrige - men der blev kun kastet to atombomber.

I indeværende århundrede får vi givet også en række krige ( forhåbentligt ikke nogen verdenskrige) , og nogle af de "regionale krige" vil måske blive udkæmpet med atombomber.

Bare et par regionale atom-krige kan belaste atmosfæren med atomforurening i en sådan grad, at vi alle kommer til at se flere kræfttilfælde i almindelighed og misdannelser hos nyfødte i alle lande.

Det er knusende vigtigt at undgå spredning af atomvåben -navnlig til underlige regimer som det iranske og det nordkoreanske.

Der er ikke nogen grund til at pakke det ind FN, vi ved godt at i planlægger at angribe Iran,USA har længe kørt probaganda for krig mod Iran, så det er bare spørgsmål om tid..

Brian Nocis Jensen

Brian Nocis Jensen

God link.

- Arash