Læsetid: 4 min.

FN's klimachef går efter COP15-fiasko

Yvo de Boer, leder af FN's klimasekretariat og formidler af de globale klimaforhandlinger, træder tilbage. Nye kræfter skal styre den konfliktfyldte proces, som ikke leverede det ønskede resultat på COP15 i Købehavn
Yvo de Boer, leder af FN's klimasekretariat og formidler af de globale klimaforhandlinger, træder tilbage. Nye kræfter skal styre den konfliktfyldte proces, som ikke leverede det ønskede resultat på COP15 i Købehavn
19. februar 2010

Han går under kælenavnet 'den flyvende hollænder' for sine konstante rejseaktiviteter i klimaets tjeneste. Men nu vil klimadiplomatiets førstemand, hollandske Yvo de Boer, ikke flyve længere. Chefen for FN's Klimasekretariat i Bonn, øverste forvalter af FN's klimakonvention fra 1992, af Kyoto-protokollen fra 1997 og af den spinkle Copenhagen Accord fra Bella Center i december, meddelte i går, at han lægger an til landing. Den 1. juli, efter næste globale forhandlingsrunde i Bonn til juni, står Yvo de Boer af. Den forhindringsplagede vej frem mod en aftale, der kan bremse de menneskeskabte klimaforandringer, må andre nu tage sig af. Selv går han til et job i den private sektor som klimakonsulent ved det globale revisionsfirma KPMG.

»Det var en skam,« sagde de Boer i går til AP om det traumatiske og fejlslagne forsøg i København på at forhandle en bindende klimaaftale på plads.

Da COP15 sluttede i Bella Center med døgn uden søvn, var Yvo de Boer tydeligt udmattet. Efter at have brugt 15 år på internationale klimaforhandlinger - først som forhandler for den hollandske regering og rådgiver for EU, fra 2006 som leder af FN-sekretariatet UNFCCC - har det næppe virket særligt lokkende for de Boer at skulle igennem endnu et års konfliktfyldte forhandlinger frem mod COP16 i Mexico, hvor resultatet synes lige så usikkert som ved COP15.

»Jeg så ham i lufthavnen efter København. Han var træt, slidt,« siger Jake Schmidt, klimamedarbejder ved den amerikanske ngo Natural Resources Defense Council. Topmødet »tog tydeligvis hårdt på ham.«

Yvo de Boers nuværende kontrakt med FN udløber til oktober, men klimachefen har valgt at stå af til sommer og at meddele det allerede nu for at give FN's generalsekretær Ban Ki-moon tid til at køre en afløser ind i den sprængfarlige og komplicerede forhandlingsproces op til Mexico-mødet.

Ifølge The Economic Times sagde de Boer på en klimakonfernce i New Delhi tidligere i februar, at »det er vigtigt ikke at overspille Copenhagen Accord. Jeg mener, at man er nødt til at beholde den i baglommen som en reference.«

Aftalen blev ikke vedtaget - blot taget til efterretning - af COP15, fordi en række u-lande var vrede over, at den var udformet i et lukket forum af 29 ud af verdens 193 lande.

»Der var en følelse af, at landene i kernegruppen i København ikke repræsenterede andre end sig selv. Folkene ved bordet var ikke udpeget til at sidde der af den større gruppe. Dette var i København en afvigelse fra sædvane i FN-forhandlingerne,« sagde Yvo de Boer i Delhi.

Usikker proces

To måneder efter COP15 er det stadig usikkert, hvordan nøglelande som Kina og Indien stiller sig til de fortsatte forhandlinger, ligesom der er tvivl om, hvor USA vil stå, når man mødes i Mexico. Kina og Indien har til de Boers kontor indberettet deres frivillige klimamål, men ingen af dem har formelt 'associeret sig' med København-aftalen. De foretrækker en forlængelse til 2020 af Kyoto-protokollen, der frem til 2012 pålægger i-landene juridisk bindende klimamål, men med de dybe uenigheder stiger risikoen for, at man i Mexico hverken formår at forny Kyoto-forpligtelserne eller, alternativt, vedtage en global, juridisk bindende aftale.

»Vi ser formentlig begyndelsen til enden for Kyoto-protokollen i dens nuværende form. Men det er også ganske klart, at vi stadig er i en situation, hvor der ikke er noget alternativ. Så vi er i klemme,« siger Johan Rockström, leder af Stockholm Resilience Centre, Stockholms Universitet, til Reuters.

Efter COP15 har kritiske røster talt for helt at opgive FN som forum for den globale klima-indsats i lyset af, hvor langsomt FN's konsensusmaskine maler. Yvo de Boer har sagt, at lande er i deres gode ret til at gøre det på andre måder, men i dag findes der ikke anden struktur for global forhandling og for indberetning og kontrol med landenes udledninger af drivhusgasser.

Trods klimamødernes med mellemrum traumatiske karakter vil mange sikkert komme til at savne Yvo de Boers mødeledelse og hans FN-diplomatiske balanceren mellem konstruktiv optimisme og kritik af forhandlerne. Nogle har ind imellem både kritiseret og rost de Boer for at bevæge sig uden for rollen som neutral formidler af forhandlingerne.

Påskønnet

»De har fuldstændig ret. Jeg har gjort sådan, fordi jeg følte, at processen trængte til et ekstra skub,« siger klimachefen til AP.

Ved sin ansættelse i 2006 sagde han ifølge eget udsagn til Ban Ki-moon:

»Hvis De ønsker én, der kan sidde i Bonn og holde mund, så er jeg ikke den rette til jobbet.«

»Yvo de Boer har ydet en fornem og utrættelig indsats for klimaet i sine år som chef for FN's Klimasekretariat. Med sin enorme viden og sit store overblik, var han en god støtte for Danmark op til og under klimatopmødet,« siger EU's klimakommissær Connie Hedegaard.

Andre har refereret de Boer for under COP15 at have sagt, at rigtig mange FN-penge og -timer blev brugt på at give klimatopmødets formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, og hans nærmeste et lynkursus i, hvordan man gebærder sig i COP-sammenhæng.

»Personligt har jeg altid sat stor pris på Yvo de Boers engagement og skarpe replik. Ikke altid super diplomatisk, men Yvo de Boer har spillet en central rolle i forhold til at få betydningen af at håndtere klimaudfordringen kommunikeret til verdens ledere og befolkninger i de sidste par år,« siger Hedegaard

Selv har den afgående klimachef sagt, at han skal opfattes som forhandlingsprocessens samvittighed og tjener.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Andreas Ebbesen

Det har da hele tiden været meningen fra Lars Lykke's side at klimatopmødet i København skulle ende med et så ringe resultat som muligt.
Sjovt, at Connie Hedegaard skulle gemmes væk i EU som klimakomisær.
Og det er heller ikke svært og gætte hvorfor man har hentet et så udueligt kvindemenneske som Lykke Friis ind i Klimaministeriet.
DEt er simpelt hen for at nedlægge det.
Denne regering er en flok forbrydere.
Man skulle have forbudt Venstre i 1945 da man havde shancen.
VH Heidi Madsen