Læsetid: 3 min.

Georgisk præsident advarer mod ny Berlinmur

Georgisk præsident af-viser, at han affyrede det første skud i 2008-krigen mod Rusland og beder om Europas hjælp til at forhindre en ny invasion
26. februar 2010

LONDON - Den georgiske præsident Mikheil Saakashvili har advaret Vesten om, at en »ny barriere« mellem Øst og Vest er blevet bygget i hans land, efter at Rusland i sidste uge underskrev en aftale med udbryderrepublikken Abkhasien om oprettelsen af en russisk militærbase i området. Grænserne mellem de to udbryderrepublikker Sydossetien og Abkhasien og Georgien er siden krigen i august 2008 mellem Georgien og Rusland blevet bevogtet af Rusland, som unilateralt anerkendte territoriernes uafhængighed efter konflikten.

»En ny Berlinmur bliver bygget i mit land,« sagde Saakashvili på et møde på London-tænketanken Chatham House med reference til Winston Churchills berømte jerntæppe-citat efter Anden Verdenskrig. Hans sammenligning af sig selv og den respekterede britiske premierminister fortsatte, da han sagde, at han ofte blev opfattet som »hidsig og krigerisk, ligesom Churchill engang blev opfattet som hidsig og krigerisk af USA«.

Charmeoffensiv

Den georgiske præsident besøgte London som led i en charmeoffensiv, efter at hans demokratiske troværdighed tog sig et ordentligt hak nedad efter offentliggørelsen af en rapport i slutningen af 2009 om årsagen til august-krigen mellem Georgien og Rusland. Rapporten, der blev bestilt af EU, konkluderede i modstrid med, hvad Saakashvili havde hævdet, at »det var Georgien, som startede krigen, da det angreb (byen) Tskhinvali med svært artilleri natten mellem den 7. og 8. august 2008«.

Selv om rapporten kritiserede Rusland for at have været med til at fremprovokere konflikten i månederne op til krigsudbruddet, for brud på international lov samt for at reagere uforholdsmæssigt ved at invadere og bombe dybt inde på georgisk territorium, så afviste den kategorisk den georgiske argumentation for angrebet og noterede, at »der ikke var en massiv russisk invasion på vej, som måtte stoppes ved, at den georgiske hær bombarderede Tskhinvali«.

Bombardementet af denne by var Ruslands argument for at invadere de pro-russiske territorier for at beskytte befolkningen. Under invasionen vendte mange vestlige ledere sig imidlertid voldsomt mod Rusland og stod 'skulder-mod-skulder' med Saakashvili, der kom til magten efter den ublodige Rose-revolution i november 2003.

Saakashvili har gennemført et imponerende anti-korruptions- og moderniseringsprogram af den tidligere så fattige og korrupte sovjet-republik, men medie- og borgerretsorganisationer har udtrykt kritik af hans enevældige styreform. På mødet i London erkendte Saakashvili, at landet stadigvæk har lang vej igen, men han holdt fast i, at det er »det eneste frie, demokratiske land i regionen«.

»Vi har stadigvæk enorme problemer. Vores medier er stadig ikke fuldt ud objektive, og mange mennesker har stadigvæk ikke fået del i den økonomiske fremgang. Men bare se på, hvor vi var for fem år siden,« sagde han.

Råb om hjælp

Mikheil Saakashvili, der samme dag var blevet erklæret for 'persona non grata' af den russiske præsident Dmitrij Medvedev, afviste, at den europæiske rapport om krigen havde udpeget ham som den oprindelige aggressor i krigen mellem de to lande. I stedet tillagde han konklusionen russisk propaganda.

»Jeg accepterer ikke mediernes billede. Det lykkedes spindoktorerne at tegne et billede af, at Georgien provokerede Rusland; at Georgien bombarderede sovende byer, når det i virkeligheden var os, der blev bombarderet. Det er teknikken bag enhver propaganda - at skyde skylden på ofret for den forbrydelse, du er ved at begå,« sagde den 42-årige amerikansk-uddannede præsident og beskyldte Rusland for »brutal etnisk udrensning« og for »de facto at have annekteret« Sydossietien og Abkhasien.

»Hvad laver de der? Er de militære turister? Opdagelsesrejsende?« sagde han og appellerede til Europa om at »spille en rolle« i striden mellem de to lande.

»Jeg er bekymret over, at ingen har straffet Rusland for deres kriminelle aktiviteter. Inspektører og uafhængige journalister bliver holdt ude af territorierne. En ny invasion er stadigvæk mulig, fordi verden ikke gjorde det klart over for Rusland, at det, de gjorde, ikke var acceptabelt,« sagde Saakashvili. »Vi har brug for jeres hjælp. Dette er en status quo, men nogen bør træde til og gøre tingene klarere. Europa har en rolle at spille. Når Europa taler med en stemme, lytter Moskva.«

Ruslands præsident Medvedev sagde samme dag, at han er overbevist om, at Rusland og Georgien på et tidspunkt vil genoprette normale forbindelser, og at 2008-konflikten ikke vil skade forholdet mellem de to lande på sigt, men han nægtede, at Rusland vil samarbejde med den georgiske præsident.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu