Nyhed
Læsetid: 2 min.

Israelsk militærleder: 'Vi omskrev krigens regler i Gaza'

'Hensynet til at minimere egne tab betød, at civile palæstinensere blev udsat for større risici'- afsløringen øger presset på Netanyahu for en fuld undersøgelse af den israelske krigsførelse. I går angreb Israel igen Gaza fra luften
Israel angreb med kampfly flere steder i det sydlige Gaza langs grænsen til Egypten for at ødelægge smuglertunnelerne under grænsen, der bruges til at få mad, levende dyr, våben etc. ind i striben. De ramte også en forladt lufthavn, som ses her.

Israel angreb med kampfly flere steder i det sydlige Gaza langs grænsen til Egypten for at ødelægge smuglertunnelerne under grænsen, der bruges til at få mad, levende dyr, våben etc. ind i striben. De ramte også en forladt lufthavn, som ses her.

ABED RAHIM KHATIB

Udland
4. februar 2010

JERUSALEM - En højt placeret israelsk officer erkender nu for første gang, at Israels militær gik ud over sine regler for magtanvendelse, da den prioriterede hensynet til at minimere egne tab over hensynet til at beskytte civile liv.

Officeren, som indgik i den militære ledelsesstab under Operation Støbt Bly, siger ligeud, at han ikke anså det igennem mange år hævdvundne princip, der kendes som 'midler og hensigter', for praktisk håndterbart i Gaza-krigen forrige vinter (januar 2008). Princippet foreskriver, at angreb kun må rettes imod bevæbnede personer, der har til hensigt at ville bruge deres våben.

Tidligere har en lavere rangerende officer fra brigadehovedkvarteret under operationen betegnet den nye politik - som skal være udformet med henblik på at undgå de samme svære tab som ved Libanon-krigen i 2006 - som »bogstaveligt talt risikofri for vores soldater.«

Begge udtalelser forøger presset på premierminister Benjamin Netanyahu om at nedsætte en uafhængig kommission til kulegravning af den israelske krigsførelse - et pålæg, som blev formuleret i den FN-bestilte Goldstone-rapport, hvori der blev rettet skarp kritik imod såvel Israels som Hamas' krigsadfærd. En af Israels mest fremtrædende menneskeretsadvokater, Michael Sfard, kaldte i aftes officerens indrømmelsefor »en rygende pistol«.

Skyd hvis det bevæger sig

Den højtstående militærleder citeres i en artikel skrevet til Yedhiot Ahronot, Israels største dagblad, om den israelske magtanvendelse under den tre uger lange krig i Gaza. Men skønt artiklen var klar til offentliggørelse for fem måneder siden, er det ikke sket endnu. Til Yedhiot udtalte militærlederen følgende: »'Midler og hensigter' er en definition, der passer sig for pågribelsesoperationer i Judæa og Samaria (Vestbredden, red.), men vi er nødt til at være meget forsigtige, for IDF (De Israelske Forsvarsstyrker, red.) brændte sig slemt i Libanonkrigen (august 2006) pga. forkert terminologi. Konceptet om 'midler og hensigter' er taget fra andre omstændigheder. Her (Operation Støbt Bly, red.) var der ikke tale om almindelig kontraterrorisme-operation. Der er klar forskel. Hvis nogen i området vil iværksætte en IED (typisk 'vejsidebombe', red.) behøver han ikke at gå rundt med en Kalasjnikov, han kan ligne enhver anden civil. Hvis han ser IDF's styrker, kan han ringe til en eller anden, som kan udløse den dødelige sprængladning og fem af vores soldater sprænges i luften. Klart vi ikke kan vente, indtil den IED aktiveres imod os.«

Yedioth-journalisten har i artiklen også talt med en række soldater, der var med under Operation Støbt Bly. Selv om de afviser Goldstone-rapportens hovedkonklusion - at det israelske militær med overlæg skød på civilbefolkningen - hævder de fleste, at reglerne var fleksible. En soldat fortalte, at han på et møde med sin brigadekommandant og andre fik at vide, at »hvis I ser nogen som helst bevægelse, så skyd. Det er i grundtrækkene reglerne for magtanvendelse. Skyd, hvis I vil, hvis I bliver bange, eller ser nogen.«

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stanley Opmann

"Hvis nogen i området vil iværksætte en vejsidebombe behøver han ikke at gå rundt med en Kalasjnikov, han kan ligne enhver anden civil."

Altså er konklusionen: så må man jo dræbe alle de civile for de er allesammen terrorister. Og tænk sig, de ønsker deres eget land etc. Hvor absurd.